0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Etilén-oxid aloldalt indít honlapján a Nébih

A világszintű termékvisszahívásra való tekintettel „Etilén-oxid tematikus aloldalt” alakított ki honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A folyamatosan frissülő felületre azok a Magyarországon forgalomba hozott termékek kerülnek, amelyek bizonyítottan etilén-oxiddal szennyezett adalékanyag felhasználásával készültek.

Az aloldal létrehozásával az érintett termékek könnyebb azonosítását és visszagyűjtését segíti a hivatal.

Az Európai Unió egységes állásfoglalása alapján minden olyan terméket ki kell vonni a forgalomból és vissza kell hívni a vásárlóktól, ami bizonyítottan etilén-oxiddal szennyezett adalékanyag felhasználásával készült. Fontos tudni, hogy a késztermékek szennyezettsége alapvetően alacsony mértékű (sok esetben ki sem mutatható), azonban mivel széles körben, több termékcsoportban felhasznált adalékanyagról van szó, a napi bevitt szennyező mennyisége összeadódik.

A széleskörű visszahívásokra tehát a fogyasztók maximális biztonsága érdekében van szükség.

Tekintettel arra, hogy az intézkedés Magyarországon is több terméket érint, és további esetek is várhatók, a Nébih létrehozta az „Etilén-oxid tematikus aloldalt” (https://portal.nebih.gov.hu/etilen-oxid). A hivatal szakemberei a felületen táblázatos formában, elkülönítve és pontos azonosítókkal ellátva gyűjtik össze az etilén-oxiddal szennyezett termékeket. A lista az aktuális termékvisszahívásokat követve, folyamatosan frissül.

Javasolják a vásárlóknak, hogy a legfrissebb információkért rendszeresen kísérjék figyelemmel az aloldalt!

Továbbá kérik, hogy körültekintően ellenőrizzék a birtokukban lévő termékek azonosítóit és csak pontos egyezés esetén vigyék vissza azokat a vásárlás helyére!

Együttműködésre kérik az élelmiszer-vállalkozókat is, akik a termékvisszahívás aloldalon található előírásoknak eleget téve jelenthetik be a Nébih felé azokat a tételeket, amelyekről bebizonyosodott, hogy szennyezettek. Segítő közreműködésüket előre is köszönik!

Forrás: Nébih