0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A levéltetvek megsültek, jönnek az atkák – Növényvédelmi előrejelzés 29. hét

Általános tapasztalat, hogy a magas hőmérséklet és az extrém UV-sugárzás nemcsak a növények egy részét károsította, hanem a kiugróan magas levéltetű-fertőzést is lecsökkentette. Van viszont helyette egy sor más károsító.

A legfeltűnőbbek talán az atkák, a legveszélyesebbek pedig a dióburok-fúrólégy, a pettyesszárnyú muslica és a selyemfényű puszpángmoly, de az amerikai lepkekabóca is felszaporodóban van szinte minden növénykultúrában..

Július második dekádjában némi lehűlés után ismét 30 °C feletti hőmérséklettel tombolt a nyár. Szeszélyes eloszlásban szinte az egész országban volt csapadék, mennyisége a néhány millimétertől a kéthavi átlagig terjedt.

A hirtelen hőmérsékletváltozás többfelé pusztító jeget is hozott, nem kímélve a szántóföldi és kertészeti kultúrákat. A jéggel sújtott területeken azonnali védekezéssel lehet csak megóvni a növényeket a további károsodástól.

Általános tapasztalat, hogy a magas hőmérséklet és az extrém UV-sugárzás nemcsak a növények egy részét károsította, hanem a kiugróan magas levéltetű-fertőzést is lecsökkentette. A kártevő szinte „megsült” a hőségben, de amennyiben lehűlés következne be, ismét gyarapodásnak indulnának a populációk. Az is megfigyelhető, hogy az atkafertőzés viszont folyamatosan emelkedőben van. A kártevő szántóföldi növényeken (kukorica, szója) egyre erősebben támad, akárcsak a zöldségféléken, a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben.

A cseresznye és a meggy érése lefutóban van. Sok a fák alatti lehullott, beteg gyümölcs, amit elsősorban a gyümölcsmonília fertőzött meg. A hőségben van még bőven a fára aszalódott termésből is. Ezek együttesen fertőzési forrásai lehetnek más gyümölcsfélék megbetegedésének is, így érdemes minél gyorsabban felszámolni a fertőzőanyagot.

Szüret után egyébként is elvégzendő munka a fák további növényvédelme, mert a szárazság ellenére erősödőben van minden csonthéjas fán a levéllikasztó betegség,

valamint meggyen és cseresznyén a blumeriellás levélfoltosság. Szilván már várható a vörösfoltosság megjelenése a leveleken, tehát a szilvamoly elleni kezelések során erre a kórokozóra is gondolni kell.

A gyümölcsmolyok mindegyike (almamoly, keleti gyümölcsmoly, szilvamoly) változó intenzitással rajzik, tehát a gyümölcsfák folyamatos védelmet igényelnek.

Zalában a csapdákban megjelentek a nyugati dióburok-fúrólégy első egyedei, tehát a termést már nemcsak az almamolytól, hanem a fúrólégytől is óvni kell.

Az érő málnában a csapdák már fogják a pettyesszárnyú muslicákat, így a folyamatos védekezés és a csapdázás indokolt.

A szőlőültetvényekben a lisztharmatfertőzés mind a leveleken, mind pedig a fürtökön kis mértékben tovább erősödött, a fürtzáródás közeledtével nagyobb hangsúlyt kell fordítani a védelemre. A szárazság továbbra is gátolja a peronoszpóra és a feketerothadás terjedését, de ennek ellenére utóbbinak a tünete már látható egy-egy bogyón (kávészínű, barnuló bogyó). Ismét gyarapodik a szőlő-levélatka és a nemezes gubacsatka egyedszáma a fiatal leveleken, érzékeny fajtákon védekezésre lehet szükség.

Tart a selyemfényű puszpángmoly rajzása, a napokban várható az első hernyók kelése.

Felszaporodóban van szinte minden növénykultúrában az amerikai lepkekabóca, ezért szükség esetén indokolt lehet a rovarölő szeres beavatkozás.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassanak el a www.magyarnovenyorvos. hu honlapra.

Forrás: Kertészet és Szőlészet