Back to top

Öt egészségesnek hitt szuperélelmiszer, mely valójában csak pénzkidobás

Ahogy a szupermarketekben az egészséges élelmiszerek sora egyre bővül, úgy nőnek az "egészségesnek" beállított élelmiszerek árai is.

A gluténmentes, cukormentes és alacsony fruktóz tartalmú élelmiszerektől kezdve a speciális tejeken, növényi italokon, gabonapelyheken és még a gyógyvizeken át, azt hihetnénk, hogy ezek az élelmiszerek táplálkozási szempontból sokkal jobbak számunkra, pusztán a magas áruk miatt is.

Ha azonban közelebbről megvizsgáljuk ezeket, kiderül, hogy bár az egészséges élelmiszerek között található egyes ételek valóban megfelelnek bizonyos diétás igényeknek, rengeteg feldolgozott, csomagolt opciót is találunk, amelyek az egészségesnek álcázzák magukat, holott

ugyanazokat a tápanyagokat és egészségügyi előnyöket könnyedén megtalálhatjuk a sokkal olcsóbb, kevésbé feldolgozott alternatívákban is.

Ha tehát szeretne egészséges életmódot folytatni, de nem pazarolná a pénzét ennek érdekében, íme azok a "szuper" élelmiszerek, amelyeket nem kell felvennie a heti bevásárlólistára.

Szupergyümölcsök

Talán az aszalt gyümölcsök között találhatunk rájuk és "szuperélelmiszer" címszó alatt árulják, vagy csokoládéval vonják be, de ott lehetnek a bioélelmiszereknél is és egészséges rágcsálnivalóként forgalmazzák őket.

Az igazság az, hogy minden gyümölcs szuper és általában a friss, szezonális gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb tápanyagot.

Bármilyen típusú feldolgozás valószínűleg csak csökkenti a friss gyümölcsök természetes antioxidáns-tartalmát.

Vásároljon friss gyümölcsöt, ha szezonja van, vagy akár gyorsfagyasztottat, de ne hagyja magát rávenni arra, hogy a csomagban található szárított bogyós gyümölcsök esetleg jobbak lehetnek.

 

Fotó: Ha gyümölcsről van szó, akkor csak is a friss!

Fehérjével dúsított növényi italok

Kissé ellentmondásos, de a növényi italok - melyek az állati tejet hivatottak pótolni - a szupermarketek leggyorsabban növekvő termékei közé tartoznak. Az utóbbi időben számos fehérjével dúsított mandulaitallal lehetett találkozni, amelyek jóval magasabb áron kerülnek forgalomba, mint a növényi tejek hagyományos változatai.

Sokan a fehérjepótlás céljából választják a mandula-, zab-, dió-, kókusz-, stb. italokat.

Ezek valójában rendkívül alacsony fehérjetartalmúak, csupán mesterségesen adnak hozzájuk még fehérjét. Tehát többszörösen feldolgozott élelmiszerről van szó.

A tanulság az, hogy ha növényi ital formájában szeretne fehérjét fogyasztani, válassza a szója- vagy borsóalapú készítményeket, amelyek természetes módon magasabb fehérjetartalmúak.  Megoldás lehet az is, ha más fehérjében gazdag élelmiszereket fogyaszt helyettük.

Zöldség chips

A szupermarketek egy másik, egyre növekvő szekciója az "egészségesebb" chips - sült borsó, hüvelyesek, sőt, cékla- és kelkáposztachipszek is, amelyek táplálkozási szempontból sokkal jobb választásnak tűnnek, mint hagyományos burgonyás-sajtos társaik.

Ha azonban közelebbről megnézzük az összetevők listáját és a tápértéktáblát, kiderül, hogy

a zöldségek vagy hüvelyesek olajban való sütése még mindig egy feldolgozott snacket eredményez, amely nem tartalmaz sok fehérjét, élelmi rostot vagy vitamint,

amit a hüvelyesekben vagy más zöldségekben találnánk.

A chips az chips marad, még ha egy picit egészségesebb is.

Gyógyvizek

A vitaminos víz, az energiavíz, a pH-kiegyensúlyozott víz vagy akár a koncentrációt és az összpontosítást elősegítő víz az utóbbi évek egyik legnagyobb marketing vívmánya. Elvégre mi lehet egészségesebb innivaló a víznél?

