Back to top

Megújult vezetés a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének élén

A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tevékenységét minősíti, hogy az elmúlt években sikert sikerre halmozott. Mostantól új vezetők állnak a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet élére, jelesül Madaras Zoltán, Ipacs Szabó István, Teszlák Péter.

Madaras Zoltán, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet elnöke fiatal és sikerorientált csapattal dolgozik azon, hogy az intézet még nagyobb megbecsülésnek örvendjen a hazai és nemzetközi kutatóintézetek sorában, valamint a borértékesítés területén. Feladatának tekinti a szőlő és bor ágazatot ért kihívások folyamatos figyelemmel kísérése és megválaszolása, az Intézet rentábilissá tétele, valamint a képzési lehetőségek megteremtése. Tanulmányai, munkatapasztalata, vállalkozói létből fakadó innovatív szemlélete irányt mutatnak ehhez. Fontos tényezőként szerepel munkájában a nemzetközi kapcsolatok erősítése, a hazai és nemzetközi pályázati lehetőségek figyelése, kihasználása.

Teszlák Péter, Madaras Zoltán és Ipacs-Szabó István
Fotó: viniczai

A többszörös Borászok Borásza döntős és Év Bortermelője-jelölt Ipacs-Szabó István az SZBKI új főborásza, aki friss innovációkkal adna új lendületet a hagyományaira méltán büszke intézetnek. A termelők és a kutatás közötti szorosabb együttműködést kívánja megvalósítani, melybe bevonná a fiatal, feltörekvő borászokat ugyanúgy, mint a szakma nagy öregjeit.

Egyik célja, hogy a szőlőtermesztési-borkészítési oldalon felmerülő kihívások hatékony és szakszerű megoldására találjanak a kutatóintézet általi javaslatot, segítséget, megoldást.

Találkozási és szellemi pontot kíván létesíteni, amely nyitva áll a termelők előtt és a felmerülő kérdéseket megvitatva, választ tud adni arra. Ezen túlmenően a kutatóintézet által készített, tavaly ősz óta Pécsi Egyetemi Borbirtok márkanéven forgalomba hozott borok határozottabb marketing tevékenysége és piaci jelenléte is törekvései között szerepel.

Dr. Teszlák Péter (Phd) újonnan kinevezett kutatási igazgató elsődleges célja a génbank szerepet erősíteni.

Terve a génbank megőrzése, tradíció és innováció, mint a csemegeszőlő fajtaválaszték új irányvonalainak kijelölése, valamint termesztési kultúrájának megteremtése.

A klónszelekció és rezisztencianemesítés révén a globális klimatikus kihívásoknak megfelelően továbbra is kiemelt cél az új, innovatív fajták létrehozása (a korábbi években ezek Pinot regina, Borsmenta, Jázmin, Sylver néven kerültek termesztésbe), illetve a régi, hagyományos fajták (Olasz rizling, Furmint, Hárslevelű, Cirfandli) új klónjainak elismertetésén és elterjesztésén is tovább dolgoznak. Segítséget kívánnak nyújtani az új telepítések esetében is, melyhez legalább a telepítést megelőzően két évvel meg kell kezdeni a talaj, a terület, a mikroklíma vizsgálatát, és az alapján lehet eldönteni, hogy melyik klónt érdemes telepíteni.

Az universitas borai
Fotó: viniczai

A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében ősztől elindulnak azok a rövid ciklusú képzési formák, amelyek részben a boros szakmát, részben a borkultúra iránt érdeklődőket célozzák meg.
Már szeptemberben megkezdődik az első WSET-alapfokú képzés, amelyben az SZBKI partnere a Central European Wine Institute. A folytatásban

lesznek kifejezetten az itt tanuló külföldi diákokat megcélzó angol nyelvű boros kurzusok, de speciális sommelier tanfolyam és közép-európai borkurzus, valamint az egykoron kiválóan működő pécsi borszeminárium újbóli beindítása is a tervek között szerepel.

