Back to top

Hogyan óvjuk meg kedvenceinket a nyári hőség idején

A hőségben való boldogulás küzdelmes lehet, sokak számára nehezen elviselhető az erős napsugárzás, a magas páratartalom és a folyamatosan emelkedő hőmérséklet. Ha azonban a jelenlegi hőhullámot elviselhetetlennek találjuk, képzeljük csak el, hogy érezhetik magukat a háziállataink…

A háziállatok nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy elmondják, mikor érzik magukat túlhevültnek vagy dehidratáltnak, ezért meg kell tanulnunk, hogy tarthatjuk kedvenceinket a lehető legnagyobb biztonságban a szélsőséges időjárási körülmények között.

Akár kutyáink vagy, éppen hüllőink vannak, az alábbi tippekkel gondoskodhatunk kedvenceinkről a kánikula idején.

Kutyák

A hosszú szőrű kutyákat valószínűleg jobban megviseli a nyári forró hőmérséklet, mint rövidebb szőrű társaik. A kutyák ugyan nem képesek az emberekhez hasonlóan a bőrükön keresztül izzadni, ezért zihálással és a mancsaikon keresztül történő hő leadással teszik elviselhetőbbé a forró hőmérsékletet.

Ha egy kutya mégis túlhevül, fennállhat a hőguta veszélye, melynek figyelmeztető jelei közé tartozik az összeesés és a túlzott zihálás.

„Ha azt gyanítjuk, hogy kedvencünk hőgutát kapott vigyük egy lehetőleg huzatos, hűvös helyre, nedvesítsük meg a bundáját hideg – nem fagyos – vízzel, és ezt követően azonnal forduljunk állatorvoshoz” – tanácsolja a Blue Cross állatvédő szervezet.

Továbbá, ha a kutyát egy forró napon az autóban hagyjuk, annak súlyos következményei lehetnek, mivel a kocsiban a hőmérséklet nagyon gyors ütemben extrém magasra emelkedhet, ezért soha ne hagyjuk a kutyát az autóban a hőség idején!

Annak érdekében, hogy a kutyák jól érezzék magukat a mindennapi séták során még a forróbb nyári napokon is célszerű kora reggel vagy este sétáltatni őket, mivel így elkerülhető annak a veszélye, hogy megégetik a mancsukat a tűzforró járdán és a hőguta is elkerülhető.

Valamint nagyon fontos arról is gondoskodni, hogy kutyák napközben mindig hozzáférjenek a vízhez.

Macskák

Egyes macskafajták hajlamosabbak lehetnek a leégésre, mint fajtársaik, például a világos szőrű macskák jobban ki vannak téve a leégés kockázatának, különösen a fülükön, az orrukon és a ritkás szőrzetű területeken. Akárcsak az embereknél, a macskák esetében is bőrrákhoz vezethet a leégés, ezért fontos erre ügyelni. Ennek érdekében akár kifejezetten háziállatok számára kifejlesztett naptejbe is beruházhatunk, hogy megfelelő védelmet nyújtsunk számukra a napsugarak ellen.

Bár sok gazdi hagyja macskájának, hogy szabadon kóboroljon, ám a legmelegebb napszakban, délelőtt 11 és délután 3 óra között javasolt házon belül tartani a kedvenceket.

Továbbá, ha úgy gondoljuk, hogy macskánk túlmelegedett, egy nedves törlőkendővel hűsíthetjük.

Természetesen más állatokhoz hasonlóan, a macskákat sem szabad kánikula idején az autóban hagyni!

Hörcsögök

Ha hörcsögünket üveg vagy műanyag ketrecben tartjuk, figyelnünk kell arra, hogy sokkal melegebb lehet benne, mint az átlagos szobahőmérséklet. Ezt fontos szem előtt tartani, amikor azon gondolkodunk, hogy hol helyezzük el a ketrecet, mivel ha egy ablakpárkányra tesszük, ahol a napnak van kitéve, akkor a hörcsögöt a túlmelegedés veszélyének tesszük ki.

