Back to top

Hmm ez fincsi! Mi alapján választanak a legyek táplálékot?

A legyeknek jó ízlésük van. Mint egy ínyenc, aki az étlapot böngészi, idejük nagy részében édes, tápláló, kalóriákkal teli élelmet keresnek és kerülik a keserű, potenciálisan mérgező ételeket. De mi történik az agyukban, amikor ezeket az ételeket választják? A Yale Egyetem kutatói érdekes módját fedezték fel ennek kiderítésére. Becsapták őket.

Annak érdekében, hogy a kutatók rájöjjenek, hogy az emberek mi alapján választanak ételt, éhes gyümölcslegyeket (muslicákat) állítottak választás elé a keserű kininnel megspékelt édes, tápláló étel és egy kevésbé édes, de nem keserű, kevesebb kalóriát tartalmazó étel között. Ezután idegrendszeri képalkotás segítségével nyomon követték az agyukban zajló idegi aktivitást, miközben a rovarok meghozták ezeket a nehéz döntéseket.

És melyik nyert? A kalóriák vagy a jobb íz?

"Attól függ, mennyire éhesek" - mondta Michael Nitabach, a Yale School of Medicine sejt- és molekuláris fiziológia, genetika és idegtudomány professzora, a tanulmány vezető szerzője. "Minél éhesebbek, annál valószínűbb, hogy elviselik a keserű ízt, hogy több kalóriához jussanak".

A Nature Communications című folyóiratban július 5-én megjelent tanulmány szerint azonban a valódi válasz arra, hogy a legyek hogyan hozzák meg ezeket a döntéseket, egy kicsit összetettebb ennél.

Preeti Sareen, a Yale tudományos munkatársa által vezetett kutatócsoport szerint a legyek az érzékszervi információkat agyuk egy speciális részébe továbbítják, ahol ezeket a jeleket integrálják és ezzel kiváltják azt, ami a végrehajtó döntés rovarváltozatának felel meg. A kutatók megállapították, hogy a légy agyában a neuronális aktivitás mintázata adaptív módon változik akkor, amikor több fajta táplálék közül kell választania. Ez határozza meg, hogy a légy melyik táplálék mellett dönt.

A kutatók azonban egy lépéssel tovább mentek és a dolgok még furcsábbá váltak. Azt találták, hogy

a legyek választását úgy tudják megváltoztatni, hogy manipulálják az agy neuronjait.

Amikor például az anyagcserében részt vevő neuronok aktivitását csökkentették, azt vették észre, hogy az éhes legyek az alacsonyabb kalóriatartalmú táplálékot választották.

Ez az, ahol az emberek táplálék választásával vannak összefüggések, mondta Nitabach. Az idegi aktivitást mind a légy, mind az ember agyában a neuropeptidek és a dopamin nevű neurotranszmitter kiválasztása szabályozza, amely az embernél a jutalomérzet szabályozásában játszik szerepet. Az ebben a hálózatban bekövetkező változások megváltoztathatják azt, hogy az agy hogyan reagál a különböző típusú ételekre. Más szóval, a neurokémia néha olyan ételválasztásokat diktálhat, amelyekről azt hisszük, hogy tudatosan hozzuk meg.

"A tanulmány egy sablont ad ahhoz, hogy megértsük, hogyan befolyásolják viselkedésünket olyan dolgok, mint az éhség és a belső érzelmi állapotok" - mondta Nitabach.
Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csapás a spanyol élelmiszer hamisítókra – 120-an börtönben

A spanyol Civil Gárda 120 személyt vett őrizetbe az OPSON X élelmiszer-hamisítás elleni nemzetközi művelet részeként végrehajtott 16 akció során - közölte a gárda főigazgatósága.

Vékonyabb termékcsomagolás a fenntarthatóság jegyében

A Ferrero a beszállítóikkal együttműködve egy vékonyabb csomagolóanyagot fejlesztett ki, amely a szabványos fóliákhoz képest mintegy 20%-os csökkenést eredményez a műanyagfelhasználásban. Az új anyagot 2022-től vezetik be a kiválasztott termékeknél. Eleinte körülbelül 550 tonna anyagfelhasználás csökkenését fog eredményezni évente, ami a korábbi csomagoláshoz képest közel1450 tonna CO2-kibocsátás csökkentését jelenti.

Címke jelzi a kolbászon, hogyan tartották az állatot

A Lidl állatjóléti címkével látja el a Metzgerfrisch márkanév alatt forgalmazott kolbászokat Svájcban. 2018-ban először a friss húsok kínálatában szerepelt a címke, most azonban további termékekre is kiterjesztik. Ezzel jelzik az ellátási láncban az állattartási előírások szintjét, valamint segítik a fogyasztókat a tudatos választásban.

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.

Fenntarthatóbb takarmányozás lárvákkal és rovarokkal

A kelet-lengyelországi Muchocin kísérleti halgazdaságában tartott tokhalak étrendje lárvából és más rovarfehérjéből áll. A kísérlet célja, hogy az eddigieknél fenntarthatóbb fehérjeforrásokkal váltsák ki a halak szokásos takarmányát. A kutatást a HiProMine nevű cég koordinálja.

A Pepsi kiárusításba és terméktisztogatásba kezdett

A PepsiCo kedden bejelentette, hogy 3,3 milliárd dollárért eladja a Tropicana mellett több másik gyümölcslé márkáját. A francia PAI Partners magántőke-befektetési cég a felvásárló. A Pepsi azzal érvel, hogy egyszerűsíteni kívánja termékpalettáját és eltávolodna a magas cukortartalmú italoktól.

Elektromos riadó a paradicsomban

Elektromos jelekkel riasztja a növény többi részét a paradicsom termése hernyófertőzéskor, derült ki egy nemrég végzett vizsgálatból.

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában

Csaknem kétezren vettek részt a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában 2021 májusában. A felmérésből kiderült, hogyan változtak a Covid-19 járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai.

Szúrós segítőtársak

A gyógynövények között többnek is van tövise vagy tüskéje, ami arra hivatott, hogy megvédje a növényt, ha már helyváltoztatásra, menekülésre nem képes. Ezek a harcias növények is számos hasznos hatóanyagot rejtenek.