0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

A brojlercsirkék egészséges bélrendszere – az illóolajos támogatás

Az illóolaj lehet az alternatív megoldás az antibiotikumok helyettesítésére. Jelen kutatás azt vizsgálja, hogy a klórtetraciklin hatóanyag-tartalmú (Aureomycin) takarmányokban az antibiotikum növényi illóolajokkal történő helyettesítése milyen hatással van a brojlercsirke-tenyésztés teljesítményére és az állatok bélrendszerének egészségére.

Köztudott, hogy szubterápiás dózisban antibiotikumokat használtak az állati takarmányokban, köztük a baromfitápokban is, hogy fokozzák az állatok teljesítményét. Folyamatos használatuk azonban olyan negatív hatásokhoz is vezetett, mint a gyomor és a bélrendszer egészségnek zavara és az antimikrobiális rezisztencia növekedése, ami potenciális veszélyt jelent az emberi egészségre is. Az intenzív használat miatt ezt már számos országban betiltották – azóta keresik a megfelelő alternatív táplálékkiegészítőket.

Növényi illóolajok

A brojlertenyésztésben alkalmazott antibiotikumok alternatívái közé tartoznak a növényi illóolajok, a probiotikumok és az antimikrobiális peptidek. A növényi illóolajok jó alternatívának számítanak antimikrobiális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású bioaktív összetevőikkel, mint amilyenek az oligoszacharidok, a polifenolok és a szaponinok. A gyomor és a bélrendszer egészségét és az állatok növekedését a gyomor-bélrendszeri baktériumok határozzák meg, ezért az alternatív termékek és a bélbaktériumok kölcsönhatása befolyásolja a bélmorfológiát, a tápanyagok felszívódását és a gazdaszervezet immunválaszait.

Az eukaliptuszolaj és a karvakrol kombinálása

Az eukaliptuszolaj és a nagy mennyiségben az oregánó (szurokfű) illóolajában megtalálható karvakrol a brojlertermesztésben használt olyan növényi olajok, amelyekről köztudott, hogy csökkentik a nekrotikus bélgyulladás előfordulását. A fahéjaldehiddel és kapszaicinnel végzett vizsgálatok is gyulladáscsökkentő hatást mutattak ki.

Ezen illóolajok kombinációját és együttes hatását a brojlertenyésztésben viszont ezidáig még nem vizsgálták. A bél probiotikus baktériumainak szabályozásán és a bélhám, valamint a brojlerek növekedési teljesítményének javításán keresztül vizsgálják jelen kísérletben a gyomor és a bélrendszer egészségére gyakorolt hatásukat.

A kísérlet

A 42 napig tartó takarmányozási kísérlet során 720 hím brojlercsirkét osztottak három egyenlő csoportra: egy kontroll csoportra, egy Aureomycin kiegészítővel táplált csoportra és egy kombinált növényi olajokkal táplált csoportra. Vizsgálták a növekedést, a hasított test minőségét, a vakbél mikrobiótát és az egyedek bélszakaszait. Nem találtak szignifikáns különbségeket a takarmányhasznosítási arány, a takarmányfelvétel, a testtömeg-gyarapodás, a selejtezési arány és a hasított test minősége tekintetében.

Hatás a vakbél-mikrobiótára

A bélszelvények tekintetében a vakbél-mikrobióta eredményei azt mutatták, hogy a baktériumok sokfélesége és néhány reprezentatív probiotikus baktérium száma jelentősen megnőtt a kombinált növényi olajok, mint takarmánykiegészítők használata után.

Ez a kiegészítés nem gyakorolt szignifikáns hatást a bélfal vastagságára, a bélbolyhok magasságra, a bélkriptamélységre és a bélboholy-magasság/ bélkripta-mélység arányára a kontroll vagy antibiotikumos kezelésekhez képest. Az illóolajok kombinációja ugyanakkor a bélbaktériumok diverzitásának és a probiotikus baktériumoknak a javításán keresztül elősegítette a bélrendszer egészségét, amely eredmények arra utalnak, hogy az illóolajok kombinációja az antibiotikumok alternatívájaként alkalmazható.

Forrás: poultryworld.net