Egy négyhetes kísérlet során közel hetven 3-5 éves korú gyermek bevonásával végzett vizsgálat szerint minden étkezésnél a zöldségadagok növelése azt eredményezte, hogy a gyermekek átlagosan 68 százalékkal több zöldséget ettek, pontosan napi 21 grammal.
– A stratégia alkalmazása hasznos lehet a szülők, gondozók és tanárok számára, akik arra próbálják ösztönözni a gyermekeket, hogy a nap folyamán az ajánlott mennyiségű zöldséget fogyasszák – mondja Hanim Diktas, a Pennsylvaniai Állami Egyetem táplálkozási szakértője.
Fontos az ételek megfelelő összeállítása is, és az, hogy bizonyos ételekhez milyen zöldségeket tálaljanak. A vizsgálatban a brokkolit és a kukoricát például halrudacskák, rizs, vagy tejes ételek mellé adták a gyerekeknek.
vallja Barbara Rolls, a kutatásban résztvevő másik szakértő.
Hozzátette, hogy a vizsgálatban olyan zöldségek szerepeltek, amelyeket a gyerekek 76 százaléka „rendben lévőnek” vagy „finomnak” minősített. Tegyük hozzá, hogy a zöldségeket só, vaj és egyéb adalékanyagok nélkül tálalták. Lehetséges, hogy más – a gyerekek által kevésbé kedvelt – zöldségfélék esetében más lesz a kísérlet eredménye.
A vizsgálatot az indította el, hogy a legtöbb gyermek nem fogyaszt elegendő zöldséget naponta. Ebben a helyzetben minden olyan stratégiát érdemes kipróbálni, amellyel több egészséges falatot csempészhetünk a gyerekek étrendjébe.
– A szülők ezt úgy tudják kezelni, hogy fokozatosan új zöldségeket adnak a gyerekeknek, úgy főzik meg őket, ahogyan a gyermek szereti, és kísérleteznek a különböző ízekkel és fűszerekkel – tanácsolják a táplálkozási szakértők.
A tanulmány szerzői további vizsgálatokat végeznek annak kiderítésére, hogyan teljesítenek a különböző adagméretek a gyerekek tányérján.