Back to top

A várandóság alatti halolaj fogyasztás jó hatással van a gyermek fejlődésére

A terhességük alatt halolajat fogyasztó anyák gyermekei 10 éves korukban gyorsabb problémamegoldó képességgel és jobb figyelemkoncentrációval rendelkeznek - derül ki egy uniós finanszírozású tanulmány eredményeiből, amelyet a múlt hónapban mutattak be a Gyermekgasztroenterológia, Hepatológia és Táplálkozástudomány 6. világkongresszusán.

Ez az első olyan tanulmány, amely az iskoláskorú gyermekeknél vizsgálta a halolaj fogyasztás hosszú távú hatását a nyugalmi állapotbeli működésre, azaz amikor az illető nem végez kognitív vagy aktív feladatot.

Dr. Berthold Koletzko professzor, a németországi Müncheni Egyetem Orvosi Központ Dr. von Hauner Gyermekkórházának anyagcsere- és táplálkozástudományi osztályának vezetője, a tanulmány egyik szerzője elmondta: "Az eredmények azt mutatják, hogy az anyai tápanyagellátás minősége a terhesség alatti gyors korai agyfejlődés időszakában tartósan befolyásolja a későbbi, iskoláskori agyműködést.

"A nőket ezért a terhesség előtt és alatt támogatni kell a jó minőségű táplálkozásban, és tanácsot kell adni a halolaj-kiegészítők használatáról."

A tanulmány koordinátora és a spanyolországi Granadai Egyetem Euristikos Gyermekgyógyászati Kutatóközpontjának igazgatója, Christina Campoy professzor hozzáteszi: "Kutatásunk bizonyítékot szolgáltat arra, hogy

a terhesség második felében halolajat szedő anyák gyermekeinek később javult a memóriája."

A vizsgálatban egy korábbi kutatási programban részt vevő anyák 57 gyermekét követték nyomon, akik terhességük második felében napi 500 mg dokozahexaénsavat (DHA) és 150 mg eikozapentaénsavat (EPA) tartalmazó halolajat kaptak, vagy 400 µg 5-MTHF (folsav), vagy csak folsavat, vagy placebót.

Magnus Domellof professzor, az Espghan Táplálkozási Bizottságának elnöke így nyilatkozott: "E vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a terhesség korai szakasza alatti táplálkozás jelentős hatással lehet a gyermekek agyának fejlődésére, és javíthatja a kognitív teljesítményt. Alig várjuk, hogy a tanulmány eredményeit további vizsgálatokban is teszteljék".

Forrás: 
thestar.com.my

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb étteremlánc csatlakozik a vegán forradalomhoz

A McDonald’s háromévnyi kutatás és fejlesztés után piacra dobja első növényi alapú burgerét az Egyesült Királyságban.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Gyors evolúció zajlik az állatvilágban?

Az éghajlatváltozás nemcsak emberi probléma; az állatoknak is alkalmazkodniuk kell hozzá. Egy ausztrál madárkutató állítása szerint néhány „melegvérű” állat azért növeszt nagyobb csőrt, lábakat és füleket, hogy a bolygó felmelegedésével jobban szabályozhassa testhőmérsékletét.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

Innovatív módszerekkel állítanák meg a MATE kutatói a busa térnyerését

Egyre több gondot okoz hazánkban az invazív busa robbanásszerű terjedése, amit mind a haltani kutatások, mind a horgászok beszámolói alátámasztanak.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

A kis tavak természetvédelmi szerepe

Magyarországon az emberek mintegy 70 százaléka városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként funkcionálnak, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

A boltok polcai üresen maradhatnak karácsonyra Angliában

A brit kiskereskedőknek arra kellene ösztönözniük vásárlóikat, hogy már most kezdjenek el karácsonyra tervezni, mivel az ország ellátási láncának kihívásai az ünnepi szezon alatt csak tovább súlyosbíthatják a hiányt a boltok polcain– javasolja egy iparági elemző.