Javasolt a kisállat ketrecét napközben kőre vagy csempézett padlóra helyezni, hogy az állatok hűvösben maradjanak.

Ezenkívül akár egy kerámiacsempét is elhelyezhetünk a ketrecben, hogy még inkább csökkentsük a belső terük hőmérsékletét.

Valamint egy fagyasztott vizes palackot is ráerősíthetünk a ketrec külső oldalára, ezáltal frissíteni tudjuk a háziállatunk vízkészletét is.

Halak

Azt gondolhatjuk, hogy a halak biztonságban vannak az akváriumban, miközben a szőrös állatok az intenzív hőséggel és páratartalommal küzdenek. De ez sajnos közel sem ilyen egyszerű. A tartály hőmérséklete könnyen megemelkedhet, ha a helyiség hőmérséklete magasabb a normálisnál. Ha van fűtőberendezés az akváriumban, akkor célszerű kikapcsolni, valamint érdemes csökkenteni az akvárium normál hőmérsékletét is, ha lehetséges.

Egy másik módszer, amelyet alkalmazhatunk a víz hűvösen tartására, ha jéggel töltött zacskókat teszünk az akvárium aljára.

Madarak

Míg a világ egzotikus helyein élő madarak hozzászokhattak a melegebb éghajlathoz, a háziasított madarak jó eséllyel nem rendelkeznek ugyanolyan ingerküszöbbel a magasabb hőmérséklethez való alkalmazkodáshoz. A madarak nagyon érzékenyek lehetnek a környezetükben bekövetkező hirtelen változásokra, ezért fontos tudni, hogyan lehet őket hűvösen tartani a kánikula alatt.

Az madaraknak körülbelül 40 Celsius-fokos hőmérsékletük van, és nagyon érzékenyek a melegre. Ezért érdemes odafigyelni azokra a jelekre, amik arra utalhatnak, hogy a madár túlmelegszik. Ilyen például ha zihál, szárnyait távol tartja a testétől, vagy szorongó viselkedést mutat.

Sok madár természeténél fogva szereti a szabadban tölteni az idejét, azonban mielőtt kiengednénk meg kell győződnünk róla, hogy a madarunk által gyakran látogatott szabadtéri hely árnyékos területekkel van ellátva.

Ezen túlmenően figyelnünk kell arra is, hogy a madár ketrecének alján lévő fürdető edényt legalább naponta egyszer kicseréljük, és a megfelelő mennyiségű tiszta vízről is gondoskodnunk kell.

Hüllő és kétéltűek

A hüllők és kétéltűek ektotermikusak, azaz hidegvérűek, ami azt jelenti, hogy testhőmérsékletük külső forrásokra támaszkodik. Ezt szem előtt tartva, ha otthonunkban a normálisnál magasabb a hőmérséklet, akkor a háziállatként tartott kígyó vagy gyík szenvedhet a forróságtól. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, először ellenőrizzük, hogy az otthonunk hőmérséklete az állat számára ideális tartományba esik-e. Ha a hőmérséklet meghaladja az ideális tartományt, akkor tiszta vízzel és egy kis ventilátor segítségével lehűthetjük őket.

Továbbá a hörcsögtulajdonosoknak ajánlott technikához hasonlót is alkalmazhatunk, mely szerint egy előre lehűtött kerámiacsempét helyezhetünk el a ketrecben, ezáltal csökkenthetjük a testhőmérsékletüket.

Valamint, ha egy fagyos vizes palackot helyezünk el a közelükben, az is segíthet csökkenteni a levegő hőmérsékletét, így elviselhetőbb környezetet biztosítunk kedvenceinknek.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez nem a kukorica éve

Szeptember eleje évtizedek óta egyet jelent a martonvásári kukoricabemutató idejével. Így volt ez idén is, azzal a megkötéssel, hogy a koronavírus miatt a kutatóintézet épületében a tanácskozás elmaradt, helyette kint, kis csoportokban szemlézhették az intézet fajtáit az érdeklődők. A fajta- és agrotechnikai bemutatókat külön tartották.

