0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tányérra termett virágok

Bár nagyon látványosak lehetnek az örökzöldkertek, mégis legtöbben úgy gondoljuk, hogy a virágok koronázzák csak meg igazán a látványt. A táplálkozásunkkal sincs ez másként, hiszen a virágok azok az összetevők, amelyek különleges magaslatokba képesek repíteni a tányérunkon elhelyezett kompozíciót

A virágok nem csupán gyönyörű díszek, jól tesszük, ha azt is megjegyezzük, hogy sok közülük ehető. Hihetetlenül elbűvölő látványt tudunk az asztalunkra varázsolni általuk, de nem csak emiatt kerülhetnek oda, hanem azért is, mert új ízeket, illatokat, hatóanyagokat, „rezgéseket” nyerhetünk általuk. Melyek kerülhetnek a tányérunkra?

Sásliliomok (Hemerocallis sp.)

Szebbnél szebb sásliliomok közül választhatunk, de miért tennénk? Ha ügyesen válogatunk, hosszú hónapokon keresztül élvezhetjük a virágzást és akár a különböző virágok ízeit is. Vannak köztük finoman édes zamatúak, és zöldségesebb hatásúak is. Könnyen nevelhető növények varázslatos szépségű virágokkal, melyek estefelé nyílnak és alig fél napig virítanak. Ez akár jó indokként is szolgálhat arra, hogy lelkifurdalás nélkül megegyük őket, mivel a délelőtt folyamán úgyis elnyílnának.

A bimbókat csíkokra vágva salátába, vagy az ételkészítés legvégén levesbe vagy más zöldségételbe keverhetjük. Élő virágcsipszként elrágcsálhatjuk, ha a kinyílt virágokról letörjük a ropogós szirmokat, de szendvicshez, hidegtálakhoz is fogyasztjuk, és salátába is tehetők. A szemet gyönyörködtető virágokat megtölthetjük hideg krémekkel, rizses vagy köleses töltelékkel, a zamatosabbak desszertekhez is káprázatosak.,

Bundázott bimbó: szépen fejlett, de még teljesen zárt bimbókat szedünk, panírozzuk és pirosra sütjük. Rendkívül finomra, spárgaízű csemege.

Pálmaliliom (Yukka filamentosa)

Inkább a fiatalabb csengettyűket válasszuk, melyek frissek és ropogósak, lehet egészben vagy csak a szirmokat is használni. Bundázáskor összefoghatunk akár többet is mielőtt a panírozómasszába mártanánk és ropogósra sütjük. Süthető, főzhető, és fogyasztható nyersen is. Íze az articsókára emlékeztet.
Rántotta yukkával: szedjünk egy kis csokor virágot, letépkedjük a szirmokat. Egy lábasban vizet melegítünk és mikor felforrt, 5 percen keresztül főzzük a viaszos szirmokat, végül leszűrjük. Egy karikára vágott hagymát serpenyőben kevés olajon meghervasztunk, rádobjuk a szirmokat, hozzáadunk 2- 3 elhabart tojást, sózzuk, borsozzuk, majd morzsásra sütjük.

Tökfélék

A tökfélék virágainak egy részét ha begyűjtjük, feledhetetlen fogás válik belőlü., Ízlésünk szerint óvatosan megtöltjük, bezárjuk, bundázzuk és ropogósra sütjük.

Selyemkóró (Asclepias syriaca)

Balzsamos illatú virágait a csokorról levágva, takarékosan használva salátába keverhetjük, minimális hőközléssel párolt zöldségekhez tehetjük, átpiríthatjuk vagy dekorálhatunk vele.

Méhbalzsam (Monarda sp.)

A kivételes szépségű indiáncsalán minden föld feletti része gyógyhatással bír. Aprócska, de annál pompásabb illatú virágai pedig üde színfoltot képeznek a salátákban, de szórhatjuk szendvicsekre és dekorálhatunk is vele.

Aranyvessző (Solidago canadensis)

A fűszeresen fanyarkás virágokból készíthető tea, de más italokhoz, koktélokhoz is felhasználhatók, és salátákban szintén megállják a helyüket.

Lángvirág (Phlox paniculata)

Színes virágai jól mutatnak a gyümölcssalátákban, és dekorációs céllal is felhasználhatók.

Sarkantyúka (Tropaeolum majus)

A vidám virágok saláták, zöldséges ételek, sajttorták nem mindennapi díszei lehetnek. A termésből hamis kaprit készíthetünk.

Hagymafélék (Allium sp.)

A kellemesen hagymaillatú virágok a saláták pazar jelenségei, ízletesebbé teszik a krémeket, szendvicseket illetve a már elkészült ételekre szórva is szépen mutatnak.

Napraforgó

A zsenge bimbókat úgy készíthetjük el, mint az articsókát, fűszeres szirmai salátába kerülhetnek.
A virágok folyton próbálják felhívni magukra a figyelmünket, szeretnének a közelünkbe férkőzni. Szívesen ácsorognak a vázánkban és jóleső érzéssel szemlélik, hogy örömet okozhatnak nekünk. De némelyik ennél már többre vágyik, ők inkább a tányérjainkra kívánkoznak, hogy pompás fogások készüljenek belőlük, vagy legalább színesebbé tegyék táplálékaink repertoárját.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu