Back to top

Magyar innováció oldhatja meg a globális raklaphiányt

Évente megközelítőleg ötmilliárd raklap biztosítja a világ logisztikai vérkeringésének fenntartását, amelynek előállítása 50 milliárd dollár nagyságrendű iparág. A forgalomba kerülő raklapok legnagyobb része fából készül, amelyhez fák millióit vágják ki. Ez nemcsak környezetvédelmi probléma, mert a raklaphiány egyre nagyobb gazdasági nehézségeket is okoz Európa-szerte.

Az új alternatíva újrahasznosított papírból készül
Évi 100 millió fát vágnak ki azért, hogy raklap készüljön belőle
Fotó: attapallet.com
A problémát egy magyar fejlesztés, a teljesen famentes ATTA raklap oldhatja meg, amelynek számos egyéb előnye is van a hagyományos raklapokhoz képest.

A terméket több évi fejlesztés után június 7-én kezdte gyártani a Global Paper Pallet Zrt. Szombathelyen napi 1700 darabos kapacitással.

A cég szakemberei a gyógyszeripar és az FMCG (Fast-Moving Consumer Goods: gyorsan forgó fogyasztási cikkek) szektor vállalatainak megkeresésére fogtak bele a fejlesztésbe, azzal a céllal, hogy megoldást találjanak az egyik legsúlyosabb globális környezeti problémára, az erdőterületek radikális csökkenésére.

Éveken át foglalkoztak azzal, hogy fenntarthatóbb, tisztább alternatívát találjanak a széles körben alkalmazott fa raklapok helyettesítésére.

Több hasznosítható alapanyagot megvizsgáltak, amíg eljutottak a hullámpapír-lemezhez, amely régóta bevált csomagolóanyag különböző iparágakban, és jelentős értéke, hogy újrahasznosítható.

A piacon már eddig is léteztek papír raklapok, azok azonban csak egyszer használhatók és nem rakhatók állványba
Fotó: attapallet.com
A piacon már eddig is léteztek papír raklapok, azok azonban csak egyszer használhatók és nem rakhatók állványba, emellett nem is elérhetők elegendő mennyiségben. Az ATTA azonban azonos méretek mellett könnyebb és 800 kilogrammig állványba rakható.

Újrahasznosított papírból készül és használat után elhelyezhető a reciklálási folyamatban. Környezetvédelmi áldásai mellett gazdaságos is.

Mivel 80 százalékkal kisebb a tömege az EURO raklapoknál, jelentős megtakarítást lehet elérni vele a logisztikai és egyéb költségekben, mint például a raktározás és az anyagmozgatás.

Vízlepergető bevonatot is kapott az innovatív raklap
Fotó: attapallet.com

A leginkább használt rakománysúlyra tervezték, amit szállításkor mozgatni szoktak.

A földön 3 500, mozgatásban 1 000, polcozva pedig 800 kilogrammot bír.

Többszöri felhasználás után hulladékpapírként lehet újrahasznosítani, például újabb ATTA raklap céljára. További gazdasági előnye, hogy mivel famentes, mentesül ISPM 15 növényegészségügyi bejelentési kötelezettség alól, amely a költségmegtakarítás mellett gyorsabb árukezelést biztosít a konténer- és hajózási vámok tekintetében.

Vízlepergető bevonattal is rendelkezik, aminek köszönhetően rövid esőt, nedvességet kibír, hosszútávú külső tárolásra azonban nem alkalmas.

Az ipari mennyiségű előállítás érdekében a fejlesztés során olyan gyártósort terveztek hozzá, amely teljes mértékben automatizált.

Automatizált gyártósort is terveztek hozzá
Több éves fejlesztés eredménye a környezetbarát és gazdaságos raklap
Fotó: attapallet.com

MMG - Gazdahang

Magyarország legnagyobb mezőgazdasági integrátora, a KITE Zrt. 20 alközpontjában magas szintű szaktanácsadással látja el a gazdálkodókat, amihez biztosítja a termeléshez szükséges legmodernebb eszközöket. Teszi ezt úgy, hogy a napjainkban „több oldalról szorongatott mezőgazdaság” érdekeit tartja szem előtt. De mik is az agrárium szorongatói? Erről is kérdezte Szabó Leventét, a vállalat vezérigazgatóját Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatója. Hallgassák meg interjúnkat!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természeti kincsek az ország legszárazabb erdeiben

A főváros vonzáskörzetébe eső, a Dunától nyugatra fekvő erdőségek sokak előtt ismertek. A Budai-hegység, valamint a Pilis és a Visegrádi-hegység turistaútjai, kirándulóhelyei, különösen pandémia idején, számos kirándulót vonzanak, pedig az országot kettészelő folyam túloldalán lévő erdők is bővelkednek természeti és kulturális kincsekben.

