Back to top

Az esőhöz hasonló hatékony öntözés: kísérleti gazdaság az Univer-Agro Kft.-nél

Az UNIVER-Agro Kft. belátta, hogy a korábban felszín alatti vízből táplálkozó öntözés vízkapacitása kevés. Ezért konzorciumot alakítottak, egy olyan öntözőmű fejlesztésébe fogtak, amely a Tiszából táplálkozik, és 3-400 hektár öntözését szolgálja.

Az eseményen készült további képek elérhetők ide kattintva.

Közel 1.3 milliárd forintos beruházással valósította meg az Univer Öntözésfejlesztési Konzorcium annak a Bács-Kiskun megyei Lakitelek-Szentkirály határában lévő kísérleti gazdaságnak az öntözését, melyet július 15-én mutatott be a szakembereknek és a sajtó képviselőinek Az UNIVER-Agro Kft. és a BAUER Hungaria Kft. 

Ágoston Béla: Az országnak ezen a területén a legsikeresebb a programunk.
Fotó: Králik Emese
Az öntözés napja nevet viselő rendezvényen Ágoston Béla, az UNIVER Product Zrt. nyersanyag beszerzési igazgatója kiemelte: négy településen  - Lakitelek, Nyárlőrinc, Szentkirály és Tiszaalpár- alakult meg az öntözési közösség. Az UNIVER-Agro Kft. 2018-ban belátta, hogy a korábban felszín alatti vízből táplálkozó öntözés vízkapacitása kevés. Ezért

konzorciumot alakítottak, egy olyan öntözőmű fejlesztésébe fogtak, amely földfelszíni vízből, a Tiszából táplálkozik, és 3-400 hektár öntözését szolgálja.

A négy év során felszaporodott tapasztalatokat is át szeretnék adni, ez is a rendezvény egyik célja, mutatott rá. 

Dunai László: Az öntözés a költségek akár 10 százalékát is kitehetik.
Fotó: Králik Emese
Az öntözésfejlesztés szükségességéről szóló előadásában Dunai László, az UNIVER-AGRO Kft. ügyvezetője a 185 hektáros gazdaságukról elmondta, 2015-ben öt fúrt kúttal kezdtek öntözni, és már abban az évben elkezdték tesztelni a víztakarékos csepegtetést. Ez a technológiai elem mai napig része az öntözési technológiájuknak. Lineárból jelenleg hármat üzemeltetnek a gazdaságukban. 

A négyéves projekt érdekében két cég és három magánszemély fogott össze,

a víz a 15 kilométerre lévő Tiszából érkezik,  létesült egy 8600 köbméteres tároló, felszín alatti csatorna, a beruházás 70 százalékára sikerült támogatást szerezni,

mutatott rá Fehérné Gáspár Katalin, az UNIVER Product Zrt. logisztikai, informatikai és projekt vezérigazgató-helyettese. A sikeres kezdeményezésekhez elengedhetetlennek nevezte a az összefogást és a pályázati lehetőségek kihasználását. A projekt műszaki részleteiről Csutár Jenő, a BAUER Hungária Kft. mérnök-üzletkötője, illetve Csabai László szervizvezető osztott meg részelteket. 

Fehérné Gáspár Katalin a sikeres öntözési projektek megvalósításának feltételeit részletezte.
Fotó: Králik Emese
Az Univer és a Bauer összefoglalója szerint a növekvő szárazság az Alföld szántóföldi kertészeteinek is egyre nagyobb gondot okoz, amire tartós megoldást csak a legmodernebb öntözési technológiák alkalmazása jelent. 

A kecskeméti központú Univer Csoport kiemelkedően fontos célja, hogy a közelmúltban két lépcsőben korszerűsített paradicsom-feldolgozó üzemét teljes kapacitásának megfelelő nyersanyaggal lássa el a helyi termelők bevonásával.

Ennek elősegítésére a vállalat egy paradicsomra és más növényekre szakosodott, mára 185 hektár területen gazdálkodó kísérleti gazdaságot létesített, amelyet a 2014-ben létrehozott UNIVER-AGRO Kft. működtet.

A versenyképes alapanyag-ellátás érdekében a szántóföldi zöldségtermesztésben a legújabb technológiákat, eljárásokat (palántázás, több módon történő öntözés, tápoldatozás) és fajtákat kell alkalmazni. Az Univer kísérleti gazdasága ezeket vizsgálja és mutatja be, az új fajták tesztelésének tapasztalatait pedig továbbadja azoknak a környékbeli termelőközösségeknek, amelyek az új paradicsom-feldolgozó üzemét ellátják kiváló minőségű magyar nyersanyaggal.

A kísérleti gazdaság saját palántázó, talajművelő és betakarító gépeivel további szolgáltatásokat is nyújt az Univer Product Zrt. termelőinek.

Ezen túlmenően otthont ad az Univer paprikanemesítési és vetőmag-előállító üzletágának is.  A gazdaságban évente 35-40 hektáron ipari paradicsom termesztése folyik, ezen túl paprikafélék (fűszerpaprika, pritamin és kápia), csemegekukorica és gabona is része a vetésforgónak. A környezetterhelés csökkentése kiemelt jelentőségű feladat, ezért 6 hektáros területen ökológiai gazdálkodást folytat a társaság, különös figyelemmel a fűszerparika környezetkímélő termesztéstechnológiájának kidolgozására.

