0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A várandóság alatti halolaj fogyasztás jó hatással van a gyermek fejlődésére

A terhességük alatt halolajat fogyasztó anyák gyermekei 10 éves korukban gyorsabb problémamegoldó képességgel és jobb figyelemkoncentrációval rendelkeznek - derül ki egy uniós finanszírozású tanulmány eredményeiből, amelyet a múlt hónapban mutattak be a Gyermekgasztroenterológia, Hepatológia és Táplálkozástudomány 6. világkongresszusán.

Ez az első olyan tanulmány, amely az iskoláskorú gyermekeknél vizsgálta a halolaj fogyasztás hosszú távú hatását a nyugalmi állapotbeli működésre, azaz amikor az illető nem végez kognitív vagy aktív feladatot.

Dr. Berthold Koletzko professzor, a németországi Müncheni Egyetem Orvosi Központ Dr. von Hauner Gyermekkórházának anyagcsere- és táplálkozástudományi osztályának vezetője, a tanulmány egyik szerzője elmondta: „Az eredmények azt mutatják, hogy az anyai tápanyagellátás minősége a terhesség alatti gyors korai agyfejlődés időszakában tartósan befolyásolja a későbbi, iskoláskori agyműködést.

„A nőket ezért a terhesség előtt és alatt támogatni kell a jó minőségű táplálkozásban, és tanácsot kell adni a halolaj-kiegészítők használatáról.”

A tanulmány koordinátora és a spanyolországi Granadai Egyetem Euristikos Gyermekgyógyászati Kutatóközpontjának igazgatója, Christina Campoy professzor hozzáteszi: „Kutatásunk bizonyítékot szolgáltat arra, hogy

a terhesség második felében halolajat szedő anyák gyermekeinek később javult a memóriája.”

A vizsgálatban egy korábbi kutatási programban részt vevő anyák 57 gyermekét követték nyomon, akik terhességük második felében napi 500 mg dokozahexaénsavat (DHA) és 150 mg eikozapentaénsavat (EPA) tartalmazó halolajat kaptak, vagy 400 µg 5-MTHF (folsav), vagy csak folsavat, vagy placebót.

Magnus Domellof professzor, az Espghan Táplálkozási Bizottságának elnöke így nyilatkozott: „E vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a terhesség korai szakasza alatti táplálkozás jelentős hatással lehet a gyermekek agyának fejlődésére, és javíthatja a kognitív teljesítményt. Alig várjuk, hogy a tanulmány eredményeit további vizsgálatokban is teszteljék”.

Forrás: thestar.com.my