0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hagyományteremtő barackünnep Göncön

Az évszázadok alatt itt élt gazdák által megőrzött és tovább örökített gönci kajszibarackot ünnepeljük ma, valamint tiszteletünket fejezzük ki az elődök példaértékű szorgalma előtt - mondta az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára pénteken Göncön, a Gönci Barack Ünnepen és konferencián.

A megnyitóünnepségen Dr. Szinay Attila arról beszélt, hogy Gönc nevéhez nemcsak a magyar szellemi-lelki örökség egyik kiemelkedő alkotása, az első magyar nyelvű Biblia kötődik, hanem az itt élő emberek munkájának, kitartásának köszönhetően, a szőlő és gyümölcstermesztés több évszázadra nyúló hagyománya, a gönci kajszibarack, és a belőle készült zamatos pálinka.

Említést tett arról is, hogy a gönci kajszibarack már 2013-ban bekerült a Nemzeti Értéktárba, csakúgy, mint a belőle készített uniós oltalmat kapott barackpálinka.

Kiemelte, az Agrárminisztérium célkitűzése, hogy az agrárgazdaság területén a termelői közösségek egyre több földrajzi árujelzős termékre nyújtsanak be uniós oltalom iránti kérelmet és élvezzék azok előnyeit, úgy, ahogy az itteni gazdák is.

Dr. Szinay Attila kitért arra is, hogy hazánkban jelenleg 5600 hektár területen folyik kajszibarack termesztés, ennek 16 százaléka kötődik Gönchöz. Hangsúlyozta, a kormány az idei év tavaszán úgy döntött, hogy saját eszközeivel, még kiemeltebb módon támogatja a magyar gazdákat, így

a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program keretében a következő hét évben 4000 milliárd forint forrást biztosít fejlesztésre.

Dr. Dukai Miklós helyettes államtitkár azt mondta, hogy a hungarikumok védelme, a helyi termelők támogatása közösségi érdek. Hozzátette, a kormány határozott álláspontja, hogy nemzeti ügy e hazai értékek megtartása és méltó támogatása.

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy vigyázni és őrizni kell a gönci barack szellemi értékét. Vinter István polgármester azt mondta, hogy a városvezetés nagy álma vált valóra a ma átadásra került Gönci Közösségi Tér és Pálinka Terasz megnyitásával. A 457 millió forintból megvalósult, 200 fő befogadására alkalmas épület teljesen átformálta a városközpont arculatát.

Arról is szólt, hogy az első alkalommal megrendezett Gönci Barack Ünneppel szeretnének hagyományt teremteni.

A pénteki esemény keretében megtartott Pálinkamustrán 65 beköltött pálinkából 37-et díjaztak, majd felvágták a gönci óriás barackos süteményt is. Az érdeklődőknek szombaton Főzd meg saját baracklekvárod címmel rendeztek versenyt. A kísérőprogramok között szerepelt többek között a Gönci Barackos Ízek utcájának kínálata, kézműves vásár, népi játszóház, gyerekprogramok és állatsimogató.

Forrás: Agrárminisztérium