Back to top

Még könnyebb a nevezés a 4. WebWineWritingra!

Idén nem 3, hanem 4 kategóriában lehet nevezni az egyetlen hazai szervezésű, online, nemzetközi boríró-versenyre – nemzetközi, ugyanis magyarul és angolul is lehet jelentkezni. A tavalyi versenyre 61 írás érkezett, neveztek jó tollú lelkes szerzők az USA-tól Görögországig számos országból.

A fődíj ismét egy 4 napos, all inclusive pezsgőtúra Spanyolországba, a katalán Penedés borvidékre. További díjak többek közt a szintén all inclusive, 4 napos magyarországi bortúra különleges kóstolókkal, egy mátrai bortúra 5 pincészettel, magnum pezsgők, meghívó a Siklósi Várban tartandó díjátadó borfesztiválra és sok-sok bor – meg persze a dicsőség, amelyet a döntősök és győztesek egy elektronikus matrica formájában kitehetnek a blogjukra vagy honlapjukra.


És idén harmadik alkalommal minden magyar nyelvű cikk versenyben van a legnagyobb elismerésért, a Sánta Zoltán Emlékdíjért is.
A verseny főoldala szabályzattal, díjakkal, kategóriákkal:

https://hungarianwines.eu/web-wine-writing-2021/

Miért könnyebb a nevezés?

Nemcsak friss, hanem már megírt, két évnél nem régebbi cikkel is lehet indulni. 3 helyett 4 kategóriában érkezhetnek nevezések, és mindegyik kategória elég tág ahhoz, hogy egy írni és kóstolni szerető ember könnyen találjon témát. Aki friss, kifejezetten a versenyre írt cikkel szeretne nevezni, az július 20-án éjfélig még megteheti.

A kétfordulós versenyben először neves szakemberek értékelik az írásokat, a kategóriánkénti 3-3 döntősre pedig majd az olvasók szavaznak. Amely írások nem kapnak jó értékelést, azokat a szervezők nem hozzák nyilvánosságra, tehát nincs vesztenivaló.

Az írásoknak online elérhetőnek kell lenniük.

Nevezni július 20-án éjfélig lehet a link beküldésével az info@hungarianwines.eu címre.

A négy kategória a következő:

 1. A borászatok álomgyára

  Miről álmodik egy borász? Új, csillogó tartályokról, a legszebb francia tölgyerdők fáiból készült hordóról? A klímaváltozás miatt melegtűrő új szőlőfajták telepítéséről? Aludobozos bor töltésére alkalmas gyártósorról? Helikopter-leszállóról az előkelő törzsvendégek számára? A panaszkodás nálunk népi sport, hát most tessék, lehetőséget kap minden borász, hogy elmondja, mi hiányzik, mire vágyik, mi az, amitől sikeres lehetne a birtoka.

  Ebben a kategóriában jó tollú borászok, marketingesek írásait várják, amelyben részletesen kifejtik, hogy pontosan mitől lehetne a borászat 21. századi csúcsbirtok. Természetesen borszakírók is nevezhetnek, ugyanúgy egy csúcsborászat vízióját várják tőlük egy konkrét borászatra szabva.
  https://hungarianwines.eu/rekontir-az-alomgyar/
   
 2. Illatos jövő

  Szelíd lankák, erdő borította hegyoldalak, virágillatú rétek – mindannyiunk gyerekkori mesevilágának helyszíne a mátrai táj. Felnőve pedig rácsodálkozunk a sok mátrai fiatal, lendületes és tehetséges bortermelőre, akik megmutatják, hogy a főleg aromatikus borairól ismert Mátrára igencsak érdemes figyelni, ugyanis ezt a műfajt is lehet művészi fokon űzni.

  Ebben a kategóriában olyan írásokat várnak a szervezők, amelyek az illatos / aromatikus borokról szólnak, akár egyről, akár többről. Lehet interjú egy borásszal, borleírás, étel és bor párosítás – bármi. Azt az írást keresik, amely leginkább kedvet csinál egy pohár illatos borhoz, és amelyik legjobban bemutatja egy illatos szőlőfajta értékeit.

  Ugyancsak ebben a kategóriában érkezhetnek olyan írások is, amelyek a Mátrai borvidék jövőjére tesznek javaslatot, akár egy másik hasonló adottságú borvidék sikereinek és a sikerhez vezető út a bemutatásával, akár a Mátra részletesebb elemzésével, a lehetőségek taglalásával.
  https://hungarianwines.eu/matra-a-hegyek-szoloskertje/
   
 3. Vulkanikus föld egyedi kincsei

  Hogyan hoznak létre általános és egyedi értékeket vulkanikus borvidékek különleges fajtái? A somlói Tornai Pincészet elsősorban helyi fajtákra koncentrál, és filozófiájuk helyességét számos hazai és nemzetközi siker bizonyítja.

