0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Friss tanyasi tojás webes rendelésre

A Kovács Tanya Hajdúszoboszlón és környékén a tudatos vásárlók körében ismert és elismert élelmiszertermelő vállalkozás. A családi gazdaságban zökkenőmentes a generációváltás első szakasza, a fiúk és az édesapjuk egymás mellett gazdálkodnak. A friss tanyasi tojást internetes rendelési rendszeren keresztül értékesítik, illetve termelői piacokon maguk árusítva a termőföldtől az asztalig nyomon követik.

Dr. Kovács Péter agrármérnök ugyan növényorvos, és 2020-ban növénytermesztésből doktorált a Debreceni Egyetemen, azonban öccsével, az agrár­középiskolai végzettségű Dáviddal 2016 óta tojástermeléssel foglalkoznak. Ahogy Péter meséli, ősi gazdálkodó családba születtek, már a dédapjuk is szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozott.

Belenőttünk a mezőgazdaságba, így nem is volt kérdés számunkra, hogy ezzel foglalkozzunk

– mondja Péter. – 2016-ban 100 darab jércével kezdtük a tojástermelést, aztán ahogy nőtt a kereslet a jó minőségű, friss tanyasi tojásra, folyamatosan növeltük az állományt. Most 3000 darab tyúkunk van. Terveink szerint nyár végére elkészül a legújabb istállónk, ahol akár 4000 madarat is tudunk tartani.

A család 100 hektár szántóföldön búzát, kukoricát és napraforgót termeszt, ez biztosítja a takarmányt a tojóállományuk számára. Az állataik bolti tápot nem kapnak. Tizenhét hetes előnevelt Bábolna Tetra SL LL jércékkel telepítik be az istállókat, ahol a madarak másfél évig tojnak. Amikor a termelésük 70 százalékra visszaesik, élve – jórészt vágóhídnak – értékesítik az állományt.

A termelés 3 zárt istállóban, alternatív mélyalmos tartással zajlik, ahol az állatok szabadon mozognak. Az istállókban állategészségügyi, illetve járványügyi előírásoknak megfelelő automata etető- és itatórendszer, valamint csoportos tojófészek biztosítja a termelést – az ideális körülményekről az automata szellőztetőrendszer gondoskodik. A három istálló mindegyikében 1000-1000 tyúk van. Istállónként különböző korúak a madarak, hogy a folyamatos termelés érdekében egyszerre egy épületben lecserélhessék az állományt.

A családi gazdaságban a generációk egymás mellett gazdálkodnak.

Az édesapa őstermelőként foglalkozik a szántóföldi növénytermesztéssel, a fiúk pedig vállalkozóként működtetik a tojástermelő gazdaságot. Istállóikat nagyrészt önerőből építették, bár a fiatalabb testvér, Dávid 2018-ban nyert a Fiatal Gazda pályázaton. Ez segítséget jelentett számukra a vállalkozás beindításához, azonban kétségtelen, hogy a beruházás teljes költségét ez az összeg nem biztosította. A biztos háttért inkább a szülői támasz jelentette. Bár a tojás csomagolását a fiúk egyetlen alkalmazottja végzi, a családi gazdálkodásból természetesen a fiúk édesanyja sem maradhat ki. Övé az adminisztráció, illetve ő jár a környékbeli termelői piacokra is.

A családi vállalkozás igazi különlegességét azonban a tojás értékesítése jelenti, az itteni tojást ugyanis Péter és Dávid a fogyasztók ajtajáig szállítja, vagyis itt a gyakorlatban is megvalósul az EU-s Termőföldtől az Asztalig Stratégia.

– Már amikor elindítottuk a vállalkozást, akkor is piacon értékesítettük a tojást – idézi fel Kovács Péter. – Ahogy pedig növekedett a termelés, ezzel párhuzamosan pedig az igény a friss tanyasi tojásra, elkezdtük a házhozszállítást is. Telefonon lehetett rendelni, mi pedig kiszállítottuk az árut, vagyis

a mi tyúkjaink által tojt tojás 2-3 napon belül már a fogyasztók asztalára került.

Ma is ugyanilyen friss az árunk, de mikor a rendelések megsokszorozódtak, áttértünk az internetes rendelésfelvételre. Több mint 1500 rendszeres vásárlónk van, vagyis ennyi család eszi Hajdúszoboszlón, Debrecenben, Balmazújvárosban és Ebesen a mi tyúkjaink tojásait.

A kovacstanyahajduszoboszlo.hu oldalon rendelhető tojás ára mérettől függően 35-45-50-60 forint, ám 60 darabtól – ami egy nagyobb családnál még egy hétre sem elegendő biztosan – a kiszállítás ingyenes. Ahogy a fiúk mesélték, sokan a napi rendelés nyitásakor, már éjfél után pár perccel rendelnek, hogy beleférjenek a napi limitbe. Az igazi unikum pedig nemcsak maga a kiszállítás, hanem hogy a Kovács testvérek kis tételben is házhoz viszik a tojást.

A tanyán készült további fotókat megtekintheti ide kattintva.

Forrás: Kistermelők Lapja április