0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 25.

Chapa Namak: népszerű gyümölcsből készül a réspiaci termék

Afganisztán távoli hegyvidéki régióiban termesztett barackfajta gyömölcséből készül a Chapa Namak. A szárított gyümölcs nagyon keresett, így egyre több család megélhetését biztosítja.

Afganisztánban nagy hagyománya van a kajszibarack termesztésének. A friss sárgabarack azonban rövid ideig tartható el, ezért nem alkalmas Afganisztán távoli régióiba történő szállításra.  Ezért az afgán termelők hagyományos módszerekkel dolgozzák fel a Saqi nevű barackfajtát. A szárított  „baracktekercs” Chapa Namak néven ismert, és gyakran megtalálható a hagyományos afgán piacokon, fesztiválokon.

A snack azonban egyre népszerűbb, az olyan mezőgazdasági régiókban, ahol az afgán gazdák jövedelmezőbb bevételi forrást keresnek, Chapa Namak megbízható terméknek bizonyult, ma már több száz család megélhetését biztosítja a gyümölcs szárítása. 

A Chapa Namak elkészítésére használt Saqi barack csak Bamiyan és Daykundi távoli hegyvidéki tartományokban termesztik. A friss Saqi kajszibarackot nem szállítják, mert a gyümölcs nagyon puha húsú, ám szárításra tökéletesen alkalmas.  A Chapa Namak népszerűségének növekedése miatt,

most a gazdák arra törekednek, hogy a Saqi barackfajtát az ország más részein is telepítsék, amennyiben az időjárási körülmények megengedik.

A különleges szárított csemege előállítása idő,- és munkaigényes folyamat. Az érett sárgabarackot először kilapítják, majd felsodorják, és egy napig a tűző napra teszik. Ezt követően árnyékos helyen szárítják. Az így szárított barack, szép narancssárga színű, finom édes ízű lesz.

Ahmad Shekib Refat az afganisztáni Haider Refat Ltd  gyümölcsfeldolgozó és kereskedelmi vállalat elnöke szerint meglepő módon nagy az igény a Chapa Namakra az Egyesült Államokban, Indiában, az európai országokban és Oroszországban is. 

 

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.de