Back to top

Áll a gyümölcsexport a zavargások miatt

Káoszba fulladt a helyzet a Dél-Afrikai Köztársaság két tartományában, a rendőrségnek egyelőre nem sikerült megfékezni a volt elnök börtönbe kerülése miatt kitört zavargásokat, és ezt a gyümölcsexport is megsínyli.

Július elejétől tartanak a fosztogatások, gyújtogatások KwaZulu-Natal, illetve részben Gauteng tartományban; ez utóbbiban található Johannesburg is, a Dél-Afrikai Köztársaság gazdasági központja. A rendőrségnek, illetve a kivezényelt katonáknak sem sikerült megfékezni a kiterjedt zavargásokat. A károk milliárdos nagyságrendűek, és mivel a durbani kikötő is blokád alatt van, áll a citrusexport – számolt be róla a friss zöldség-gyümölcs nemzetközi kereskedelmére szakosodott fruchthandel.de portál.

Ahogy írják,

Durban kikötője a dél-afrikai gyümölcsexport legjelentősebb indulóállomása, jelenleg azonban áll a forgalom,

mivel a dolgozók nem tudják megközelíteni. Így aztán a vasúttársaság leállította a vonatforgalmat is az ország északi felének termesztőkörzetei és a kikötő között; mindezt éppen a citrusbetakarítás kellős közepén. A becsült kár eddig 592 millió rand, ami kb. 34 millió eurónak felel meg. Justin Chadwick, a dél-afrikai citrustermesztők szövetségének ügyvezetője úgy nyilatkozott, hogy a szedéssel és az exportra csomagolással egyelőre nem állnak le, mivel ezt nem lehet egyik pillanatról a másikra veszteség nélkül megtenni.

Közben az avokádónak is éppen csúcsszezonja van, azonban az az ágazat kevésbé érintett,

mivel az exportszállítmányok java része Fokvárosból indul, írja a fruchthandel.de cikke.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Év végére lelassul Kína szójabab-importja

Kína szójababimportja az idei első féléves rekordmennyiséghez képest meredeken lassulni fog év végére. Ez a tendencia szembemegy a legnagyobb globális szójavásárló tartós növekedésre vonatkozó várakozásokkal, valamint a piaci hangulatot is rontja.

Júniusban 7,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

Júniusban éves összehasonlításban 7,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában.

Címke jelzi a kolbászon, hogyan tartották az állatot

A Lidl állatjóléti címkével látja el a Metzgerfrisch márkanév alatt forgalmazott kolbászokat Svájcban. 2018-ban először a friss húsok kínálatában szerepelt a címke, most azonban további termékekre is kiterjesztik. Ezzel jelzik az ellátási láncban az állattartási előírások szintjét, valamint segítik a fogyasztókat a tudatos választásban.

Kiváló búzatermés, szomjazó kapásnövények

A magyar-szerb határtól délre nagyon száraz és meleg volt a nyárelő, ami kedvezett a kalászos gabonák és az olajrepce beérésének és betakarításának – viszont kis híján katasztrofális hatással volt a tavaszi vetésű haszonnövények fejlődésére nézve.

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.

A Pepsi kiárusításba és terméktisztogatásba kezdett

A PepsiCo kedden bejelentette, hogy 3,3 milliárd dollárért eladja a Tropicana mellett több másik gyümölcslé márkáját. A francia PAI Partners magántőke-befektetési cég a felvásárló. A Pepsi azzal érvel, hogy egyszerűsíteni kívánja termékpalettáját és eltávolodna a magas cukortartalmú italoktól.

Kedvezőbb kereskedelmi feltételeket hozhat a madárinfluenza-mentes státusz visszanyerése

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Kóser kertészetet tanulhatnak az SZTE mezőgazdász hallgatói

Tökéletesen illeszkedne az új képzés abba a törekvésbe, amely szerint az SZTE MGK-n funkcionális kertkultúrát kezdenének oktatni. A kereslet már most is megvan: az izraeli piac tonnaszám venné fel a magyar kóser és a kommersz uborkát is.

Az élelmiszeriparban tovább gyorsult az áremelkedés üteme

Júniusban az ipar belföldi termelői árai átlagosan 15,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, ami 1,0 százalékponttal magasabb az előző havinál. Az exportárak 9,7 százalékkal emelkedtek a májusi 9,6 százalékot követően. Együttesen az ipari termelői árak átlagosan 11,6 százalékkal magasabbak voltak, mint tavaly júniusban - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Sámsonék küzdelme a szlovák burgonyapiacon

Egy Komárom melletti kis faluban, Izsán jártunk, a Bokros-pusztán, ahol Sámson Ferenc és családja országos szinten is komoly burgonyatermesztővé nőtte ki magát. A család 400 hektáron gazdálkodik, aminek a negyedébe ültetnek burgonyát. A burgonyát csak öntözött területen termesztik, máshogy már nem is lehetne.