Back to top

Funkcionális növény

Vannak, akik zöldtrágyanövényként használják, mások vetőmag-termesztési céllal foglalkoznak vele, ugyanis vetőmagjának tonnája közel egymillió forintba kerül. Emellett hosszan virágzó, remek mézelőként a méhészek körében is kedvelt növénynek számít. Ismerkedjünk meg kicsit mélyebben a facéliával, vagy népi nevén a mézontófűvel.

Facéliamezőkkel országszerte egyre gyakrabban találkozhatunk, Győr-Moson-Sopron megyében például több mint hatezer hektáron termesztik – számol be erről a Napi.hu.

Ebben a térségben már az 1970-es évektől elkezdődött a termesztése, főként a külföldi megnövekedett vetőmag iránti kereslet miatt.

És mivel zöldtrágyázásra is kiváló, a zöldtrágyázás elterjedése, valamint támogatási rendszeren keresztüli öntözése révén a nyugati piac érdeklődése továbberősödött a növény iránt.

Zöldtrágyaként történő alkalmazásával a gazdák javítják a termőföldjeik minőségét. De a zöldítési előírásoknak megfelelően zöldugarnak, méhlegelő kialakításakor ökológiai jelentőségű másodvetés keverékének egyik alkotóelemeként is használják. 

A zöldtrágyázás lényege, amikor meglehetősen nagy a zöldtrágya biomasszája (magok kialakulása előtt, virágzás közben), le kell forgatni a növényt. A zöldtrágyának vetett állományokról nem fogható mag, ezért ezeknek a termelőknek máshonnan kell beszerezniük a magokat.

Akik vetőmag-előállítás céljából foglalkoznak facéliával, csak azzal a céllal vethetnek, hogy a vetőmagokat biztosítsák zöldtrágyának, vagy a zöldítéshez felhasznált növényekhez.

Nem mellesleg az agrártárca támogatási rendszere is ösztönzi a facélia vetését, emiatt is folyamatosan emelkedik a mézontófűvel bevetett területek nagysága.

A növény magja kifejezetten jól értékesíthető: 800-900 ezer forintot is kifizetnek tonnájáért – a növény átlagosan 300-500 kilogrammos termésmennyiséget hoz.

Meglehetősen magas a növény tűrőképessége, emellett igénytelen, gyorsan növő faj – a magassága elérheti a 120 centimétert.

Kiváló mézelő növény: hosszan virágzik, rendkívül magas nektárjának cukortartalma, amelyből nagy mennyiséget raktároznak virágai. Ez a tulajdonságuk vonzó a méhészek számára, akik kiváló minőségű mézet tudnak pergetni a méhek által gyűjtött mézontófű nektárjából. De ugyanennyire fontosak a vadbeporzók, viráglátogató rovarok számára is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Év végére lelassul Kína szójabab-importja

Kína szójababimportja az idei első féléves rekordmennyiséghez képest meredeken lassulni fog év végére. Ez a tendencia szembemegy a legnagyobb globális szójavásárló tartós növekedésre vonatkozó várakozásokkal, valamint a piaci hangulatot is rontja.

„Uccu bizony, megérett...”

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg az idén a meggynapokat a vajdasági Bácsfekete­hegyen élő magyarok, akik a nehézségek dacára évtizedek óta jeleskednek a meggytermesztésben és -feldolgozásban.

Kiváló búzatermés, szomjazó kapásnövények

A magyar-szerb határtól délre nagyon száraz és meleg volt a nyárelő, ami kedvezett a kalászos gabonák és az olajrepce beérésének és betakarításának – viszont kis híján katasztrofális hatással volt a tavaszi vetésű haszonnövények fejlődésére nézve.

Alázat nélkül nincs eredmény

A magyar mezőgazdaság korosodó társadalmában egyre nagyobb hangsúlyt kap a generációváltás kérdése. Egyes gazdaságokban nincs, aki átvegye a cég vezetését, máshol az utódok mezőgazdasági érdeklődése hiányzik, de akadnak olyan szerencsés családi gazdaságok, ahol gördülékenyen zajlik a generációváltás. Így történt ez a Polyák családnál is, ahol egyértelmű volt, ki veszi át a gazdaság vezetését.

Fenntarthatóbb takarmányozás lárvákkal és rovarokkal

A kelet-lengyelországi Muchocin kísérleti halgazdaságában tartott tokhalak étrendje lárvából és más rovarfehérjéből áll. A kísérlet célja, hogy az eddigieknél fenntarthatóbb fehérjeforrásokkal váltsák ki a halak szokásos takarmányát. A kutatást a HiProMine nevű cég koordinálja.

Szúrós segítőtársak

A gyógynövények között többnek is van tövise vagy tüskéje, ami arra hivatott, hogy megvédje a növényt, ha már helyváltoztatásra, menekülésre nem képes. Ezek a harcias növények is számos hasznos hatóanyagot rejtenek.

Atkairtás nyári mézek után: az egyik legfontosabb kezelési időszak

A méhészeti szezonban elérkeztünk abba az időszakba, amikor már a mézpörgetések zömét maga mögött tudhatja a méhész. Többen nyaralásra készülnek, vagy már nyaralnak. Viszont atkakezelés szempontjából épp ez az időszak az egyik legkritikusabb az őszi vagy téli zárókezelés mellett.

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák, az állatok hatékonyan bevethetők a kaszálások során akaratlanul elpusztított védett gerinces állatok és apróvadfajok felderítésében - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Már lehet pályázni a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére augusztus 2-tól lehet pályázni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Súlyos tafrinafertőzés volt idén

Az idén ismereteim szerint a legnagyobb gondot az őszibarack levélfodrosodása gomba okozta, ezért az ezzel kapcsolatos ismereteket adom közre annak érdekében, hogy a következő években megelőzhessük a károkat. Az őszibarack károsítóiról a Kertészet és Szőlészet 2017. évfolyamának 17. számában írtam.