Vékonyabb termékcsomagolás a fenntarthatóság jegyében

A Ferrero a beszállítóikkal együttműködve egy vékonyabb csomagolóanyagot fejlesztett ki, amely a szabványos fóliákhoz képest mintegy 20%-os csökkenést eredményez a műanyagfelhasználásban. Az új anyagot 2022-től vezetik be a kiválasztott termékeknél. Eleinte körülbelül 550 tonna anyagfelhasználás csökkenését fog eredményezni évente, ami a korábbi csomagoláshoz képest közel1450 tonna CO2-kibocsátás csökkentését jelenti.

Fenntarthatóbb takarmányozás lárvákkal és rovarokkal

A kelet-lengyelországi Muchocin kísérleti halgazdaságában tartott tokhalak étrendje lárvából és más rovarfehérjéből áll. A kísérlet célja, hogy az eddigieknél fenntarthatóbb fehérjeforrásokkal váltsák ki a halak szokásos takarmányát. A kutatást a HiProMine nevű cég koordinálja.

Haltakarmányozás - Tudatosabbak a termelők

Harminc éve foglalkozik a haltakarmányozás kérdéskörével dr. Mézes Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Takarmánybiztonsági Tanszékének vezetője, aki azt tartja az elmúlt évtizedek legjelentősebb változásának, hogy szakmailag sokkal felkészültebbek, választásaikban céltudatosabbak lettek a termelők ezen a területen.

A Solymár Gyöngye az év kenyere

A Hel Pékség Solymár Gyöngye elnevezésű kenyere nyerte meg az idén tizedik alkalommal meghirdetett Szent István Napi Kenyérversenyt. A hírt az augusztus 20-i rendezvényeket beharangozó országos sajtótájékoztatón jelentették be a Parlamentben.

Pápua szarvascsőrű fiókák keltek ki a Szegedi Vadasparkban

Pápua szarvascsőrű (Rhyticeros plicatus) fiókák keltek ki a Szegedi Vadasparkban, az Indonézia és Új-Guinea szigetein őshonos madárfajt az európai állatkertek közül az elmúlt évben csak itt sikerült szaporítani - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák, az állatok hatékonyan bevethetők a kaszálások során akaratlanul elpusztított védett gerinces állatok és apróvadfajok felderítésében - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Mit legelnek a patások?

A kisebb testű, kérődző patások az energiadúsabb növényeket igyekeznek legelni, míg a lófélék - melyek általában nagyobb testűek is - kevésbé válogatósak táplálkozás közben. Számukra fontosabb, hogy legyen víz a közelben.

Páratlan élményt nyújt a varázslatos cseppkőbarlangok és a hucul lovak birodalma

Változatos élményeket és táji gazdagságot kínál az Aggteleki Nemzeti Park. Az igazgatóság 4 látogatóközpontja, tájháza, 7 bemutatóhelye, 1 erdei isolája és 9 különböző tematikájú, szabadon bejárható tanösvénye nyújt betekintést az Aggteleki-karszt természeti kincseibe, amelyeket a barlangokban, várak csúcsán, vízre szállva, vagy akár a hucul lovak húzta sétakocsikázás közben csodálhatunk meg.

Milliárdokat visz el az inváziós fajok elleni védekezés

A nem őshonos, invazív fajok több mint 116 milliárd euróba (42 ezer milliárd forintba) kerültek az elmúlt hatvan évben Európának. Csak a patkányok az 1960 és 2020 közötti időszakban mintegy 5,5 milliárd eurónyi (2 ezer milliárd forintnyi) kárt okoztak - állapította meg egy kutatás, amelyről a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál számolt be.