Az öntözésen alapszik a kertészetek jövője.
Fotó: Králik Emese

A példamutató fejlesztés öntözőberendezéseit a szakterületen nagy tapasztalatú, minden részletre kiterjedően kiemelkedő minőségre törekvő BAUER Hungária Kft. biztosította. A BAUER Csoport a legszigorúbb európai normák szerint tervezi és valósítja meg öntözőrendszereit, megoldásaiban öt földrészen szerzett tapasztalatai összegződnek. Az agrártermelők számára Magyarországon is problémát jelent a fokozódó szárazság, amelynek hatása a BAUER intelligens és takarékos öntözési rendszereivel ellensúlyozható. Ezekkel ugyanis lehetséges a hatékony és pontos vízkijuttatás az öntözött terület minden pontjára.

A konzorcium 5 „center” öntözőgépet és 3 „lineár” öntözőgépet vásárolt a BAUER Hungária Kft-től. A berendezések kialakítása lehetővé teszi, hogy az UNIVER-AGRO a legrugalmasabban és költséghatékonyan tudja öntözni területeit.

A berendezésekkel olyan vízcseppméretek és öntözésintenzitás érhető el, ami a leginkább hasonlít a természetes esőéhez.

A szórófejek állítható magasságúak, így a talajközeli, növényközeli vízkijuttatással akár 10-15 százalékkal is csökkenthető a párolgási veszteség. A BAUER Hungária Kft. szállította a teljes hálózat működéséhez szükséges szivattyúkat, és a teljesen automatizált működéshez nélkülözhetetlen öntözésvezérlést is.

A nagysikerű eseményen részt vettek Lakitelek, Nyárlőrinc, Szentkirály és Tiszaalpár öntözési közösségeinek képviselői és számos mezőgazdasági vállalkozás. Csak e települések mintegy 300 hektár öntözhető, öntözendő kertészeti, mezőgazdasági területet képviselnek. A BAUER Hungária jóvoltából távolabbi régiókból is érkeztek szakemberek, gazdálkodók.

Egy tározó létesítése nagy biztonságot nyújt a gazdálkodóknak.
Fotó: Králik Emese

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez nem a kukorica éve

Szeptember eleje évtizedek óta egyet jelent a martonvásári kukoricabemutató idejével. Így volt ez idén is, azzal a megkötéssel, hogy a koronavírus miatt a kutatóintézet épületében a tanácskozás elmaradt, helyette kint, kis csoportokban szemlézhették az intézet fajtáit az érdeklődők. A fajta- és agrotechnikai bemutatókat külön tartották.

Ezt a zöldséget vásároljuk a leggyakrabban

A zöldségek közül a magyar vásárlók mennyiségben burgonyából visznek haza a legtöbbet, utána sorrendben a paradicsom, a vöröshagyma jön, és negyedik helyen következik a paprika. Ez utóbbi azonban a leggyakrabban vásárolt zöldség, derül ki a GfK Hungária Piackutató Kft. felméréséből.

Megszenvedik az aszályt a szántóföldi növények

Az őszi betakarítású növények esetében nagy a bizonytalanság a termésbecslésben, derült ki a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón. Az azonban teljesen bizonyos, hogy az aszály ellenére is megterem a hazai ellátáshoz szükséges mennyiség, és az állattartóknak is lesz elég takarmány.

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgozik a vízügy

A Velencei-tó kritikus vízszintjének javításán dolgoznak a vízügy szakemberei; vasárnaptól többnapos üzempróbát tartanak, hogy megállapítsák, milyen hatással van a tó vízminőségére és élővilágára, ha megkezdik a vízpótlást a Pátkai-tározóból a tóba - tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatósgóág (OVF) pénteken az MTI-t.

Csörög a növényzet a Dél-Alföldön

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. szeptember 2-án tartotta hibridkukorica-bemutatóját Kiszomboron. Ez évek óta így történik. Az oda érkezőket már nem nagyon éri meglepetés, mert a helyszínt övező közel 100 kilométeres körben szinte teljesen elszáradt a növényzet, zöldet még mutatóban is alig látni.

Betakarításra alkalmas idő várható a hétvégén

Előző héten többször, többfelé zavarta csapadék a mezőgazdasági munkákat, köztük a kukorica és a napraforgó betakarítását, ugyanakkor az ország jelentős részén összességében sem esett 10 mm, így csak kis mértékben csökkent a csapadékhiány. A repcének többfelé jól jönne még az eső a korai fejlődéshez, amire a jövő hét elejétől az északkeleti országrész kivételével, ismét sokfelé számítani lehet.

Mártély napjainkban

Magas lábakon álló üdülőházak, művészeti táborok, strandolás, horgászat, káprázatos természeti kincsek – mindez egy helyen, a Csongrád-Csanád megyei Mártély község közvetlen közelében. A Mártélyi Tájvédelmi Körzet természetvédelmi kezelője, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Tisza bal partján helyezkedik el 2260 hektáros területével.

Kevesebb mint egy év alatt valósult meg az öntözési beruházás

A tervezéstől az öntözés megkezdéséig szűk egy év alatt valósult meg a dunapataji Új Élet Mezőgazdasági Kft. 131 millió forintos öntözési beruházása, amelyhez ötven százalékkal járult hozzá az állam. A környék és a régió eddigi legnagyobb Valley öntözőgépét építették meg, amely 24 óra alatt 94 hektárt képes beöntözni 7,11 milliméteren, hektáronként 327,6 köbméter víz felhasználásával.

Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 1950-es évek óta

Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 1950-es évek óta a túlhalászat, a bolygó melegedése, a környezetszennyezés és az élőhelyek pusztulása miatt - derült ki több ezer kutatás elemzéséből.

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.