0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kéknyelű, a badacsonyi őserő

A Kéknyelű szőlő Badacsony legősibb és egyben legnemesebb fajtája. Jó híre minden bizonnyal már azokhoz is eljutott, akik nem kifejezetten borszakértők. Ritkasága, s hogy emiatt nagyon kis mennyiség készülhet belőle, régóta a minőségi bor kategóriájába emeli a Kéknyelűt, amely 2013 óta hungarikum is.

A helyi fajták felé fordulás a Kéknyelűnél is érezhető igény, hiszen elismert pincészetek egyre hangsúlyosabban foglalkoznak vele, és a fogyasztók számára a fajta közérthetőbb arcát kívánják megmutatni. A badacsonyi Kéknyelű Ünnepe évről-évre jó alkalom arra, hogy népszerűsítsék a szőlőfajtát.

A Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend, Badacsonytomaj Város Önkormányzata és a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet közös szervezésében

idén már 19. alkalommal rendezték meg a Kéknyelű Ünnepével egybekötött szakmai konferenciát, borlovagrendi találkozót, ahol ünnepélyes keretek között borrendi avatásra is sor került.

Rendhagyó ünnep volt, hiszen az elmúlt másfél év a legfontosabbtól, a személyes találkozóktól fosztott meg. A hagyományok tisztelete, az értékek továbbvitele testesül meg a Kéknyelűben. A borvidékben rejlő erő, a fajta sokszínűsége teszi egyedivé a borát, a Badacsony privilégiuma. A világon egyedül itt található meg, s tükrözi a borvidék minden ősi értékét.

Tüzes savtartalma összetéveszthetetlen élményt nyújt a magas mineralitású vulkáni borok uralkodójaként.

A szakmai előadásokat követően – melyeken Nyitrainé Sárdy Diána, a MATE intézetigazgatója mutatta be a Szőlészeti és Borászati Intézetet, illetve Varga Zsuzsanna, a MATE Szőlészeti Tanszék vezetője, aki az ágazat aktuális kérdéseiről beszélt – a borrendek felvonultak a Panoráma térre, ahol Földi István plébános a bő termés reményében megáldotta a éppen Kéknyelű ültetvényt. Az ünnepséget borrendi avatás, a Kéknyelű  Borverseny eredményhirdetése, majd a díjnyertes borok kóstolása követte.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu