Back to top

Drágult a vágósertés - emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak

Döntően az élő állatok felvásárlási árának megugrása miatt három hónap enyhe mérséklődés után májusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak növekedési üteme.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 17,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, ami 1,9 százalékponttal több az áprilisi 15,5 százalékos emelkedésnél. Ezen belül az élő állatok felvásárlási ára 6,5 százalékponttal ugrott meg, 3,5 százalékkal lettek drágábbak a tavaly májusinál. Az állati termékek árának 7,3 százalékos éves emelkedése is 0,3 százalékponttal nagyobb az előző havinál. Az élő állatok és állati termékek felvásárlási ára átlagosan 4,7 százalékkal nőtt, ami 4,6 százalékponttal több az áprilisi 0,1 százalékosnál.

A vágósertések árindexe 11,7 százalékponttal emelkedett, az éves összevetésű árcsökkenés az áprilisi 17,8 százalékosról 5,6 százalékra esett.

A baromfi felvásárlási ára átlagosan 9,7 százalékkal magasabb a tavaly májusinál, ami 1,1 százalékponttal több az áprilisi emelkedésnél. Ezen belül a tyúkfélék ára viszont 3,7 százalékponttal 12,7 százalékosra gyorsult, a többi baromfiféle ára 6,9 százalékkal emelkedett tavaly májushoz képest, ami 1,4 százalékponttal mérsékeltebb az előző havinál. Ugyanakkor a vágómarha éves drágulása 13,4 százalékponttal, az áprilisi 22,2 százalékosról 8,8 százalékosra szelídült, amiben benne lehet a tavaly májusi 7,8 százalékpontos emelkedés hatása is.

A tej felvásárlási ára 7,5 százalékkal volt magasabb a tavaly májusinál, ami szintén jelentős, 2,6 százalékpontos élénkülés az előző hónap után. Az étkezési tyúktojás 2,2 százalékkal drágult egy év alatt, ám ez is 1,3 százalékponttal több az index áprilisi emelkedésénél.

A növénytermesztési és kertészeti termékek ára átlagosan 23,5 százalékkal nőtt egy év alatt, ami 0,2 százalékponttal magasabb az áprilisi emelkedésnél.

A gabonafélék termelői árának éves emelkedése 2,4 százalékponttal 38,8 százalékosra, a zöldségféléké 1,9 százalékponttal 4,4 százalékra fékeződött.

A búza felvásárlási árának 31,1 százalékos éves emelkedése májusban 7,1 százalékponttal enyhébb volt az előző havinál, míg tavaly éppen fordítva 6,8 százalékponttal mérséklődött az áresés. A kukorica ára 48,8 százalékkal emelkedett egy év alatt, még 1,4 százalékponttal jobban, mint áprilisban.

A zöldségfélék között a paradicsom felvásárlási átlagára a KSH adatai szerint 7,7 százalékkal alacsonyabb a tavaly májusinál, hasonlóképp az áprilisi 7,8 százalékhoz. Az uborka drágulása viszont 2,9 százalékponttal 32,5 százalékosra erősödött. A vöröshagyma árcsökkenése nagyot gyorsult 31,2 százalékkal olcsóbb, mint tavaly májusban, az áprilisi 9,3 százalékos csökkenés után.

A sárgarépa 11,4 százalékkal került többe, ami 10,8 százalékpont gyorsulás az áprilisi szerény dráguláshoz képest.

A karfiol 1,0 százalékkal drágább, de ezzel is felfelé tolja az indexet, mert áprilisban még 19,8 százalékkal olcsóbb volt az egy évvel korábbinál. A fejeskáposzta 26,3 százalékkal drágább, a fejes saláta 2,4 százalékkal olcsóbb, mint tavaly májusban volt, az előbbi 5,3 százalékponttal nagyobb, az utóbbi 7,2 százalékponttal kisebb az áprilisi indexnél. A spenót felvásárlási ára a KSH mérése szerint tavaly óta alig változott, 0,2 százalékkal alacsonyabb lett idén májusban.

A gyümölcsök áresése 2,6 százalékponttal erősödött és átlagosan 3,2 százalékkal voltak olcsóbbak, mint tavaly májusban.

A burgonya felvásárlási ára 20,9 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, ami 14,2 százalékponttal kisebb csökkenés az egy hónappal korábbi adatnál.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

30 éves az Axiál: „Ma is ugyanabba az irányba utazunk”

„Az Axiál Kft. fejlődése európai mércével mérve is rendkívüli, 30 év alatt a nagy nyugat-európai mintákat követő kisvállalkozásból követendő hazai példává váltunk.” – írta az AXIÁL Híradó jubileumi, a cég 30. születésnapjára megjelenő számában Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető.

Ez nem a kukorica éve

Szeptember eleje évtizedek óta egyet jelent a martonvásári kukoricabemutató idejével. Így volt ez idén is, azzal a megkötéssel, hogy a koronavírus miatt a kutatóintézet épületében a tanácskozás elmaradt, helyette kint, kis csoportokban szemlézhették az intézet fajtáit az érdeklődők. A fajta- és agrotechnikai bemutatókat külön tartották.

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

Súlygyarapodást számít és receptet ír

Ma már ha az ember rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, a felíratása miatt nem kell elrohanni az orvoshoz, elég egy telefon, egy e-mail és a patikus a felhőből le tudja tölteni a receptet. Kényelmes megoldás mindenkinek, ráadásul az informatikai rendszer automatizmusai mindenkinek segítenek követni a „gyógyszermozgást”.

Két ritka kártevő

Számos kártevőfajunk ritkán kerül szem elé, mert a kártétele nem szembeötlő, vagy tápnövényének mezőgazdasági szerepe kevésbe jelentős. Ilyen a városi parkokba gyakran ültetett aranyeső két kártevője is.

Sertésárverés Hódmezővásárhelyen

Az afrikai sertéspestis és még inkább a rendkívül alacsony felvásárlási árak csökkentették a sertéshizlalási kedvet. Hódmezővásárhelyen a sertésárverésen ugyan ott ültek, sőt a katalógusban be is jelöltek néhány állatot az érdeklődők, azonban üzlet nemigen köttetett. Az árverést leginkább a külföldi turisták élvezték – álmélkodtak hallván a sivalkodó disznót.

Intenzív ajánlat szójából és napraforgóból

Előző héten a KITE Zrt. dalmandi és nádudvari hibridkukorica- és cirokbemutatóján tapasztaltakról számoltunk be, ezen a héten pedig a szójával és a napraforgóval folytatjuk a tudósítást. Összegzésképpen mi is csak úgy fogalmazunk, mint Hadászi László innovációs főigazgató, aki mindkét helyen elmondta: a szélsőségek szorításában küzdünk.

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

Bámészkoni az állattenyésztési napokon - garantált a vízhólyag

Családi programnak sem utolsó a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napok. Ha valakinek otthon is vannak, állatai, ne hagyja ki a tenyésztő szervezetek sátrait és a csarnokokban bemutatkozó nagyobb cégek standját, és az ágazat „háttériparát”, takarmánygyártókat, állategészségügyi vagy szaporítóanyagos cégeket sem!