Back to top

A brojlercsirkék egészséges bélrendszere – az illóolajos támogatás

Az illóolaj lehet az alternatív megoldás az antibiotikumok helyettesítésére. Jelen kutatás azt vizsgálja, hogy a klórtetraciklin hatóanyag-tartalmú (Aureomycin) takarmányokban az antibiotikum növényi illóolajokkal történő helyettesítése milyen hatással van a brojlercsirke-tenyésztés teljesítményére és az állatok bélrendszerének egészségére.

Köztudott, hogy szubterápiás dózisban antibiotikumokat használtak az állati takarmányokban, köztük a baromfitápokban is, hogy fokozzák az állatok teljesítményét. Folyamatos használatuk azonban olyan negatív hatásokhoz is vezetett, mint a gyomor és a bélrendszer egészségnek zavara és az antimikrobiális rezisztencia növekedése, ami potenciális veszélyt jelent az emberi egészségre is. Az intenzív használat miatt ezt már számos országban betiltották – azóta keresik a megfelelő alternatív táplálékkiegészítőket.

Növényi illóolajok

A brojlertenyésztésben alkalmazott antibiotikumok alternatívái közé tartoznak a növényi illóolajok, a probiotikumok és az antimikrobiális peptidek. A növényi illóolajok jó alternatívának számítanak antimikrobiális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású bioaktív összetevőikkel, mint amilyenek az oligoszacharidok, a polifenolok és a szaponinok. A gyomor és a bélrendszer egészségét és az állatok növekedését a gyomor-bélrendszeri baktériumok határozzák meg, ezért az alternatív termékek és a bélbaktériumok kölcsönhatása befolyásolja a bélmorfológiát, a tápanyagok felszívódását és a gazdaszervezet immunválaszait.

Az eukaliptuszolaj és a karvakrol kombinálása

Az eukaliptuszolaj és a nagy mennyiségben az oregánó (szurokfű) illóolajában megtalálható karvakrol a brojlertermesztésben használt olyan növényi olajok, amelyekről köztudott, hogy csökkentik a nekrotikus bélgyulladás előfordulását. A fahéjaldehiddel és kapszaicinnel végzett vizsgálatok is gyulladáscsökkentő hatást mutattak ki.

Ezen illóolajok kombinációját és együttes hatását a brojlertenyésztésben viszont ezidáig még nem vizsgálták. A bél probiotikus baktériumainak szabályozásán és a bélhám, valamint a brojlerek növekedési teljesítményének javításán keresztül vizsgálják jelen kísérletben a gyomor és a bélrendszer egészségére gyakorolt hatásukat.

Fotó: Az oregánó levele és virága

A kísérlet

A 42 napig tartó takarmányozási kísérlet során 720 hím brojlercsirkét osztottak három egyenlő csoportra: egy kontroll csoportra, egy Aureomycin kiegészítővel táplált csoportra és egy kombinált növényi olajokkal táplált csoportra. Vizsgálták a növekedést, a hasított test minőségét, a vakbél mikrobiótát és az egyedek bélszakaszait. Nem találtak szignifikáns különbségeket a takarmányhasznosítási arány, a takarmányfelvétel, a testtömeg-gyarapodás, a selejtezési arány és a hasított test minősége tekintetében.

Hatás a vakbél-mikrobiótára

A bélszelvények tekintetében a vakbél-mikrobióta eredményei azt mutatták, hogy a baktériumok sokfélesége és néhány reprezentatív probiotikus baktérium száma jelentősen megnőtt a kombinált növényi olajok, mint takarmánykiegészítők használata után.

Ez a kiegészítés nem gyakorolt szignifikáns hatást a bélfal vastagságára, a bélbolyhok magasságra, a bélkriptamélységre és a bélboholy-magasság/ bélkripta-mélység arányára a kontroll vagy antibiotikumos kezelésekhez képest. Az illóolajok kombinációja ugyanakkor a bélbaktériumok diverzitásának és a probiotikus baktériumoknak a javításán keresztül elősegítette a bélrendszer egészségét, amely eredmények arra utalnak, hogy az illóolajok kombinációja az antibiotikumok alternatívájaként alkalmazható.

Forrás: 
poultryworld.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Év végére lelassul Kína szójabab-importja

Kína szójababimportja az idei első féléves rekordmennyiséghez képest meredeken lassulni fog év végére. Ez a tendencia szembemegy a legnagyobb globális szójavásárló tartós növekedésre vonatkozó várakozásokkal, valamint a piaci hangulatot is rontja.

Fazékba szánták, finom a húsa, de mégse esszük

Redkívül népszerű díszbaromfi a brahma, amelynek egy-egy tetszetős kakasáért akár 500 eurót is elkérnek. A nagy vágósúlyú fajtát a háziasszonyok kedvére tenyésztették ki, ám napjainkban alig akad, aki serpenyőbe szánva tartja. Tetszetős megjelenése, változatos színei, dús tollazata miatt, inkább a baromfiudvar éke.

Címke jelzi a kolbászon, hogyan tartották az állatot

A Lidl állatjóléti címkével látja el a Metzgerfrisch márkanév alatt forgalmazott kolbászokat Svájcban. 2018-ban először a friss húsok kínálatában szerepelt a címke, most azonban további termékekre is kiterjesztik. Ezzel jelzik az ellátási láncban az állattartási előírások szintjét, valamint segítik a fogyasztókat a tudatos választásban.

Fenntarthatóbb takarmányozás lárvákkal és rovarokkal

A kelet-lengyelországi Muchocin kísérleti halgazdaságában tartott tokhalak étrendje lárvából és más rovarfehérjéből áll. A kísérlet célja, hogy az eddigieknél fenntarthatóbb fehérjeforrásokkal váltsák ki a halak szokásos takarmányát. A kutatást a HiProMine nevű cég koordinálja.

Kedvezőbb kereskedelmi feltételeket hozhat a madárinfluenza-mentes státusz visszanyerése

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

„Szuperbaktériumok” és antibiotikumok – a hazai helyzet

A világon évente mintegy hétszázezerre tehető a számuk, és az arány egyre növekszik. A szakértők attól tartanak, hogy 2050-re többen halnak majd meg az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok okozta fertőzésben, mint rákban. A hazai helyzet állattenyésztésbéli aspektusairól Dr. Bognár Lajos élelmiszerláncfelügyeletért felelős helyettes államtitkárral, országos főállatorvossal beszélgettünk.

Haltakarmányozás - Tudatosabbak a termelők

Harminc éve foglalkozik a haltakarmányozás kérdéskörével dr. Mézes Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Takarmánybiztonsági Tanszékének vezetője, aki azt tartja az elmúlt évtizedek legjelentősebb változásának, hogy szakmailag sokkal felkészültebbek, választásaikban céltudatosabbak lettek a termelők ezen a területen.

Gyenesdiási attrakciók

Igazi újdonsággal és különlegességgel várja a turistákat Gyenesdiás: a Talabér- (később Osvald-Bujtor-)féle vízimalom tavasszal végre megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és nemrég a hozzá tartozó Festetics-fűszerkertet és -herbáriumot is felavatták.

Uniós oltalomban részesült a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.

Füstfűszerek: mert a füst ízesít...

A szabad tűzön készült ételek teljesen más ízvilággal rendelkeznek, mint a konyhában készítettek. A húsok füsttel való tartósítása már hosszú múltra tekint vissza, de az ezzel kapcsolatos hagyományokat a kerti grillezéskor is alkalmazhatjuk.