Back to top

Innovációs díjat nyert Oz, az önjáró robot

Sokoldalúan felhasználható, GPS-vezérelt elektromos meghajtású robot különösen a kisebb méretű kertészetek és mezőgazdasági üzemek mindennapi munkafolyamatiban nyújthat segítséget.

A német innovációs díj minden iparágban elismeri azokat a termékeket és megoldásokat, amelyek hozzáadott értékük és felhasználóbarát megoldásaik miatt kiemelkednek a többi termék közül. 

"Gépek és technológia" kategóriában az innovációs díj zsűrije a Naïo Technologies-nek ítélte oda első helyezést,  Oz RTK autonóm robot megtervezéséért.  Az Oz egy sokoldalúan használható robot, amely segíti a a gazdákat az olyan napi tevékenységekben, mint a vetés, kapálás, gyomlálás és mozgatás. A robot elektromos meghajtású és eddig mintegy 150 vállalatnál, például kertészeti árudákban, zöldségtermelőknél állították munkába. 

Az új RTK-GPS-alapú vezérlésű Oz robot, a Naïo Technologies vállalat fejlesztése Fotó: Naïo Technologies
Fotó: Naïo Technologies

 A robot irányítása RTK-GPS- technológián alapul, ennek köszönhetően nagyon pontos működésre képes, pl. képes mechanikus gyomlálás a növénysortól  2–5 cm-es pontossággal elvégezni.  Így jelentősen csökkenthető a gyomirtó szerek használata. Mivel a robot súlya töredéke egy traktornak, használatával egyúttal mérsékelhető a talaj tömörödése is.  

A robot a pontos feladatokat anélkül végzi el, hogy hibákat követne el vagy károsítaná a növényeket. Míg a korábban kameravezérléssel rendelkező prototipust csupán gyomlálásra lehetett használni, addig a továbbfejlesztett

RTK-GPS vezérlésű robot a műveletek széles skáláját képes elvégezni, például talajművelést, boronálást, kapálást, vetéset, ültetést, gyomlálást, barázdahúzást vagy akár szállítást.

A zsűrit az új önjáró robot sokoldalúsága, pontossága és megbízhatósága nyűgözte le.  A mezőgazdaságban a digitális technológia évek óta trend. Az Oz robot tökéletesen megfelel a jelenlegi piaci elvárásoknak, különösen a kisebb méretű mezőgazdasági és kertészeti üzemekben.  

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Készül a drónos jogszabály

A mezőgazdaság műszaki és informatikai fejlődése rengeteg új lehetőséget kínál, ezek közé tartozik a drónok használata is. A drónos növényvédelem lehetőségeiről és korlátairól beszélt Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője növényorvosoknak.

Új korszak kezdődhet a magyar-orosz agrárkapcsolatokban

„Kiemelt célunk a magas hozzáadott értékű élelmiszeripari termékek és szaktudás exportálásának elősegítése” – szögezte le Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Nemzetközi Üzleti Fórum „Magyarország – Oroszország: alapvető trendek és exportlehetőségek” rendezvényén.

Bábolnán mindig lehet tanulni!

Fazekas Miklós, 4 éve a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete – RMGE - maros megyei szervezetének elnöke. Közösségi ember, aki 26 éve tagja az egyesületnek, s éppen ennyi ideje gazdálkodó. Zöldségtermesztő Nyárádkarácsonyfalván, egy hektárnyi fóliával, s még több szabadföldi területtel rendelkezik.

Mire jó egy mezőgazdasági drón?

Talán sokak számára misztikusnak tűnik a drónkérdés, de már ott kopogtat a hétköznapjainkban. Innovatív technológiáról van szó, az ABZ Drone Kft. négy éve folytat kísérleteket a mezőgazdasági hasznosítás területén.

Már elérhető az ország legkorszerűbb korrekciós jelszolgáltatása

Országos lefedettségű, precíziós helymeghatározást segítő, korrekciós jelszolgáltatást indított el az AXIÁL KFT. A fejlesztési megoldás egyedülálló hazánkban, ugyanis amellett, hogy valamennyi globális műholdas helymeghatározó rendszer jeleit tartalmazza, kiemelkedő a megbízhatósága és energiafelhasználása a VRS (virtuális referenciaállomás hálózat) technológiára épülő rendszer révén.

Magyar-vándor a spenótföldön

A Galliform Kft. 600 hektáron gazdálkodik Bábolnán és Tárkányban. Mint a nevük utal rá, a rendszerváltozás után baromfival kezdtek el foglalkozni, ám az örökös válságoktól hamar megkeseredett a szájízük. Végül szinte 180 fokos fordulatot vettek, és még az állattartással is felhagytak, és 2016-ban leveles zöldségek termesztésébe kezdtek.

92,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket az első fél évben

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 92,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket az első fél évben, ami 1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Alkatrészekre 35 milliárd forintot fordítottak, ez 15 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) kiadványából.

Kényelmes, pontos zöldségcsomagolás

A kecskeméti Wolfoodengineering Kft. zöldségcsomagoló gépsorokat is forgalmaz. A Bábolnai Gazdanapokon a lengyel Domasz cég gyártmányát állították ki, amely például burgonya, hagyma, raschel zsákba csomagolását könnyíti. A gépsornak csak a töltéséhez, valamint a betöltött zsákok elszedéséhez kell kézimunkaerő. Négy fő kényelmesen dolgozhat vele, tudtuk meg Farkas József ügyvezetőtől.

Szőlőkombájnt is „nyúzhattak” a gyerekek-(is)

A Bábolnai Gazdanapokon rengeteg gépet felsorakoztattak a forgalmazók, melyekből többe be lehetett ülni, némelyiket ki lehetett próbálni. Az egyik legfuturisztikusabb gép az Agrotec Kft. standján található New Holland 9000 L szőlőkombájn volt, amin mindig nagy volt a nyüzsgés.

Sláger kerti eszközök

A Wolf Garten, Club Cadet és MTD gyártó termékeit is forgalmazó P.E.L. Kft. Móron, Székesfehérváron és Budapesten boltot üzemeltet, Veszprémben pedig bemutatótermük van. Fekete Zoltán szerint ugyanis a vásárlók bizonyos értékhatár fölött szeretik látni, vagy akár kipróbálni a gépeket. Így van ez a Club Cadet fűnyírógépeivel is, amelyek közül az XZ széria két képviselőjét Bábolnán is láthattuk.