Back to top

További csapadék valószínű

Heves zivatarok jelentkeztek az országban, de ezek eddig csak a középső és északi részekre hozták meg a régóta várt csapadékot. Bár helyenként károkozó szélvihar, jég és felhőszakadás is előfordult, és a javában zajló aratást is hátráltatta, a csapadékra hatalmas szükség volt. Viszont továbbra is nagy területek maradtak ki az esőből, miközben a napraforgó- és kukoricatáblák tovább szenvednek.

Péntek estétől ismét sokfelé várhatók záporok, zivatarok, országszerte várható kiadós csapadék, délnyugaton van esély a legnagyobb mennyiségre. Van tehát remény a csapadékhiány mérséklődésére.

Az elmúlt héten pénteken az ország középső részein, míg vasárnap és hétfőn az északi országrészben fordultak elő heves záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadással, jéggel. A keddi száraz időt követően szerdától ismét többfelé alakult ki záporos csapadék. A csapadék területi eloszlása rendkívül szeszélyesen alakult: mennyisége többfelé meghaladta a 20-30 mm-t is, sőt 60-80 mm is előfordult, ugyanakkor nagy területek maradtak ezúttal is szárazon.

Az utóbbi napok csapadékából kimaradt tájakon a talajoknak már a felső egy méteres rétege is igen száraz, a növények számára hasznosítható víztartalomnak mindössze 30-40%-át tartalmazza.

Ugyanakkor északon és a középső országrészben sokfelé átnedvesedett a talajok felszín közeli rétege, és ahol 20 mm-nél nagyobb mennyiség esett, ott jutott a nedvességből a 20-50 cm közötti talajrétegbe is.

Az előző hét hozta meg az idei nyár második hőhullámát, mely csütörtökön tetőzött. A hőmérséklet csúcsértéke akkor 33 és 39 Celsius fok között alakult, csak a pénteki hidegfront hozott pár fokos enyhülést.

A kalászosok és a repce aratása zajlik, a déli országrészben már nagyrészt végeztek is a munkákkal. A napraforgó egyre többfelé virágzik az országban. A szárazság miatt rendkívül vegyesek az állományok, táblán belül is nagy különbségek vannak. Jelentősen lemaradt, gyengén fejlett állományok is láthatók, a keleti országrészben helyenként combig érő, megöregedett táblák is vannak.

Hasonlóan szenved sokfelé a kukorica is a csapadékhiánytól, itt még nagyobbak a különbségek, sokfelé furulyáznak a levelek.

Egyébként északon még csak helyenként, az Alföldön már sokfelé a címerhányás fenológiai fázisában jár a növény. A Tiszántúlon látni derékig érő, címeres táblákat is. Ahol az elmúlt napokban esett legalább 20 mm csapadék, arrafelé fellélegeztek a növények és a gazdák, de további kiadós csapadékra lenne szükség. A növények az eddig elszenvedett lemaradást sokfelé már nem fogják tudni bepótolni, még akkor sem, ha esősre fordulna az idő.

A folytatásban egészen keddig folytatódik a zivataros időjárás.

A jelenlegi számítások szerint csütörtökön keleten, majd péntek estétől szombatig lesz magas a csapadék esélye. Az eloszlása ezúttal sem lesz egyenletes, egyes területek akár teljesen ki is maradhatnak, erre nagyobb esély északkeleten van. Keddtől csökken a csapadékhajlam, ez után szárazabb időszak kezdődhet.

A jövő hét közepéig összességében területi átlagban 20-30 mm-t meghaladó csapadék is hullhat, a nagyobb mennyiségre délnyugaton, a kevesebbre északkeleten van esély.

A talaj tehát jó eséllyel az ország nagyobb részén megázhat, részben pótlódhat a csapadékhiány.

Főleg a déli részeken a kapásnövények számára ez életmentő lehet, bár az eddigi hiány már visszafordíthatatlan károkat okozott. A hőmérséklet csúcsértéke keleten kevéssel 30 fok fölött marad, nyugaton ettől alacsonyabb értékek lesznek a jellemzőek, majd a hétfőn érkező hidegfront után keddtől 25-30 fokos maximumok lesznek a jellemzők. A levegő páratartalma szombaton és vasárnap napközben is magas marad főleg a Dunántúlon, ekkor tartós levélnedvesség is kialakulhat. Keddtől jelentősen szárad majd a levegő. Az északias szelet szombaton és vasárnap a Dunántúlon, hétfőn már többfelé kísérik erős széllökések, de a zivatarok környezetében viharos, károkozó széllökések is előfordulhatnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Még nagyobb az alma területe

Az almaszüret küszöbén a lengyel termelők abban bíznak, hogy a tavalyihoz képest több lesz a termés, noha a gyümölcs minőségében nagy eltérések mutatkoznak.

India a cukortermelés 5,6%-os növekedésére számít 2021-22-ben

India második legnagyobb cukortermelő államának, Maharashtrának a cukortermelése várhatóan 5,6%-kal nő és eléri a 112 millió tonnát az október 1-jén kezdődő következő cukorszezonban. Az állam október 15-től kezdi meg a 2021-22-es feldolgozási szezont - döntött hétfőn az Uddhav Thackeray miniszterelnök által vezetett bizottság.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Gyors evolúció zajlik az állatvilágban?

Az éghajlatváltozás nemcsak emberi probléma; az állatoknak is alkalmazkodniuk kell hozzá. Egy ausztrál madárkutató állítása szerint néhány „melegvérű” állat azért növeszt nagyobb csőrt, lábakat és füleket, hogy a bolygó felmelegedésével jobban szabályozhassa testhőmérsékletét.

Fák öntözése okosan

​​​​​​​Egy új módszernek köszönhetően nagyon sok vizet lehetne megtakarítani a városi fák öntözése során. Az intelligens öntözőrendszerekkel a jövőben minden fa az igényeinek megfelelő mennyiségű vízhez juthat. A kutatást a hohenheimi egyetem részvételével Frankfurtban végezték, a tapasztalatokat a közelmúltban összegezték. 

Kukoricáról, napraforgóról tanácskoztak

A kukorica stratégiai termék, megtermelt mennyiség tekintetében a legversenyképesebb gabonaféle. Világszerte az olajat adó növényi termékek között, megelőzi az olajpálma, a szója és a repce is, hazánkban viszont a napraforgó a fő ezen a téren. Ez is szóba került a Szarvason tartott szakmai rendezvényen.

Véget ért az országos teszt, így teljesítettek a búzák és a repcék

Összesen 48 őszibúza-fajtát és 27 őszi káposztarepcét teszteltek ebben az évben az ország különböző pontjain a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletében. A teszt eredményeit nyilvános összefoglaló kiadványban mutatták be a szervezők.

Készül a drónos jogszabály

A mezőgazdaság műszaki és informatikai fejlődése rengeteg új lehetőséget kínál, ezek közé tartozik a drónok használata is. A drónos növényvédelem lehetőségeiről és korlátairól beszélt Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője növényorvosoknak.

Összevont fajtabemutató Debrecenben

A kukoricát, a napraforgót és a már nyáron learatott kalászosokat szeptember 1-jén értékelték a Debreceni Egyetemen.

Éjjel és holnap érkezik csapadék

Átalakul időjárásunk, lehűlés jön, pénteken nagy területen jelentős csapadékkal. Az esőre nagy szükség van, a talaj termőrétege szinte országszerte igen száraz, a kelésben lévő, vagy éppen kikelt repce szomjazza a csapadékot.