Back to top

Tányérra termett virágok

Bár nagyon látványosak lehetnek az örökzöldkertek, mégis legtöbben úgy gondoljuk, hogy a virágok koronázzák csak meg igazán a látványt. A táplálkozásunkkal sincs ez másként, hiszen a virágok azok az összetevők, amelyek különleges magaslatokba képesek repíteni a tányérunkon elhelyezett kompozíciót

A virágok nem csupán gyönyörű díszek, jól tesszük, ha azt is megjegyezzük, hogy sok közülük ehető. Hihetetlenül elbűvölő látványt tudunk az asztalunkra varázsolni általuk, de nem csak emiatt kerülhetnek oda, hanem azért is, mert új ízeket, illatokat, hatóanyagokat, "rezgéseket" nyerhetünk általuk. Melyek kerülhetnek a tányérunkra?

A sásliliomoknak sokfélr szín-, és virágforma változatuk van, emiatt is jó ehető tányérdíszek
Fotó: wikipedia
Sásliliomok (Hemerocallis sp.)

Szebbnél szebb sásliliomok közül választhatunk, de miért tennénk? Ha ügyesen válogatunk, hosszú hónapokon keresztül élvezhetjük a virágzást és akár a különböző virágok ízeit is. Vannak köztük finoman édes zamatúak, és zöldségesebb hatásúak is. Könnyen nevelhető növények varázslatos szépségű virágokkal, melyek estefelé nyílnak és alig fél napig virítanak. Ez akár jó indokként is szolgálhat arra, hogy lelkifurdalás nélkül megegyük őket, mivel a délelőtt folyamán úgyis elnyílnának.

A bimbókat csíkokra vágva salátába, vagy az ételkészítés legvégén levesbe vagy más zöldségételbe keverhetjük. Élő virágcsipszként elrágcsálhatjuk, ha a kinyílt virágokról letörjük a ropogós szirmokat, de szendvicshez, hidegtálakhoz is fogyasztjuk, és salátába is tehetők. A szemet gyönyörködtető virágokat megtölthetjük hideg krémekkel, rizses vagy köleses töltelékkel, a zamatosabbak desszertekhez is káprázatosak.,


Bundázott bimbó: szépen fejlett, de még teljesen zárt bimbókat szedünk, panírozzuk és pirosra sütjük. Rendkívül finomra, spárgaízű csemege.

A Yucca filamentosa virágai szépek is és ehetők is
Fotó: wikipedia
Pálmaliliom (Yukka filamentosa)

Inkább a fiatalabb csengettyűket válasszuk, melyek frissek és ropogósak, lehet egészben vagy csak a szirmokat is használni. Bundázáskor összefoghatunk akár többet is mielőtt a panírozómasszába mártanánk és ropogósra sütjük. Süthető, főzhető, és fogyasztható nyersen is. Íze az articsókára emlékeztet.
Rántotta yukkával: szedjünk egy kis csokor virágot, letépkedjük a szirmokat. Egy lábasban vizet melegítünk és mikor felforrt, 5 percen keresztül főzzük a viaszos szirmokat, végül leszűrjük. Egy karikára vágott hagymát serpenyőben kevés olajon meghervasztunk, rádobjuk a szirmokat, hozzáadunk 2- 3 elhabart tojást, sózzuk, borsozzuk, majd morzsásra sütjük.

Tökfélék

A tökfélék virágainak egy részét ha begyűjtjük, feledhetetlen fogás válik belőlü., Ízlésünk szerint óvatosan megtöltjük, bezárjuk, bundázzuk és ropogósra sütjük.

A tökvirág látványos konyhai alapanyag
Fotó: wikipedia

Selyemkóró (Asclepias syriaca)

Balzsamos illatú virágait a csokorról levágva, takarékosan használva salátába keverhetjük, minimális hőközléssel párolt zöldségekhez tehetjük, átpiríthatjuk vagy dekorálhatunk vele.

