Back to top

Aktív magyar részvétel a fenntartható élelmezésért

Magyarország sokoldalúan vesz részt a világ-élelmezési projektekben és elkötelezett a fenntarthatósági célok megvalósítása érdekében – emelte ki az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet Európai és Közép-Ázsiai Hivatala (FAO) informális regionális tanácskozásának tegnapi megnyitóján Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: pexels.com
A regionális találkozónak immár hagyományosan Budapest ad otthont. Bencsik Dávid köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Food Systems Summit (Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozó) nemzeti koordinátoraként az egészséges és fenntartható élelmiszer-előállítás és fogyasztás megvalósításáért és jó gyakorlatok bevezetéséért dolgozik.

Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja a FAO „Fiat panis” (Legyen kenyér!”) jelmondatának megvalósulását többek között a hazánkban jól működő ösztöndíjprogram és FAO projektek finanszírozása révén

– szögezte le Bencsik Dávid.

A rendezvényen az európai és közép-ázsiai régió országainak kormányzati képviselői mellett az üzleti, akadémiai és civil szférából érkező szakértők vesznek részt, akik áttekintik a FAO eredményeit és jövőbeni tevékenységét, prioritásait a régióban. A napirenden a FAO fenntartható fejlődési célok elérése érdekében végzett tevékenysége szerepel, megvitatják többek között a családi gazdaságok, a digitalizáció, az értékláncok, a mezőgazdasági termelés fenntarthatósága, az iskolai étkeztetési programok helyzetét az európai és közép-ázsiai régióban.

Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese és európai, valamint közép-ázsiai regionális képviselője megnyitóbeszédében szólt a tanácskozás – és egyben térségünk – központi témáiról: a hatékony, ellenálló és fenntartható agrár-élelmezési rendszerekről, a klímaváltozás és a járvány hatásairól, továbbá a vidéki térségekben élő nők és fiatalok helyzetéről.

Forrás: 
AM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tűzifaprogram: átcsoportosítják a készleteket

Nagyon nagy az érdeklődés a Tűzifaprogram iránt, ezért az állami erdészetek az erdőkben gazdagabb vidékekről faanyagot szállítanak át oda, ahol kevesebb az erdő vagy többen élnek – jelentette be közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.

Teák készítése gyümölcsfák leveleiből

Hazánkban is számos növény leveléből készítettek korábban teát, olyanokból is, melyekről nem is gondolnánk... Almafa, eperfa, szeder, málna, szamóca, meggy és cseresznye leveléből is készülhet forró ital.

Gabona alapú fehérjeinnováció élén

A klímastratégia az energiaellátás, az élelmiszer biztonság megerősítése és a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kerül előtérbe a jövőben. Ezekre a kihívásokra a világ vezető vállalatai folyamatosan keresik a megoldásokat. Európa legnagyobb biofinomítója, a Pannonia Bio is fejlesztésekkel és technológiák alkalmazásával biztosítja a vállalat és közvetve a magyar családok jövőjét is.

Vasárnap kóstolóval ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolóval, latte art bajnoksággal, kávégép-bemutatóval és szakmai beszélgetésekkel ünnepli a kávé világnapját vasárnap a budapesti Akvárium Klubban A Kávé Napja elnevezésű rendezvény.