Back to top

Hogyan bírjuk rá gyermekünket több zöldség fogyasztására?

A kutatók olyan módszerek fejlesztését tűzték ki célul, ami segít abban, hogy elérjük a gyerekek zöldségfogyasztásának a növelését. Kiderült, hogy elég, ha több zöldséget teszünk a tányérra. Az elmélet egyszerűnek tűnik, de működik?

Egy négyhetes kísérlet során közel hetven 3-5 éves korú gyermek bevonásával végzett vizsgálat szerint minden étkezésnél a zöldségadagok növelése azt eredményezte, hogy a gyermekek átlagosan 68 százalékkal több zöldséget ettek, pontosan napi 21 grammal.

A kutatócsoport brokkolit és kukoricát használt tesztzöldségként. Azt akarták kideríteni, hogy a gyerekek számára felszolgált egészségesebb rágcsálnivalók megváltoztatja-e az étkezési szokásaikat.

- A stratégia alkalmazása hasznos lehet a szülők, gondozók és tanárok számára, akik arra próbálják ösztönözni a gyermekeket, hogy a nap folyamán az ajánlott mennyiségű zöldséget fogyasszák - mondja Hanim Diktas, a Pennsylvaniai Állami Egyetem táplálkozási szakértője.

Fontos az ételek megfelelő összeállítása is, és az, hogy bizonyos ételekhez milyen zöldségeket tálaljanak. A vizsgálatban a brokkolit és a kukoricát például halrudacskák, rizs, vagy tejes ételek mellé adták a gyerekeknek.

- Olyan ételeket választottunk, amelyek általában szerettek, de nem voltak a gyerekek kedvenc ételei. Ha csirkefalatkák mellé zöldségeket tálalunk, csalódhatunk,

vallja Barbara Rolls, a kutatásban résztvevő másik szakértő.

Hozzátette, hogy a vizsgálatban olyan zöldségek szerepeltek, amelyeket a gyerekek 76 százaléka "rendben lévőnek" vagy "finomnak" minősített. Tegyük hozzá, hogy a zöldségeket só, vaj és egyéb adalékanyagok nélkül tálalták. Lehetséges, hogy más - a gyerekek által kevésbé kedvelt - zöldségfélék esetében más lesz a kísérlet eredménye.

A vizsgálatot az indította el, hogy a legtöbb gyermek nem fogyaszt elegendő zöldséget naponta. Ebben a helyzetben minden olyan stratégiát érdemes kipróbálni, amellyel több egészséges falatot csempészhetünk a gyerekek étrendjébe.

A kutatók szerint fontos, hogy sok zöldséget adjunk a gyerekeknek, de az is fontos, hogy olyanokat tálaljunk nekik, amelyeket elfogadnak, mert a zöldségeknek versenyezniük kell a tányéron lévő más ételekkel .

- A szülők ezt úgy tudják kezelni, hogy fokozatosan új zöldségeket adnak a gyerekeknek, úgy főzik meg őket, ahogyan a gyermek szereti, és kísérleteznek a különböző ízekkel és fűszerekkel – tanácsolják a táplálkozási szakértők.

A tanulmány szerzői további vizsgálatokat végeznek annak kiderítésére, hogyan teljesítenek a különböző adagméretek a gyerekek tányérján.

Forrás: 
focus.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez nem a kukorica éve

Szeptember eleje évtizedek óta egyet jelent a martonvásári kukoricabemutató idejével. Így volt ez idén is, azzal a megkötéssel, hogy a koronavírus miatt a kutatóintézet épületében a tanácskozás elmaradt, helyette kint, kis csoportokban szemlézhették az intézet fajtáit az érdeklődők. A fajta- és agrotechnikai bemutatókat külön tartották.

Az élővilág és a munka szeretetére tanítanak

„Elvarázsol az a rendezettség és szépség, amit a méhek megtestesítenek. Amikor kaptárt bontunk, egy jól szervezett társadalom tárul elénk, amiben a család a legfontosabb. Mindenkinek megvan benne a maga feladata, és hihetetlen pontossággal teszik a dolgukat."

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

Ezt a zöldséget vásároljuk a leggyakrabban

A zöldségek közül a magyar vásárlók mennyiségben burgonyából visznek haza a legtöbbet, utána sorrendben a paradicsom, a vöröshagyma jön, és negyedik helyen következik a paprika. Ez utóbbi azonban a leggyakrabban vásárolt zöldség, derül ki a GfK Hungária Piackutató Kft. felméréséből.

A kvasztól a savanyított cseresznyéig. Mit esznek a lettek?

Lettekhez hasonlóan konyhájuk is kozmopolita, német, orosz és litván hatásokat ötvöz, ugyanakkor a rendkívüli egyszerűség és a takarékos alapanyag használat jellemzi. Kétszáz évvel korábbról nem találunk adatokat az önálló lett konyha létezéséről.

Megszenvedik az aszályt a szántóföldi növények

Az őszi betakarítású növények esetében nagy a bizonytalanság a termésbecslésben, derült ki a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón. Az azonban teljesen bizonyos, hogy az aszály ellenére is megterem a hazai ellátáshoz szükséges mennyiség, és az állattartóknak is lesz elég takarmány.

James Bond lecserélte ikonikus koktélját

A Heineken egy új reklámfilmet mutatott be az új James Bond film, a Nincs idő meghalni közelgő bemutatójának alkalmából, „Worth The Wait”, (Megéri a várakozás) címmel, melynek főszereplője maga James Bond megtestesítője, Daniel Craig.

A világjárvány óta egyre többen (és többet) költenek online vásárlásra

A brit vásárlók mintegy 70%-a állítja, hogy az online és mobiltelefonon történő vásárlás vált a kedvenc vásárlási módjává, szemben a koronavírus-járvány előtti kevesebb mint 50%-kal – derült ki a Credit Karma személyi pénzügyi startup cég tanulmányából.

A társaságkedvelő mókusok boldogabbak

Egy kutatás során megállapították, hogy a mókusok négy különböző személyiségjegyet mutatnak, amelyek befolyásolják, hogyan használják a környezetükben lévő teret és erőforrásokat. A kutatók úgy vélik, hogy a tanulmány eredményei felhívhatják a figyelmet a vadon élő állatok védelmére irányuló intézkedések fontosságára.