Nem arany a gyapjú, de nyírni muszáj

A juhokat évente legalább egyszer nyírni kell, ám egyre kevesebb az olyan szakember, aki ezt a feladatot jó minőségben elvégzi. Emellett a gyapjú ára nemhogy nyereséget termelne, de gyakran még a nyírás költségeit sem fedezi. A gazdák szerint sokat segítene, ha egy gyapjúmosó üzem működne az országban, mert az így feldolgozott terméket drágábban lehetne értékesíteni.

Az élővilág és a munka szeretetére tanítanak

„Elvarázsol az a rendezettség és szépség, amit a méhek megtestesítenek. Amikor kaptárt bontunk, egy jól szervezett társadalom tárul elénk, amiben a család a legfontosabb. Mindenkinek megvan benne a maga feladata, és hihetetlen pontossággal teszik a dolgukat."

Súlygyarapodást számít és receptet ír

Ma már ha az ember rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, a felíratása miatt nem kell elrohanni az orvoshoz, elég egy telefon, egy e-mail és a patikus a felhőből le tudja tölteni a receptet. Kényelmes megoldás mindenkinek, ráadásul az informatikai rendszer automatizmusai mindenkinek segítenek követni a „gyógyszermozgást”.

Sertésárverés Hódmezővásárhelyen

Az afrikai sertéspestis és még inkább a rendkívül alacsony felvásárlási árak csökkentették a sertéshizlalási kedvet. Hódmezővásárhelyen a sertésárverésen ugyan ott ültek, sőt a katalógusban be is jelöltek néhány állatot az érdeklődők, azonban üzlet nemigen köttetett. Az árverést leginkább a külföldi turisták élvezték – álmélkodtak hallván a sivalkodó disznót.

Megnyílt az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás

Pontosan ötven évvel ezelőtt rendezett hazánk vadászati kiállítást Budapesten. Ennyi idő távlatából most, szeptember 25-én a megújult Hungexpón ismét megnyitotta kapuit az „Egy a Természettel” világkiállítás. A rendezvény nem csupán a vadászatról szól, hanem az ember és természet harmóniájáról a fenntarthatóság szellemében.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

Bámészkoni az állattenyésztési napokon - garantált a vízhólyag

Családi programnak sem utolsó a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napok. Ha valakinek otthon is vannak, állatai, ne hagyja ki a tenyésztő szervezetek sátrait és a csarnokokban bemutatkozó nagyobb cégek standját, és az ágazat „háttériparát”, takarmánygyártókat, állategészségügyi vagy szaporítóanyagos cégeket sem!

Egy kezdő állattartó kalandjai - A hétköznapok derűje és borúja

Sokat tanulhatunk a természettől, ha állattartásba kezdünk: nemcsak a mindennapjaink ritmusa változik meg, de emberi egónk is alázatot tanul. Elfogadjuk, ha nem sikerül minden elsőre, megérezzük veszteségeink és nyereségeink sajátos egyensúlyát, lelassulunk, és jobban átéljük a mindennapok apróbb örömeit.

Felelős kutyatartás: elindult a gazdijogsi képzés

Szerezz Te is gazdijogsit! szlogennel hirdeti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt az ingyenes képzést, amely mától minden érdeklődő számára elérhető a gazdijogsi.hu weboldalon. A program célja, hogy gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel azokat az állattartókat, akik a jó gazda gondosságával szeretnének kutyáikról gondoskodni. Épp ezért a Nébih és az Agrárminisztérium szakemberei egyaránt a gazdijogsi megszerzésére biztatnak minden állattartót és leendő állattartót.