A Pécsi Borvidék, középpontjában Pécs városával, szőlőtermesztési hagyományaival és a történelem viharaiban mindig sikeresen megújuló kultúrájával kétezer éve gazdasági és szellemi központja a Dél-Dunántúlnak. Beépülő szőlőhegyei ellenére ma is a szőlő és bor nemzetközi városa. Arra törekszenek, hogy ez a hírnév messze földre eljusson, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben folyó szakmai munka tovább öregbítse az intézet, az egyetem és Pécs hírnevét.

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete 1949-ben több évszázados egyházi birtokra alapozva jött létre, fő feladatának tekintve a kutatást, az oktatást és a szaktanácsadást. Ezen tevékenységek szolgálatában mintegy 30 hektár szőlőültetvénnyel, 300 éves, 1600 négyzetméter alapterületű pincével és akkreditált laboratóriummal rendelkezik. A szőlőbirtok 2014-ben bekerült a Pécsi Értéktárba is.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lassan csak a poloskák maradnak – Növényvédelmi előrejelzés 38. hét

A szeptember közepéig tartó késő nyári idő elvileg elsősorban a kártevőknek kedvezett volna, viszont azok közül sokan erre az évre már befejezték a tevékenységüket. Nem így a poloskák.

Szőlőtermesztésben is együttműködhet hazánk Üzbegisztánnal

Üzbegisztán határozott célként tűzte ki agráriumának, élelmiszeriparának megerősítését, amiben hazánk jelentős tapasztalatára, a jól működő magyar minták átvételére is nyitott. Az állattenyésztés, tejipar, takarmányelőállítás mellett a szőlő-szaporítóanyag termesztése terén is számítanak a magyar szaktudásra és technológiára.

Miért éppen Mór és az Ezerjó?

Éppen második napja tartott náluk a szüret, amikor beszélgetésbe kezdtünk Csetvei Krisztinával arról, hogyan is lett borász és pincetulajdonos, hogy miért éppen Mór és könnyű volt e barátságot kötni az Ezerjóval, szóba kerültek továbbá az organikus szőlőművelés előnyei és az amforában tárolt borok is.

Mit együnk lefekvés előtt, és melyik ételeket kerüljünk el?

Bizonyos ételek segíthetnek az elalvásban, ugyanakkor más ételek ébren is tarthatnak minket.

Az idei év legszebb szőlőbirtokai

Tizedik éve hirdetik ki a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj győzteseit, a díjat a Bor és Piac szaklap 2012-ben alapította, amelynek díjkiosztója a napokban volt. Az idei kategóriagyőztesek pedig a Tringa Borpince, a Borbély Családi Pincészet, a Günzer Tamás Pincészete, illetve a Schieber Pincészet lettek.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

Átfogó szüreti mustfok ellenőrzés a szőlőtermesztők védelmében

A hatóságok 2021-ben, a szőlőszüret folyamán – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét ellenőrzést végeznek a borászati üzemekben. Ennek alapvető célja a helyes szüreti gyakorlat kialakítása: az ellenőrök a szőlőfelvásárlások során a tisztességes piaci gyakorlatot vizsgálják - jelentette be az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Kortárs költők és kortárs borok, szóról szóra, kortyról kortyra

Idén először indult útjára az 1 Bor 1 Vers kezdeményezés a VEB 2023 EKF támogatásával, melynek lényege, hogy a borokhoz választott kortárs versekkel együtt egy komplex élményt nyújtson, mondjuk egy őszi estén, amikor kicsit több idő van elmélyedni a kóstolásban és a gondolatokban.

Figyelem mustgáz! Milyen veszélyeket rejt a borospince?

Benne járunk a szőlő szüretben, folyik a must a présekből, telnek a pincék. A gondatlanság és figyelmetlenség miatt minden évben több baleset vagy haláleset következik be országszerte mustgázmérgezés következtében, pedig a tragédiák megfelelő elővigyázatossággal megelőzhetők lennének.

Hihetetlenül kis területen van gyümölcsös Magyarországon

Még a mezőgazdasági területhez képest is csak egy számjegyű százaléknyi.