Ez is csalóka lehet azonban: spórolja meg magának a palackonkénti akár több száz forintot és egyszerűen igyon több csapvizet. Sokkal energikusabbnak és egészségesebbnek fogja érezni magát anélkül, hogy egy fillért is költene speciális vizekre, miközben a képződő műanyaghulladéktól is megkíméli a környezetet.

Fotó: Hagyja a drága vitaminos vizeket és energiaitalokat, a sima víz a legjobb választás.

Puffasztott rizs

Ha egészséges nassolnivalóról van szó, a pufirizs gyakran szerepel a listán, de ha közelebbről megvizsgáljuk a tápanyag összetételt, kissé más perspektívában láthatjuk azt.

A mindössze 100g puffasztott rizsben 383 kalória, 87g szénhidrát és 7g fehérje található.

A fehér rizs emellett sűrű, magas glikémiás indexű szénhidrátforrás, ami azt jelenti, hogy a vércukorszint gyorsan megemelkedik az inzulin nevű hormonnal együtt, amely szintén elősegíti a zsírraktározást a szervezetben.

Fotó: A puffasztott rizsnek nincs tápértéke.

A rizsből készült rágcsálnivalók fehérjében és más kulcsfontosságú tápanyagokban is szegények, ami azt jelenti, hogy egyszerűen csak üres kalóriákat kínálnak a vércukorszint gyors emelkedésével együtt, nem pedig tartós energiát.

Emiatt sokkal jobban jár, ha teljes kiőrlésű kekszekre vagy zöldségekre költi a pénzét, mintsem feldolgozott rizses rágcsálnivalókra.

Forrás: 
news.com.au

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csapás a spanyol élelmiszer hamisítókra – 120-an börtönben

A spanyol Civil Gárda 120 személyt vett őrizetbe az OPSON X élelmiszer-hamisítás elleni nemzetközi művelet részeként végrehajtott 16 akció során - közölte a gárda főigazgatósága.

Vékonyabb termékcsomagolás a fenntarthatóság jegyében

A Ferrero a beszállítóikkal együttműködve egy vékonyabb csomagolóanyagot fejlesztett ki, amely a szabványos fóliákhoz képest mintegy 20%-os csökkenést eredményez a műanyagfelhasználásban. Az új anyagot 2022-től vezetik be a kiválasztott termékeknél. Eleinte körülbelül 550 tonna anyagfelhasználás csökkenését fog eredményezni évente, ami a korábbi csomagoláshoz képest közel1450 tonna CO2-kibocsátás csökkentését jelenti.

Címke jelzi a kolbászon, hogyan tartották az állatot

A Lidl állatjóléti címkével látja el a Metzgerfrisch márkanév alatt forgalmazott kolbászokat Svájcban. 2018-ban először a friss húsok kínálatában szerepelt a címke, most azonban további termékekre is kiterjesztik. Ezzel jelzik az ellátási láncban az állattartási előírások szintjét, valamint segítik a fogyasztókat a tudatos választásban.

„Uccu bizony, megérett...”

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg az idén a meggynapokat a vajdasági Bácsfekete­hegyen élő magyarok, akik a nehézségek dacára évtizedek óta jeleskednek a meggytermesztésben és -feldolgozásban.

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.

A Pepsi kiárusításba és terméktisztogatásba kezdett

A PepsiCo kedden bejelentette, hogy 3,3 milliárd dollárért eladja a Tropicana mellett több másik gyümölcslé márkáját. A francia PAI Partners magántőke-befektetési cég a felvásárló. A Pepsi azzal érvel, hogy egyszerűsíteni kívánja termékpalettáját és eltávolodna a magas cukortartalmú italoktól.

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában

Csaknem kétezren vettek részt a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában 2021 májusában. A felmérésből kiderült, hogyan változtak a Covid-19 járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai.

Kóser kertészetet tanulhatnak az SZTE mezőgazdász hallgatói

Tökéletesen illeszkedne az új képzés abba a törekvésbe, amely szerint az SZTE MGK-n funkcionális kertkultúrát kezdenének oktatni. A kereslet már most is megvan: az izraeli piac tonnaszám venné fel a magyar kóser és a kommersz uborkát is.

Szúrós segítőtársak

A gyógynövények között többnek is van tövise vagy tüskéje, ami arra hivatott, hogy megvédje a növényt, ha már helyváltoztatásra, menekülésre nem képes. Ezek a harcias növények is számos hasznos hatóanyagot rejtenek.