Back to top

Metszések, növényalakító beavatkozások - nyáron is

Bár növényeink metszését többségében vegetációs időn kívül, azaz késő ősszel, vagy kora tavasszal végezzük, a nyári szezonban is akad néhány ilyen jellegű tennivaló a kertekben.

Fotó: wikipedia

Így gondozzuk a virágainkat

Az egynyári virágokról (főleg a nem öntisztuló fajtákról) vágjuk le az elnyílt virágokat .

A futó egynyáriak esetén (főként a petúniáknál), rendszeresen csípjük vissza az egyre növekvő hajtásokat, hogy némi bokrosodásra is serkentsük a növényeket.

A petúniák könnyen felkopaszodnak nyár végére
A petúniák könnyen felkopaszodnak nyár végére
Ha ezt elmulasztjuk, akkor számíthatunk a hajtások felkopaszodására, azaz augusztus elején már lesznek olyan növényeink, amelyeknek a hosszú és kopasz csüngő szárainak végén találunk csupán néhány levelet és virágot. Ezek rendszeres metszésével elkerülhetjük ezt a formát, és bár a hajtások rövidebbek lesznek, nem kopaszodnak fel.

Az évelő növényekről is rendszeresen szedjük le az elnyílt virágokat. Nyár elején-közepén kell metszeni a kora tavaszi virágzású cserjéket is, hiszen ekkorra már elnyíltak. Ha ezek alakítását őszre, vagy következő tavaszra hagynánk, akkor a már kialakult virágrügyeiket csonkítanánk meg, így alig nyílnának a következő tavasszal. A nyári metszéssel ezt elkerüljük, hiszen ilyenkor (kevéssel az idei virágzást követően), még nem alakulnak ki a következő évi virágkezdemények.

Az örökzöldek is szebbek ha kompaktabbak, és ez a "hóállóságukat" is fokozza
Az örökzöldek is szebbek ha kompaktabbak, és ez a "hóállóságukat" is fokozza
Néha az örökzöldek is igényelnek metszést

A hosszútűjű fenyőket is érdemes metszeni annak érdekében, hogy rövidebb hajtásokat hozzanak, így tömöttebb ágrendszerük alakuljon ki, aminek a díszítőértéke is nagyobb. A fekete fenyőt például akkor érdemes a feléig visszavágni, amikor "gyertyaszerű" hajtásai kinőnek, de tűleveleinek még csak a kezdeményei láthatók. Ez sokkal rövidebb szártagot, kompaktabb növekedést eredményez.

A tujáknak és borókáknak a lazább felépítésű változatait is érdemes kissé megnyírnunk a nyár folyamán.

Ezeknek már vannak olyan kertészeti változataik, amelyek metszés nélkül is tömör növekedésűek, a régebbi oszlopos fajtákról ez azonban nem mondható el. E hiányosságuk nem csak a díszítőértéküket csökkenti, hanem téli hóállóságukat is. A lazán kilógó hajtásokra ráhulló hó majd sokkal nagyobb kárt tud okozni, mint a tömörebb felépítésű növényeken, hiszen ezekről "áramvonalas" felépítésüknek köszönhetően, lehullik a hó. E növények hajtásainak épp csak a végét vágjuk le, például egy sövényvágó olló segítségével. Ennek akkor jön el az ideje, amikor az idei hajtások némi tartással már rendelkeznek, tehát nem túl lágyak, zsengék, hanem épp elkezdtek fásodni.

A gyümölcsritkítás és a vízhajtások eltávolítása nyári feladat
A gyümölcsritkítás és a vízhajtások eltávolítása nyári feladat
Használjunk sebkezelőt

A fásszárúak nyári metszéseknél még nagyobb gondot kell fordítani az ejtett sebek lezárására, hiszen ekkor a növényben folyamatos a nedvkeringés, ami miatt sokkal nagyobb a fertőzésveszély, mint a lombtalan növények alakításakor.A nyár folyamán sérülést, viharkárt szenvedett fák-cserjék ágait is minél előbb vágjuk le, a lehető legkisebb vágási felülettel, és fedjük be fasebkezelő pasztával.

