Back to top

Kéknyelű, a badacsonyi őserő

A Kéknyelű szőlő Badacsony legősibb és egyben legnemesebb fajtája. Jó híre minden bizonnyal már azokhoz is eljutott, akik nem kifejezetten borszakértők. Ritkasága, s hogy emiatt nagyon kis mennyiség készülhet belőle, régóta a minőségi bor kategóriájába emeli a Kéknyelűt, amely 2013 óta hungarikum is.

A helyi fajták felé fordulás a Kéknyelűnél is érezhető igény, hiszen elismert pincészetek egyre hangsúlyosabban foglalkoznak vele, és a fogyasztók számára a fajta közérthetőbb arcát kívánják megmutatni. A badacsonyi Kéknyelű Ünnepe évről-évre jó alkalom arra, hogy népszerűsítsék a szőlőfajtát.

Tiszteletadás a Panoráma téren
Fotó: viniczai

A Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend, Badacsonytomaj Város Önkormányzata és a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet közös szervezésében

idén már 19. alkalommal rendezték meg a Kéknyelű Ünnepével egybekötött szakmai konferenciát, borlovagrendi találkozót, ahol ünnepélyes keretek között borrendi avatásra is sor került.

A vendégek sorai között volt Szörényi Levente is
Fotó: viniczai
Rendhagyó ünnep volt, hiszen az elmúlt másfél év a legfontosabbtól, a személyes találkozóktól fosztott meg. A hagyományok tisztelete, az értékek továbbvitele testesül meg a Kéknyelűben. A borvidékben rejlő erő, a fajta sokszínűsége teszi egyedivé a borát, a Badacsony privilégiuma. A világon egyedül itt található meg, s tükrözi a borvidék minden ősi értékét.

Tüzes savtartalma összetéveszthetetlen élményt nyújt a magas mineralitású vulkáni borok uralkodójaként.

A szakmai előadásokat követően – melyeken Nyitrainé Sárdy Diána, a MATE intézetigazgatója mutatta be a Szőlészeti és Borászati Intézetet, illetve Varga Zsuzsanna, a MATE Szőlészeti Tanszék vezetője, aki az ágazat aktuális kérdéseiről beszélt – a borrendek felvonultak a Panoráma térre, ahol Földi István plébános a bő termés reményében megáldotta a éppen Kéknyelű ültetvényt. Az ünnepséget borrendi avatás, a Kéknyelű  Borverseny eredményhirdetése, majd a díjnyertes borok kóstolása követte.

Földi István megáldotta a Kéknyelűt
Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Világbajnok lett a villányi Jammertal Borbirtok vörösbora

Mindeddig példátlan sikert ért el egy magyar vörösbor. A világ egyik legnagyobb presztízsű borversenyét, a Concours Mondial de Bruxelles 2021-et az idén Luxemburgban rendezték meg. Ezen a legmagasabb pontszámot a vörösborok kategóriájában mintegy hét és félezer mintából a villányi Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2015 bora kapta, amely elnyerte a Grand Gold Medal Revelation Red Wine díjat.

Állami ösztöndíjas szakokra is lehet még jelentkezni

A normál felvételi eljárás lezárulta után pótfelvételi eljárás keretében is lehet állami ösztöndíjas szakokra jelentkezni a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre, augusztus 8-án éjfélig. Tavaly 616 hallgató került be pótfelvételivel a jogelőd intézményekbe.

Bor, mámor… és 12 borászat Erdőbényén

Augusztus 12-15. között rendezik meg idén a Bor, mámor… Bénye elnevezésű gasztrokultúrális eseményt Erdőbényén, amely a tavalyi nyitott pincés rendezvény után ismét egyesületi összefogás keretében zajlik.

Haltakarmányozás - Tudatosabbak a termelők

Harminc éve foglalkozik a haltakarmányozás kérdéskörével dr. Mézes Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Takarmánybiztonsági Tanszékének vezetője, aki azt tartja az elmúlt évtizedek legjelentősebb változásának, hogy szakmailag sokkal felkészültebbek, választásaikban céltudatosabbak lettek a termelők ezen a területen.

Neszmély legkedvesebb (bor)arca

Július utolsó hétvégéjén hatodik alkalommal szervezték meg a Neszmélyi Borünnepet Tatán. Az eseményen 14 borászat kóstoltatta borait és egy pálinkaház is csatlakozott a kiállítókhoz. A rendezvény helyszíne az újjászületett Esterházy-kastély kertje volt az Öreg-tó partján. Szeretettel, jó zenével, finom falatokkal, fantasztikus borokkal és kedves borászokkal vártak a szervezők minden borkedvelőt!

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák, az állatok hatékonyan bevethetők a kaszálások során akaratlanul elpusztított védett gerinces állatok és apróvadfajok felderítésében - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

A Nivegy-völgyi álom

Példátlan helyi összefogás és közösségi finanszírozás eredményeként nyithatott meg tavaly a Dobosi Birtkokközpont! A 90 támogató, akik egytől egyig mind törzsvásárlók és barátok, összesen 16 millió forinttal támogatta meg a Dobosi Család régen dédelgetett álmát.

Mérésekre támaszkodnak

Szőlőben ritkán beszélünk öntözésről és fagyvédelemről, ezért volt érdekes az a bemutató, amit a Mikóczy család tatai ültetvényében rendeztek. A 28 hektáros terület nagyobb részét tavaly óta öntözik, és valamilyen fagyvédelmi megoldásra is szükség lenne a területen. Az idén is csak a késői fakadás mentette meg az érzékenyebb fajtákat a tavaszi fagytól.

Kedvezett az idő a fertőzéseknek – Növényvédelmi előrejelzés 31. hét

A forró nyári időjárásba július közepe felé csapadékos időszak ékelődött, ami sokat változtatott a növényvédelmi helyzeten, és azóta is hatással van az elvégzendő teendők fontossági sorrendjére.

Baktériumok bontják a mikotoxinokat

Az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően, mikotoxinmentesen termeszthetők az étkezési gombák a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai vezetésével zárult kutatás-fejlesztési program eredményeinek alkalmazásával. A konzorcium vezetője a Bio-Fungi Kft. volt, partnerei pedig a MATE és az ELTE.