Back to top

1600 éves birkamúmia titkaira derült fény

1600 éves birkamúmia DNS-ét sikerült feltérképezni Írországi, iráni, német és osztrák genetikusok és régészek közreműködésével. A ritka lelet egy ősi iráni sóbányából, Chehrābād-ból került elő, ahol a speciális körülményeknek köszönhetően szokatlanul hosszú ideig őrződtek meg a lágyszövetek, és bennük az értékes genetikai anyag.

A Chehrābād sóbányáról korábban is ismert volt, hogy a szerves anyagokat képes jó állapotban megőrizni. A sóban gazdag környezet gyorsan elvonja a nedvességet a tetemekből. Ezzel lehetővé teszi, hogy a lágyszövetek – melyek egyébként gyorsan lebomlanak – mumifikálódjanak, így őrizve meg az állati és emberi maradványokat is.

Korábban több emberi maradvány is előkerült már innen, melyek só múmiákként váltak ismertté. Ezúttal azonban állati leletet találtak: egy ősi birka mumifikálódott lábát.

A dublini Trinity College genetikusai által vezetett kutató csoportnak sikerült DNS-t kivonni a sóbányában talált mumifikálódott juh lábának bőréből. Normál esetben egy ilyen idős leletnél a genetikai anyag erősen sérült és töredezett, azonban a most kinyert DNS kivételesen jó állapotúnak mondható. Ennek oka vélhetően a sóbányában uralkodó kivételes körülményeknek köszönhető.

Az így nyert genetikai anyagot összevetették a modern juhfajták genetikájával. Arra voltak kíváncsiak, hogy a megtalált példány gyapjas volt-e, illetve rendelkezett-e zsírfarokkal. A vadjuh félék – mint az ázsiai muflon – „normál” bundát növesztenek, mely hosszú, vastag szálú felszőrből és lágyabb pehelyszőrből áll. A legtöbb háziasított birka csak pehelyszőrrel rendelkezik, ez a gyapjú. A zsírfarok az ázsiai és afrikai juhfajtáknál gyakori. Egyrészt gasztronómiai okokból, másrészt az ilyen fajták könnyebben alkalmazkodnak a száraz éghajlathoz.

A sóbányából előkerült példány genetikai anyagából nem mutatták ki a gyapjas fajtákra jellemző géneket.

A szőrszálakat elektronmikroszkópos vizsgálata is azt igazolta, hogy az ősi birka vagy normál bundával rendelkezett, vagy úgynevezett durvagyapjas fajta lehetett. A zsírfarok jelenlétét azonban kimutatták. Az állat feltárt tulajdonságai alapján nagyon hasonló lehetett az Iránban ma is tenyésztett zsírfarkú birkákhoz.

A szakértők ennek tudatában úgy vélik, hogy 1600 évvel ezelőtt az ősi iráni emberek kifejezetten a húsáért tenyésztették a juhokat, és meglehetősen fejlett állattartási gyakorlattal rendelkezhettek.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rackákat nevelnek - egyházi támogatással

A tótkomlósi mintaprojektet a Magyarországi Evangélikus Egyház visszatérítendő támogatással segítette. Öt éve hortobágyi racka tenyésztők, az állományuk 70 egyedet számlál, nemrég majort vásároltak legelővel és 300 anyajuhhal.

A „H”-s csikók éve

Az idén harminckét nóniusz és hat sportlócsikó született a Mátai Ménesnél. Ottjártunkkor már csak a Talizmán nevű anyakanca ellését várták, a többi a csikókkal együtt a jó időnek köszönhetően a szabad levegőn élvezhette a napfényt.

Év végére lelassul Kína szójabab-importja

Kína szójababimportja az idei első féléves rekordmennyiséghez képest meredeken lassulni fog év végére. Ez a tendencia szembemegy a legnagyobb globális szójavásárló tartós növekedésre vonatkozó várakozásokkal, valamint a piaci hangulatot is rontja.

Fazékba szánták, finom a húsa, de mégse esszük

Redkívül népszerű díszbaromfi a brahma, amelynek egy-egy tetszetős kakasáért akár 500 eurót is elkérnek. A nagy vágósúlyú fajtát a háziasszonyok kedvére tenyésztették ki, ám napjainkban alig akad, aki serpenyőbe szánva tartja. Tetszetős megjelenése, változatos színei, dús tollazata miatt, inkább a baromfiudvar éke.

Brit férfi a birkanyírás új világrekordere

Új világrekordot állított fel egy brit férfi, aki kilenc óra alatt 872 bárányt nyírt meg a cornwalli Trefrank farmon.

Címke jelzi a kolbászon, hogyan tartották az állatot

A Lidl állatjóléti címkével látja el a Metzgerfrisch márkanév alatt forgalmazott kolbászokat Svájcban. 2018-ban először a friss húsok kínálatában szerepelt a címke, most azonban további termékekre is kiterjesztik. Ezzel jelzik az ellátási láncban az állattartási előírások szintjét, valamint segítik a fogyasztókat a tudatos választásban.

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.

Fenntarthatóbb takarmányozás lárvákkal és rovarokkal

A kelet-lengyelországi Muchocin kísérleti halgazdaságában tartott tokhalak étrendje lárvából és más rovarfehérjéből áll. A kísérlet célja, hogy az eddigieknél fenntarthatóbb fehérjeforrásokkal váltsák ki a halak szokásos takarmányát. A kutatást a HiProMine nevű cég koordinálja.

Kedvezőbb kereskedelmi feltételeket hozhat a madárinfluenza-mentes státusz visszanyerése

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Elektromos riadó a paradicsomban

Elektromos jelekkel riasztja a növény többi részét a paradicsom termése hernyófertőzéskor, derült ki egy nemrég végzett vizsgálatból.