Back to top

Öt egészségesnek hitt szuperélelmiszer, mely valójában csak pénzkidobás

Ahogy a szupermarketekben az egészséges élelmiszerek sora egyre bővül, úgy nőnek az "egészségesnek" beállított élelmiszerek árai is.

A gluténmentes, cukormentes és alacsony fruktóz tartalmú élelmiszerektől kezdve a speciális tejeken, növényi italokon, gabonapelyheken és még a gyógyvizeken át, azt hihetnénk, hogy ezek az élelmiszerek táplálkozási szempontból sokkal jobbak számunkra, pusztán a magas áruk miatt is.

Ha azonban közelebbről megvizsgáljuk ezeket, kiderül, hogy bár az egészséges élelmiszerek között található egyes ételek valóban megfelelnek bizonyos diétás igényeknek, rengeteg feldolgozott, csomagolt opciót is találunk, amelyek az egészségesnek álcázzák magukat, holott

ugyanazokat a tápanyagokat és egészségügyi előnyöket könnyedén megtalálhatjuk a sokkal olcsóbb, kevésbé feldolgozott alternatívákban is.

Ha tehát szeretne egészséges életmódot folytatni, de nem pazarolná a pénzét ennek érdekében, íme azok a "szuper" élelmiszerek, amelyeket nem kell felvennie a heti bevásárlólistára.

Szupergyümölcsök

Talán az aszalt gyümölcsök között találhatunk rájuk és "szuperélelmiszer" címszó alatt árulják, vagy csokoládéval vonják be, de ott lehetnek a bioélelmiszereknél is és egészséges rágcsálnivalóként forgalmazzák őket.

Az igazság az, hogy minden gyümölcs szuper és általában a friss, szezonális gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb tápanyagot.

Bármilyen típusú feldolgozás valószínűleg csak csökkenti a friss gyümölcsök természetes antioxidáns-tartalmát.

Vásároljon friss gyümölcsöt, ha szezonja van, vagy akár gyorsfagyasztottat, de ne hagyja magát rávenni arra, hogy a csomagban található szárított bogyós gyümölcsök esetleg jobbak lehetnek.

 

Fotó: Ha gyümölcsről van szó, akkor csak is a friss!

Fehérjével dúsított növényi italok

Kissé ellentmondásos, de a növényi italok - melyek az állati tejet hivatottak pótolni - a szupermarketek leggyorsabban növekvő termékei közé tartoznak. Az utóbbi időben számos fehérjével dúsított mandulaitallal lehetett találkozni, amelyek jóval magasabb áron kerülnek forgalomba, mint a növényi tejek hagyományos változatai.

Sokan a fehérjepótlás céljából választják a mandula-, zab-, dió-, kókusz-, stb. italokat.

Ezek valójában rendkívül alacsony fehérjetartalmúak, csupán mesterségesen adnak hozzájuk még fehérjét. Tehát többszörösen feldolgozott élelmiszerről van szó.

A tanulság az, hogy ha növényi ital formájában szeretne fehérjét fogyasztani, válassza a szója- vagy borsóalapú készítményeket, amelyek természetes módon magasabb fehérjetartalmúak.  Megoldás lehet az is, ha más fehérjében gazdag élelmiszereket fogyaszt helyettük.

Zöldség chips

A szupermarketek egy másik, egyre növekvő szekciója az "egészségesebb" chips - sült borsó, hüvelyesek, sőt, cékla- és kelkáposztachipszek is, amelyek táplálkozási szempontból sokkal jobb választásnak tűnnek, mint hagyományos burgonyás-sajtos társaik.

Ha azonban közelebbről megnézzük az összetevők listáját és a tápértéktáblát, kiderül, hogy

a zöldségek vagy hüvelyesek olajban való sütése még mindig egy feldolgozott snacket eredményez, amely nem tartalmaz sok fehérjét, élelmi rostot vagy vitamint,

amit a hüvelyesekben vagy más zöldségekben találnánk.

A chips az chips marad, még ha egy picit egészségesebb is.

Gyógyvizek

A vitaminos víz, az energiavíz, a pH-kiegyensúlyozott víz vagy akár a koncentrációt és az összpontosítást elősegítő víz az utóbbi évek egyik legnagyobb marketing vívmánya. Elvégre mi lehet egészségesebb innivaló a víznél?

Ez is csalóka lehet azonban: spórolja meg magának a palackonkénti akár több száz forintot és egyszerűen igyon több csapvizet. Sokkal energikusabbnak és egészségesebbnek fogja érezni magát anélkül, hogy egy fillért is költene speciális vizekre, miközben a képződő műanyaghulladéktól is megkíméli a környezetet.

Fotó: Hagyja a drága vitaminos vizeket és energiaitalokat, a sima víz a legjobb választás.

Puffasztott rizs

Ha egészséges nassolnivalóról van szó, a pufirizs gyakran szerepel a listán, de ha közelebbről megvizsgáljuk a tápanyag összetételt, kissé más perspektívában láthatjuk azt.

A mindössze 100g puffasztott rizsben 383 kalória, 87g szénhidrát és 7g fehérje található.

A fehér rizs emellett sűrű, magas glikémiás indexű szénhidrátforrás, ami azt jelenti, hogy a vércukorszint gyorsan megemelkedik az inzulin nevű hormonnal együtt, amely szintén elősegíti a zsírraktározást a szervezetben.

Fotó: A puffasztott rizsnek nincs tápértéke.

A rizsből készült rágcsálnivalók fehérjében és más kulcsfontosságú tápanyagokban is szegények, ami azt jelenti, hogy egyszerűen csak üres kalóriákat kínálnak a vércukorszint gyors emelkedésével együtt, nem pedig tartós energiát.

Emiatt sokkal jobban jár, ha teljes kiőrlésű kekszekre vagy zöldségekre költi a pénzét, mintsem feldolgozott rizses rágcsálnivalókra.

Forrás: 
news.com.au

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Szüret utáni teendők

A nyár elején letermő gyümölcsfák esetében gyakori probléma, hogy a szüret után elhanyagolják vagy teljesen elhagyják a növényvédelmet. Pedig a szüret utáni védekezések is elengedhetetlenek, mert a korai lombhullás káros a rügydifferenciálódásra, ami a következő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolja.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.