0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az ország egyik legcsendesebb helyén nyílt ökoturisztikai központ

Átadták szerdán Gánt-Kőhányáspusztán a Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaházat, amelyet komplex fejlesztésként tanösvények, vizes élőhely bemutató, vadmegfigyelő állomás egészít ki, 800 millió forintot meghaladó beruházással.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntőjében elmondta, a létesítmény szellemisége illeszkedik a vadászati világkiállítás „Egy a természettel!” jelmondatához. Kőhányás az ország egyik legcsendesebb helye a Vértes belsejében, ahol a látogatók megtalálhatják a természetbe visszatérés felszabadító élményét – fogalmazott.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (k), valamint Právetz Antal projektigazgató, Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Krausz János polgármester, Macsek Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója, Kutchi András címzetes prépost (takarásban), Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Ribiánszky Gergely projektvezető (b-j) az átadáson

A Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ méltó a névadó örökségéhez, aki az országban elsőként nyitotta meg erdőbirtokait a turisták előtt, és a környezetbe illően mutatja be a térség kulturális, erdészeti és gasztronómiai hagyományait – emelte ki a politikus.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára elmondta, az állami erdőgazdaságok turisztikai fejlesztései az elmúlt évtizedben a fenntarthatóság, az ökoturizmus irányába mozdultak el, a szaktárca az állami erdészetek gazdálkodását a közjó szolgálatába állítja.

Az államtitkár kiemelte

: az erdőgazdálkodás eredményét a kormányzat visszaforgatja az erdők fenntartásába és fejlesztésébe, így az állami erdőgazdálkodás haszonélvezője elsősorban a közvetlen környék, tágabb értelemben pedig az ország teljes lakossága.

Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti park igazgatóságok a 2010 óta tartó fejlesztéseknek köszönhetően évente 5 millió látogatót fogadnak kiépített létesítményeikben, további több tízmillió alkalommal pedig egészséges környezetet kínálnak sétákhoz, kiránduláshoz, hosszabb-rövidebb túrákhoz – ismertette Zambó Péter.

Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés elnöke elmondta, a komplex fejlesztés értéke meghaladta a 800 millió forintot. A Vérteserdő Zrt. a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében kapott 420 millió forintból alakított ki a Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ tetőterében egy 52 férőhelyes turistaszállást.

Az Erdészek a Vértes Értékeiért Egyesület és a GÁNT-ÉRT Nonprofit Kft. konzorciuma pedig területfejlesztési pályázaton nyert 381 millió forintot további fejlesztésekre.

Macsek Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója tájékoztatása szerint a két pályázat által megvalósított beruházás az utóbbi tíz év legnagyobb léptékű fejlesztése a Vérteserdő Zrt. területén.

Az erdőgazdaság által kiadott sajtóközlemény ismerteti:

a turistaszállás földszinti része előadótermet, kiállítótermet, Zöld boltot és sváb gasztronómiát is prezentáló éttermet foglal magába.

A Kőhányási tó helyreállításával vizes élőhelyeket alakítottak ki, valamint létrehoztak egy tansövényt a térség jellemző fafajtáinak bemutatására, illetve a szeptemberben népszerű szarvasbőgés túrák számára vadmegfigyelő állást építenek.

Forrás: MTI