A gyümölcsösben is akad munka a zöldmetszési idényben is. Egyik legfontosabb, hogy az őszi, vagy tavaszi metszések helyén és a növény tövénél növő vízhajtásokat távolítsuk el, hogy a fa ne ezeknek a fejlesztésére koncentráljon.

Ha túl sok terméskezdeményt hagyunk a vesszőkön, akkor rosszabb esetben nem bírják majd tartani a gyümölcsök tömegét, és leszakadhatnak, jobb esetben csupán sok, de apró gyümölcsre számíthatunk – bár az idei fagyokkal tarkított tavasz miatt ez a veszély nem sok helyen fenyeget.
Az alma esetén se haladja meg a meghagyott gyümölcsök száma a csokronkénti 3-5 darabot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minikivi-ültetvény akár száz évre

Van Dabason egy rendhagyó ültetvény, amelyet hazánkban különlegességnek számító gyümölcsből, minikiviből hoztak létre öt évvel ezelőtt. E növény annak ellenére nem terjedt el a Kárpát-medencében, hogy megfelelő hozzá az éghajlat. Dabason is sok kísérletezés kellett a megvalósításig, mert a minikivi termesztésének szinte nincs szakirodalma.

Növénybazárból nyári bevétel

Sok hazai egynyári- és balkonnövény-termesztő kertészet szembesül a nyári bevételhiánnyal. A tavaszi értékesítési idény egyre hamarabb fejeződik be, sokak szerint a kereslet egyik napról a másikra hagy alább, és az őszi értékesítés is visszafogottabb. Lenne rá megoldás, hogy nyáron is bevételhez juthassanak a termelők.

Minden, amit a rostokról tudni kell - 14 magas rosttartalmú élelmiszer

Tudjuk, hogy a szervezetünknek rostra van szüksége, de azt is, hogy miért? A szervezetünk nem tudja kellően megemészteni a rostokat, de pont ezért van szükségünk rájuk, hogy edzésben tartsuk. Ezek a tápanyagok segítenek szervezetünknek szabályozni például a cukrokat, ezáltal kordában tartva az éhségérzetet.

A kerti tavak szerepe

Magyarországon az emberek majdnem háromnegyede városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként működnek, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Betakarítónap a helyi termékekért

Egyre inkább visszatérnek a termelésbe az olyan gazdák, akik nemcsak minél finomabb és jobb, hanem egyben egészséges termékeket akarnak kínálni az embereknek, és ez egyre inkább bekerül a köztudatba. A Reziben tartott Gyümölcsoltó és –betakarító Nap évek óta kiváló alkalmat nyújt, hogy olyan gazdálkodók is bemutatkozzanak a nagyközönségnek, akik egyelőre kicsiben termelnek.

Lazítson le egy naranccsal

A narancs gazdag C-vitaminban, rostban és olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a stresszoldásban.

A mindennapi étrendtervezés titka

Ön elég zöldséget eszik? Tudja, hogy a szervezetének mennyi zöldségre van szüksége naponta?

Tüske nélkül - A szeder a kertünkben

Hazánkban is őshonos növény a szeder, szúrós, vékony indái belekapaszkodnak az erdőjárók ruhájába, nyár végén viszont cserébe elszopogathatjuk nedvdús, kissé fanyar gyümölcsét. Nemesített változatai sokkal erősebb növekedésű és tüske nélküli fajták, a gyümölcsük sokszorosan nagyobb, mint az erdei szederé, és az ízük is sokkal kellemesebb.

Lesz elég hazai krizantém az árusoknál

Sokan vásárolnak krizantémot mindenszentek és halottak napjához közeledve. A nagyvirágú fajták iránt a legnagyobb a kereslet, és októberben, november elején talál gazdára a hazai termés döntő többsége – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Mandulatermesztés - Ígéretes újdonságok

Bodrogkeresztúron rendezett mandulatanácskozást a Pullulo faiskola, amire ismét sok osztrák és német gazdálkodó is kíváncsi volt a magyar termesztők mellett. A termelői érdeklődés a mandula iránti gyorsan növekvő keresletnek és az új fajtáknak, technológiáknak köszönhető, amelyek a magyar faiskola közvetítésével nálunk is elérhetők.