0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Új irányba fordult a magyar agrárdiplomácia

A magyar agrárdiplomácia stratégiája idén alapjaiban újult meg: a fókusz az agrárkülgazdaság erőteljes fejlesztése lett – emelte ki az Agrárminisztérium mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomatáinak éves beszámoló értekezletén Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Az agrárexport dinamizálása alapvető nemzeti érdek. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy növeljük a magyar agrárium és élelmiszeripar kivitelét. Ehhez új és hagyományos piacokra egyaránt szükség van. Hídépítőként ezt az utat járjuk az agrárdiplomácia klasszikus eszközein kívül is.

Természetesen továbbra sem fogjuk elhanyagolni a hagyományos diplomáciai színtereket, azonban azok másodlagossá válnak: tevékenységünk fókusza a világjárvány miatt kialakult gyökeresen új helyzetben az ország exportképességének fellendítése és a magyar agrárium általános fejlődésének, megújulásának nemzetközi támogatása – szögezte le Bencsik Dávid.

A külgazdasági gondolkodás, ennek összeegyeztetése a mezőgazdaság legfontosabb érdekeivel és ezek együttes érvényesítése lesz a következő időszak vezérfonala

– emelte ki a helyettes államtitkár, aki arról is beszélt, hogy a teljes agrárdiplomáciai struktúrának minden szintjén alkalmazkodnia kell a megváltozott nemzetközi körülményekhez és a koronavírus-járvány közben és után átalakuló új világ kihívásaihoz. A cselekvő agrárdiplomácia híve vagyok – tette hozzá Bencsik Dávid.

A kétnapos munkaértekezleten vendég-előadóként felszólalt Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium exportfejlesztésért felelős helyettes államtitkára, Dr. Kiss Rajmund, a Mathias Corvinus Collegium diplomáciai műhelyvezetője, Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, valamint a résztvevőket videóüzenetben köszöntötte Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár-, és Élettudományi Egyetem rektora.

Az Agrárminisztérium irányítása alatt álló szakdiplomata hálózat tagjai a magyar agrár- és környezetügyi szempontból kiemelt magyar nagykövetségek munkáját segítik speciális ágazati ismereteikkel, felelősei a magyar agrár- és élelmiszeripari cégek exporttörekvései elősegítésének is. A legfontosabb európai és EU-n kívüli piacokon a magyar érdekeket képviselő hálózat tagjai jelenleg Washingtonban, Londonban, Párizsban, Berlinben, Rómában, Varsóban, Belgrádban, Bukarestben, Moszkvában, Pekingben és Tokióban látják el az ehhez szükséges feladatokat.

Forrás: AM Sajtóiroda