Back to top

Magyar innováció oldhatja meg a globális raklaphiányt

Évente megközelítőleg ötmilliárd raklap biztosítja a világ logisztikai vérkeringésének fenntartását, amelynek előállítása 50 milliárd dollár nagyságrendű iparág. A forgalomba kerülő raklapok legnagyobb része fából készül, amelyhez fák millióit vágják ki. Ez nemcsak környezetvédelmi probléma, mert a raklaphiány egyre nagyobb gazdasági nehézségeket is okoz Európa-szerte.

Az új alternatíva újrahasznosított papírból készül
Évi 100 millió fát vágnak ki azért, hogy raklap készüljön belőle
Fotó: attapallet.com
A problémát egy magyar fejlesztés, a teljesen famentes ATTA raklap oldhatja meg, amelynek számos egyéb előnye is van a hagyományos raklapokhoz képest.

A terméket több évi fejlesztés után június 7-én kezdte gyártani a Global Paper Pallet Zrt. Szombathelyen napi 1700 darabos kapacitással.

A cég szakemberei a gyógyszeripar és az FMCG (Fast-Moving Consumer Goods: gyorsan forgó fogyasztási cikkek) szektor vállalatainak megkeresésére fogtak bele a fejlesztésbe, azzal a céllal, hogy megoldást találjanak az egyik legsúlyosabb globális környezeti problémára, az erdőterületek radikális csökkenésére.

Éveken át foglalkoztak azzal, hogy fenntarthatóbb, tisztább alternatívát találjanak a széles körben alkalmazott fa raklapok helyettesítésére.

Több hasznosítható alapanyagot megvizsgáltak, amíg eljutottak a hullámpapír-lemezhez, amely régóta bevált csomagolóanyag különböző iparágakban, és jelentős értéke, hogy újrahasznosítható.

A piacon már eddig is léteztek papír raklapok, azok azonban csak egyszer használhatók és nem rakhatók állványba
A piacon már eddig is léteztek papír raklapok, azok azonban csak egyszer használhatók és nem rakhatók állványba
Fotó: attapallet.com
A piacon már eddig is léteztek papír raklapok, azok azonban csak egyszer használhatók és nem rakhatók állványba, emellett nem is elérhetők elegendő mennyiségben. Az ATTA azonban azonos méretek mellett könnyebb és 800 kilogrammig állványba rakható.

Újrahasznosított papírból készül és használat után elhelyezhető a reciklálási folyamatban. Környezetvédelmi áldásai mellett gazdaságos is.

Mivel 80 százalékkal kisebb a tömege az EURO raklapoknál, jelentős megtakarítást lehet elérni vele a logisztikai és egyéb költségekben, mint például a raktározás és az anyagmozgatás.

Vízlepergető bevonatot is kapott az innovatív raklap
Vízlepergető bevonatot is kapott az innovatív raklap
Fotó: attapallet.com

A leginkább használt rakománysúlyra tervezték, amit szállításkor mozgatni szoktak.

A földön 3 500, mozgatásban 1 000, polcozva pedig 800 kilogrammot bír.

Többszöri felhasználás után hulladékpapírként lehet újrahasznosítani, például újabb ATTA raklap céljára. További gazdasági előnye, hogy mivel famentes, mentesül ISPM 15 növényegészségügyi bejelentési kötelezettség alól, amely a költségmegtakarítás mellett gyorsabb árukezelést biztosít a konténer- és hajózási vámok tekintetében.

Vízlepergető bevonattal is rendelkezik, aminek köszönhetően rövid esőt, nedvességet kibír, hosszútávú külső tárolásra azonban nem alkalmas.

Az ipari mennyiségű előállítás érdekében a fejlesztés során olyan gyártósort terveztek hozzá, amely teljes mértékben automatizált.

Automatizált gyártósort is terveztek hozzá
Több éves fejlesztés eredménye a környezetbarát és gazdaságos raklap
Fotó: attapallet.com

MMG - Gazdahang

Magyarország legnagyobb mezőgazdasági integrátora, a KITE Zrt. 20 alközpontjában magas szintű szaktanácsadással látja el a gazdálkodókat, amihez biztosítja a termeléshez szükséges legmodernebb eszközöket. Teszi ezt úgy, hogy a napjainkban „több oldalról szorongatott mezőgazdaság” érdekeit tartja szem előtt. De mik is az agrárium szorongatói? Erről is kérdezte Szabó Leventét, a vállalat vezérigazgatóját Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatója. Hallgassák meg interjúnkat!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Poszméhek helyett MI-vezérlésű robot

Ez még nem egy disztópikus szcenárió, hanem csak a megtépázott ausztrál ökoszisztémát védő futurisztikus fejlesztés.

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában, a megszokottnál melegebb idő és a szárazság miatt jelentősen csökkenő vízhozam környezetvédő szervezetek szerint a folyók élővilágát is komolyan befolyásolhatja - írta szerdán a BBC hírportálja.

Kimentették a szajnai delfint - de végül nem élte túl

Szerda hajnalban egy hat órán tartó művelettel sikerült kiemelni a Szajnából a belugát, mely múlt hét csütörtökön bukkant fel a folyóban.

15 tonna hulladéktól szabadult meg a Tisza

Rekordmennyiségű, több mint 15 tonna szemetet gyűjtöttek össze a X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa résztvevői - közölte a szervező Természetfilm.hu Egyesület kedden az MTI-vel.

Tilos kivinni tűzifát az országból

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet – közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Szeptemberben van a legtöbb hazánkban előforduló madárfaj az országban

A madárvonulás kialakulását a legutóbbi jégkorszakot követő időszakra teszik a szakemberek, amikor a felmelegedés következtében a jégtakaró visszahúzódásával lehetővé vált a fajok elterjedési területének északi és déli irányba való eltolódása.

Rossz állapotban van a Szajnába tévedt fehér delfin

A francia hatóságok úgy döntöttek, hogy megpróbálják vitaminokkal felerősíteni az belugát. Korábban próbálták etetni is, ám az állat nem fogadta el a felkínált halat.

Kutyakölyöknek nézték a kis farkasokat

Az olasz hatóságok kérik, hogy aki kölyökkutyát talál az erdőben, ne vigye haza, mert az farkas. Az elmúlt hetekben ugyanis kétszer is előfordul, hogy jószándékú kirándulók "mentették" meg a vadállatokat.

Zenekarról nevezték el az ősdarazsat

Három, a tudomány számára teljesen új, nyolcvanötmillió éves darázsfajt fedeztek fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói Ajka közelében; az egyik fajt a 30Y zenekarról nevezték el - közölte az egyetem az MTI-vel.

Jó éve volt a fehér gólyáknak

Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak fehér gólyáink rendelkezésre álló idei költési adatai a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) időközi számítása szerint - tudatta az egyesület szerdán az MTI-vel.