A méhbalzsam virágából tea, limonádé készíthető, emellett szirmai salátákat, süteményeket díszíthatnek
Fotó: wikipedia
Méhbalzsam (Monarda sp.)

A kivételes szépségű indiáncsalán minden föld feletti része gyógyhatással bír. Aprócska, de annál pompásabb illatú virágai pedig üde színfoltot képeznek a salátákban, de szórhatjuk szendvicsekre és dekorálhatunk is vele.

Aranyvessző (Solidago canadensis)

A fűszeresen fanyarkás virágokból készíthető tea, de más italokhoz, koktélokhoz is felhasználhatók, és salátákban szintén megállják a helyüket.

Lángvirág (Phlox paniculata)

Színes virágai jól mutatnak a gyümölcssalátákban, és dekorációs céllal is felhasználhatók.

Sarkantyúka (Tropaeolum majus)

A vidám virágok saláták, zöldséges ételek, sajttorták nem mindennapi díszei lehetnek. A termésből hamis kaprit készíthetünk.

A metélőhagymának nem csak a levele, de a virága is fogyasztható
Fotó: wikipedia
Hagymafélék (Allium sp.)

A kellemesen hagymaillatú virágok a saláták pazar jelenségei, ízletesebbé teszik a krémeket, szendvicseket illetve a már elkészült ételekre szórva is szépen mutatnak.

Napraforgó

A zsenge bimbókat úgy készíthetjük el, mint az articsókát, fűszeres szirmai salátába kerülhetnek.
A virágok folyton próbálják felhívni magukra a figyelmünket, szeretnének a közelünkbe férkőzni. Szívesen ácsorognak a vázánkban és jóleső érzéssel szemlélik, hogy örömet okozhatnak nekünk. De némelyik ennél már többre vágyik, ők inkább a tányérjainkra kívánkoznak, hogy pompás fogások készüljenek belőlük, vagy legalább színesebbé tegyék táplálékaink repertoárját.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növények mindenekelőtt

A kertépítészet igazi misztérium, izgalom, melynek lényegét a növények adják, kezdte előadását Sarah Price a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által szervezett nemzetközi tájépítészeti szakmai napon.

„Uccu bizony, megérett...”

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg az idén a meggynapokat a vajdasági Bácsfekete­hegyen élő magyarok, akik a nehézségek dacára évtizedek óta jeleskednek a meggytermesztésben és -feldolgozásban.

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.

Elektromos riadó a paradicsomban

Elektromos jelekkel riasztja a növény többi részét a paradicsom termése hernyófertőzéskor, derült ki egy nemrég végzett vizsgálatból.

Kóser kertészetet tanulhatnak az SZTE mezőgazdász hallgatói

Tökéletesen illeszkedne az új képzés abba a törekvésbe, amely szerint az SZTE MGK-n funkcionális kertkultúrát kezdenének oktatni. A kereslet már most is megvan: az izraeli piac tonnaszám venné fel a magyar kóser és a kommersz uborkát is.

Szúrós segítőtársak

A gyógynövények között többnek is van tövise vagy tüskéje, ami arra hivatott, hogy megvédje a növényt, ha már helyváltoztatásra, menekülésre nem képes. Ezek a harcias növények is számos hasznos hatóanyagot rejtenek.

A Solymár Gyöngye az év kenyere

A Hel Pékség Solymár Gyöngye elnevezésű kenyere nyerte meg az idén tizedik alkalommal meghirdetett Szent István Napi Kenyérversenyt. A hírt az augusztus 20-i rendezvényeket beharangozó országos sajtótájékoztatón jelentették be a Parlamentben.

Törzsültetvény régi fajtákból

Háromszázféle régi sváb alma- és körtefajtát őriznek meg a jövő nemzedékeinek a weihenstephan-triesdorfi alkalmazott tudományok egyetem (HSWT) gyümölcstermesztési kísérleti állomásán létrehozott 4000 négyzetméteres ültetvényben.

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

Uniós oltalomban részesült a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.