Back to top

Tovább javultak a természetvédelmi őrzés feltételei

Átadták a tardi őrszolgálati irodát, ezzel tovább javultak a természetvédelmi őrzés feltételei a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén. A 190 millió forintos beruházásnak köszönhetően új terepjárók és korszerű monitoring eszközök is segítik a természetvédelmi őrök munkáját.

A Kelet-bükki Tájegységben mintegy 100 ezer hektárnyi területen óvják az élő és élettelen természeti értékeket az igazgatóság munkatársai.

Fotó: Kozma Attila
Egy átfogó program keretében országszerte sikerült hatékonyabbá és korszerűbbé tenni a természetvédelmi őrzés feltételeit. A 10 hazai nemzeti park igazgatóság együttesen 1,6 milliárd forintból valósított meg fejlesztéseket az elmúlt években: hat új területi irodát alakítottak ki, kilencet pedig felújítottak, 90 új gépjárművet és egyéb technikai eszközöket szereztek be – mondta el Rácz András környezetügyért felelős államtitkár Tardon. Hozzátette:

A fejlesztéseknek köszönhetően mintegy 67%-kal javult az adott célterület elérhetősége, ami jóval hatékonyabbá teszi a természetvédelmi őrök munkáját.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Természetvédelmi Őrszolgálat létszáma országosan jelenleg 255 fő, ebből 34-en a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A természetvédelmi őrök munkájának jelentőségét mutatja, hogy a statisztikák szerint egy őrre csaknem 8000 hektár Natura 2000- és védett természeti terület védelme, valamint az ott található növény- és állatfajok megóvása jut. Hozzátette: rendkívül sokrétű munkát látnak el a rendészeti feladatoktól, állapotfelméréstől, természetvédelmi adatgyűjtéstől kezdve a projektirányításon át a szakvezetésekig. Rácz András kiemelte, hogy évente több ezer lakossági bejelentést kapnak az őrszolgálat munkatársai, csak a tavalyi évben 3500 állatmentésben vettek részt.

A folyamatos kapcsolattartásnak és tanácsadásnak köszönhetően ráadásul jelentős esetben sikerült megelőzni a természetkárosítást is.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta: területükön 6 regionális természetvédelmi tájegységbe és természetvédelmi őrkerületekbe szervezve működik az őrszolgálat. Mivel a Kelet-bükki Tájegység egyes őrkerületei távol esnek a jelenlegi tájegységközponttól, ezért a tardi őrszolgálati iroda kialakításával jóval hatékonyabbá vált a munka. Rónai Kálmánné a részletekkel kapcsolatban kifejtette: a projekt keretében új terepjárókat és kifejezetten természetvédelmi monitoring feladatok ellátására szolgáló eszközöket is beszereztek. A különböző csapdák, optikai eszközök, lámpák, mászófelszerelés, vadkamerák, detektorok nagyban növelik a kutatások, adatgyűjtések hatékonyságát, és a megfigyelések is jóval pontosabbá válnak.

Fotó: Kozma Attila

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy

az 1976-ban alapított Bükki Nemzeti Park a kezdetek óta hatalmas fejlődésen ment keresztül, az elmúlt 20 évben összesen 17 milliárd forint összértékű természetvédelmi fejlesztést sikerült végrehajtani az alapműködési feladatokon felül.

Rónai Kálmánné úgy fogalmazott: a most zárult projekt során beszerzett eszközöknek köszönhetően hosszú távon értékelhetővé válik a természeti környezet változása, az őrszolgálat az eddiginél magasabb színvonalon végezheti munkáját.

Forrás: 
Agrárminisztérium

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megtisztuló állami erdők

Az állami erdőgazdaságok 2021. május végéig több mint 6000 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőterületekről a Tisztítsuk meg az Országot! kezdeményezés keretében.

Gyalog, kerékpárral és lóval

A belföldi, ezen belül az erdei turizmus folyamatos növekedése azt mutatja, hogy egyre többen választják kikapcsolódási helyszínként hazánk természeti környezetét. A tavaly és idén kialakult járványhelyzet még több embert késztetett a bezártságból a turistautakra és a népszerű erdei kirándulóhelyekre.

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

Kamerák segítségével vizsgálják a vadmacskákat

Kamerák segítségével vizsgálják a szakemberek a Pilisben, a Visegrádi-hegységben és a Budai-hegyekben élő vadmacska-populáció nagyságát és a hibridizáció mértékét a Vadmacska Fajmegőrzési Program részeként - tájékoztatta a Budakeszi Vadaspark hétfőn az MTI-t.

Felértékelődik a biomassza szerepe

A biomassza hasznosításának távlati lehetőségeiről és különösen a közép- és kelet- európai országok adottságairól és kihívásairól szólt a magyar és a szlovén agrárminisztérium közös szervezésében 2021. szeptember 27-én megrendezett nemzetközi online BIOEAST Forsight konferencia.

Ki tudjuk-e használni a Himalájában rejlő vízenergiát? Igen, de kockázatos.

Hatvan indiai tudós és környezetvédő arra kérte India miniszterelnökét, hogy állítson le "minden további vízerőmű-projektet a Himalájában".

Életet és vagyont ment a pontos előrejelzés

Az uniós irányelveknek megfelelően az OMSZ 2021. január 1-től nyílt meteorológiai adatpolitikát vezetett be. Minden nélkülözhetetlen adatot díjmentesen, géppel olvasható formátumban megnézhetünk az odp.met.hu adatszerver oldalon.

Prémium lucerna készítése a Karotinnál

A szegedi Karotin Kft. 65 embernek ad állandó munkát, akik 2,3 milliárd forint termelési értéket állítanak elő. Idén júniusban egy korszerű, a legmodernebb technológiával rendelkező lucernafeldolgozó üzemet avattak föl, ami a kaszálástól a végtermék előállításáig 25 főt foglalkoztat. Önmagában ez az adat is jól mutatja a fehérjetakarmány-gyártó üzem jelentőségét a vállalkozásnál.

Üzembe helyezték Romániában a román-magyar határ mentén az első folyami hulladékmentesítő rendszert

Üzembe helyezték a romániai Bihar megyében azt az első folyami hulladékmentesítő szűrőrendszert, amely megakadályozza, hogy a különböző hulladékok a folyókon keresztül Magyarországra jussanak.

Eredményes az Agrárminisztérium fogolyvédelmi programja

A szürke fogoly védelme minden olyan hazai vadászterületen prioritás, ahol komplex fajvédelmi terv megvalósításával van esély a természetes populációk megmentésére – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.