Back to top

Friss tanyasi tojás webes rendelésre

A Kovács Tanya Hajdúszoboszlón és környékén a tudatos vásárlók körében ismert és elismert élelmiszertermelő vállalkozás. A családi gazdaságban zökkenőmentes a generációváltás első szakasza, a fiúk és az édesapjuk egymás mellett gazdálkodnak. A friss tanyasi tojást internetes rendelési rendszeren keresztül értékesítik, illetve termelői piacokon maguk árusítva a termőföldtől az asztalig nyomon követik.

Dr. Kovács Péter agrármérnök ugyan növényorvos, és 2020-ban növénytermesztésből doktorált a Debreceni Egyetemen, azonban öccsével, az agrár­középiskolai végzettségű Dáviddal 2016 óta tojástermeléssel foglalkoznak. Ahogy Péter meséli, ősi gazdálkodó családba születtek, már a dédapjuk is szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozott.

Belenőttünk a mezőgazdaságba, így nem is volt kérdés számunkra, hogy ezzel foglalkozzunk

Dr. Kovács Péter és Kovács Dávid, cégtulajdonosok és „tojásfutárok”
Dr. Kovács Péter és Kovács Dávid, cégtulajdonosok és „tojásfutárok”
– mondja Péter. – 2016-ban 100 darab jércével kezdtük a tojástermelést, aztán ahogy nőtt a kereslet a jó minőségű, friss tanyasi tojásra, folyamatosan növeltük az állományt. Most 3000 darab tyúkunk van. Terveink szerint nyár végére elkészül a legújabb istállónk, ahol akár 4000 madarat is tudunk tartani.

A család 100 hektár szántóföldön búzát, kukoricát és napraforgót termeszt, ez biztosítja a takarmányt a tojóállományuk számára. Az állataik bolti tápot nem kapnak. Tizenhét hetes előnevelt Bábolna Tetra SL LL jércékkel telepítik be az istállókat, ahol a madarak másfél évig tojnak. Amikor a termelésük 70 százalékra visszaesik, élve – jórészt vágóhídnak – értékesítik az állományt.

A termelés 3 zárt istállóban, alternatív mélyalmos tartással zajlik, ahol az állatok szabadon mozognak. Az istállókban állategészségügyi, illetve járványügyi előírásoknak megfelelő automata etető- és itatórendszer, valamint csoportos tojófészek biztosítja a termelést – az ideális körülményekről az automata szellőztetőrendszer gondoskodik. A három istálló mindegyikében 1000-1000 tyúk van. Istállónként különböző korúak a madarak, hogy a folyamatos termelés érdekében egyszerre egy épületben lecserélhessék az állományt.

A családi gazdaságban a generációk egymás mellett gazdálkodnak.

Bábolna Tetra SL LL tojótyúk
Bábolna Tetra SL LL tojótyúk
Az édesapa őstermelőként foglalkozik a szántóföldi növénytermesztéssel, a fiúk pedig vállalkozóként működtetik a tojástermelő gazdaságot. Istállóikat nagyrészt önerőből építették, bár a fiatalabb testvér, Dávid 2018-ban nyert a Fiatal Gazda pályázaton. Ez segítséget jelentett számukra a vállalkozás beindításához, azonban kétségtelen, hogy a beruházás teljes költségét ez az összeg nem biztosította. A biztos háttért inkább a szülői támasz jelentette. Bár a tojás csomagolását a fiúk egyetlen alkalmazottja végzi, a családi gazdálkodásból természetesen a fiúk édesanyja sem maradhat ki. Övé az adminisztráció, illetve ő jár a környékbeli termelői piacokra is.

A családi vállalkozás igazi különlegességét azonban a tojás értékesítése jelenti, az itteni tojást ugyanis Péter és Dávid a fogyasztók ajtajáig szállítja, vagyis itt a gyakorlatban is megvalósul az EU-s Termőföldtől az Asztalig Stratégia.

– Már amikor elindítottuk a vállalkozást, akkor is piacon értékesítettük a tojást – idézi fel Kovács Péter. – Ahogy pedig növekedett a termelés, ezzel párhuzamosan pedig az igény a friss tanyasi tojásra, elkezdtük a házhozszállítást is. Telefonon lehetett rendelni, mi pedig kiszállítottuk az árut, vagyis

a mi tyúkjaink által tojt tojás 2-3 napon belül már a fogyasztók asztalára került.

Ma is ugyanilyen friss az árunk, de mikor a rendelések megsokszorozódtak, áttértünk az internetes rendelésfelvételre. Több mint 1500 rendszeres vásárlónk van, vagyis ennyi család eszi Hajdúszoboszlón, Debrecenben, Balmazújvárosban és Ebesen a mi tyúkjaink tojásait.

A kovacstanyahajduszoboszlo.hu oldalon rendelhető tojás ára mérettől függően 35-45-50-60 forint, ám 60 darabtól – ami egy nagyobb családnál még egy hétre sem elegendő biztosan – a kiszállítás ingyenes. Ahogy a fiúk mesélték, sokan a napi rendelés nyitásakor, már éjfél után pár perccel rendelnek, hogy beleférjenek a napi limitbe. Az igazi unikum pedig nemcsak maga a kiszállítás, hanem hogy a Kovács testvérek kis tételben is házhoz viszik a tojást.

A tanyán készült további fotókat megtekintheti ide kattintva.

Forrás: 
Kistermelők Lapja április
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A „H”-s csikók éve

Az idén harminckét nóniusz és hat sportlócsikó született a Mátai Ménesnél. Ottjártunkkor már csak a Talizmán nevű anyakanca ellését várták, a többi a csikókkal együtt a jó időnek köszönhetően a szabad levegőn élvezhette a napfényt.

Év végére lelassul Kína szójabab-importja

Kína szójababimportja az idei első féléves rekordmennyiséghez képest meredeken lassulni fog év végére. Ez a tendencia szembemegy a legnagyobb globális szójavásárló tartós növekedésre vonatkozó várakozásokkal, valamint a piaci hangulatot is rontja.

Csapás a spanyol élelmiszer hamisítókra – 120-an börtönben

A spanyol Civil Gárda 120 személyt vett őrizetbe az OPSON X élelmiszer-hamisítás elleni nemzetközi művelet részeként végrehajtott 16 akció során - közölte a gárda főigazgatósága.

Fazékba szánták, finom a húsa, de mégse esszük

Redkívül népszerű díszbaromfi a brahma, amelynek egy-egy tetszetős kakasáért akár 500 eurót is elkérnek. A nagy vágósúlyú fajtát a háziasszonyok kedvére tenyésztették ki, ám napjainkban alig akad, aki serpenyőbe szánva tartja. Tetszetős megjelenése, változatos színei, dús tollazata miatt, inkább a baromfiudvar éke.

Brit férfi a birkanyírás új világrekordere

Új világrekordot állított fel egy brit férfi, aki kilenc óra alatt 872 bárányt nyírt meg a cornwalli Trefrank farmon.

Júniusban 7,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

Júniusban éves összehasonlításban 7,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában.

Vékonyabb termékcsomagolás a fenntarthatóság jegyében

A Ferrero a beszállítóikkal együttműködve egy vékonyabb csomagolóanyagot fejlesztett ki, amely a szabványos fóliákhoz képest mintegy 20%-os csökkenést eredményez a műanyagfelhasználásban. Az új anyagot 2022-től vezetik be a kiválasztott termékeknél. Eleinte körülbelül 550 tonna anyagfelhasználás csökkenését fog eredményezni évente, ami a korábbi csomagoláshoz képest közel1450 tonna CO2-kibocsátás csökkentését jelenti.

Címke jelzi a kolbászon, hogyan tartották az állatot

A Lidl állatjóléti címkével látja el a Metzgerfrisch márkanév alatt forgalmazott kolbászokat Svájcban. 2018-ban először a friss húsok kínálatában szerepelt a címke, most azonban további termékekre is kiterjesztik. Ezzel jelzik az ellátási láncban az állattartási előírások szintjét, valamint segítik a fogyasztókat a tudatos választásban.

Kiváló búzatermés, szomjazó kapásnövények

A magyar-szerb határtól délre nagyon száraz és meleg volt a nyárelő, ami kedvezett a kalászos gabonák és az olajrepce beérésének és betakarításának – viszont kis híján katasztrofális hatással volt a tavaszi vetésű haszonnövények fejlődésére nézve.

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.