  Ebben a kategóriában olyan írásokat várnak a szervezők, amelyek főszereplője a Somló és a juhfark szőlőfajta. Mit tud a hegy és hogyan közvetíti ezeket az értékeket a fajta? Jó úton járnak-e a Somló szőlősgazdái vagy van-e még üdvözítőbb út?
  A cikkek érkezhetnek bármilyen műfajban: interjú, riport, elemzés, tárca, étel és bor párosítás – mindegyiket várjuk, de kikötés, hogy a fókuszban a Somló és a juhfark legyen.
  https://hungarianwines.eu/tornai-pinceszet/
   
 4.  Ön is hirdeti a „magyar bor igéjét?”

  Megesett már önnel, hogy megtréfált egy külföldi társaságot egy becsomagolt magyar borral, mert vakon bordeaux-inak, toszkánnak vagy más egyéb sztárnak hitték? Vitt már ajándékba magyar bort és várta csillogó szemekkel a megajándékozott reakcióját? Tartott már minikóstolót a világ valamely távoli zugában? Mesélje el nekünk!

  Ebben a kategóriában olyan írásokat várnak, amelyekből kiderül, hogy milyen bort mutatott be, hogy készült az a bor, honnan származott, miért azt a bort választotta, hol, milyen helyzetben zajlott a kóstoló és milyen volt a bor fogadtatása. A legjobb történeteket keresik, amelyeket szerzője izgalmasan, érzékletesen mesél el olvasóközönségének.
  https://hungarianwines.eu/agrarmarketing-centrum-egy-ugynokseg-amelytol-beindul-az-export/
Forrás: 
mmg - hungarianwines.eu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért éppen Mór és az Ezerjó?

Éppen második napja tartott náluk a szüret, amikor beszélgetésbe kezdtünk Csetvei Krisztinával arról, hogyan is lett borász és pincetulajdonos, hogy miért éppen Mór és könnyű volt e barátságot kötni az Ezerjóval, szóba kerültek továbbá az organikus szőlőművelés előnyei és az amforában tárolt borok is.

Mit együnk lefekvés előtt, és melyik ételeket kerüljünk el?

Bizonyos ételek segíthetnek az elalvásban, ugyanakkor más ételek ébren is tarthatnak minket.

Az idei év legszebb szőlőbirtokai

Tizedik éve hirdetik ki a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj győzteseit, a díjat a Bor és Piac szaklap 2012-ben alapította, amelynek díjkiosztója a napokban volt. Az idei kategóriagyőztesek pedig a Tringa Borpince, a Borbély Családi Pincészet, a Günzer Tamás Pincészete, illetve a Schieber Pincészet lettek.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

Átfogó szüreti mustfok ellenőrzés a szőlőtermesztők védelmében

A hatóságok 2021-ben, a szőlőszüret folyamán – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét ellenőrzést végeznek a borászati üzemekben. Ennek alapvető célja a helyes szüreti gyakorlat kialakítása: az ellenőrök a szőlőfelvásárlások során a tisztességes piaci gyakorlatot vizsgálják - jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Kortárs költők és kortárs borok, szóról szóra, kortyról kortyra

Idén először indult útjára az 1 Bor 1 Vers kezdeményezés a VEB 2023 EKF támogatásával, melynek lényege, hogy a borokhoz választott kortárs versekkel együtt egy komplex élményt nyújtson, mondjuk egy őszi estén, amikor kicsit több idő van elmélyedni a kóstolásban és a gondolatokban.

Figyelem mustgáz! Milyen veszélyeket rejt a borospince?

Benne járunk a szőlő szüretben, folyik a must a présekből, telnek a pincék. A gondatlanság és figyelmetlenség miatt minden évben több baleset vagy haláleset következik be országszerte mustgázmérgezés következtében, pedig a tragédiák megfelelő elővigyázatossággal megelőzhetők lennének.

Koccintás baráti körben - 30 éves a Budapest Borfesztivál

Szeptember 23-26. között szülinapi borünnep a Budavári Palota teraszain. Éppen három évtizede nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Magyarország ikonikus borfesztiválja a Vörösmarty téren, az akkor még csak néhány száz kíváncsiskodó fővárosi előtt.

Tisztességes felvásárlási árat érdemelnek a szőlőtermelők

A kormányzat aktívan segíti az idei szüret eredményes lebonyolítását, ennek ellenére egyes szőlőfelvásárló pincészetek méltatlan és piaci szempontból is indokolatlanul alacsony árat ajánlanak a szőlőért. Nem érdemelnek fejlesztési forrásokat a szőlőtermelőkkel tisztességtelen felvásárló cégek – mondta dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Újra elérhető a lepárlási támogatás

Az Agrárminisztérium a szüreti felkészülés keretében 1,5 milliárd forintos keretösszeggel lepárlási támogatást biztosít a borászatok számára – közölte Nagy István agrárminiszter.