0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Magyar innováció oldhatja meg a globális raklaphiányt

Évente megközelítőleg ötmilliárd raklap biztosítja a világ logisztikai vérkeringésének fenntartását, amelynek előállítása 50 milliárd dollár nagyságrendű iparág. A forgalomba kerülő raklapok legnagyobb része fából készül, amelyhez fák millióit vágják ki. Ez nemcsak környezetvédelmi probléma, mert a raklaphiány egyre nagyobb gazdasági nehézségeket is okoz Európa-szerte.

A problémát egy magyar fejlesztés, a teljesen famentes ATTA raklap oldhatja meg, amelynek számos egyéb előnye is van a hagyományos raklapokhoz képest.

A terméket több évi fejlesztés után június 7-én kezdte gyártani a Global Paper Pallet Zrt. Szombathelyen napi 1700 darabos kapacitással.

A cég szakemberei a gyógyszeripar és az FMCG (Fast-Moving Consumer Goods: gyorsan forgó fogyasztási cikkek) szektor vállalatainak megkeresésére fogtak bele a fejlesztésbe, azzal a céllal, hogy megoldást találjanak az egyik legsúlyosabb globális környezeti problémára, az erdőterületek radikális csökkenésére.

Éveken át foglalkoztak azzal, hogy fenntarthatóbb, tisztább alternatívát találjanak a széles körben alkalmazott fa raklapok helyettesítésére.

Több hasznosítható alapanyagot megvizsgáltak, amíg eljutottak a hullámpapír-lemezhez, amely régóta bevált csomagolóanyag különböző iparágakban, és jelentős értéke, hogy újrahasznosítható.

A piacon már eddig is léteztek papír raklapok, azok azonban csak egyszer használhatók és nem rakhatók állványba, emellett nem is elérhetők elegendő mennyiségben. Az ATTA azonban azonos méretek mellett könnyebb és 800 kilogrammig állványba rakható.

Újrahasznosított papírból készül és használat után elhelyezhető a reciklálási folyamatban. Környezetvédelmi áldásai mellett gazdaságos is.

Mivel 80 százalékkal kisebb a tömege az EURO raklapoknál, jelentős megtakarítást lehet elérni vele a logisztikai és egyéb költségekben, mint például a raktározás és az anyagmozgatás.

A leginkább használt rakománysúlyra tervezték, amit szállításkor mozgatni szoktak.

A földön 3 500, mozgatásban 1 000, polcozva pedig 800 kilogrammot bír.

Többszöri felhasználás után hulladékpapírként lehet újrahasznosítani, például újabb ATTA raklap céljára. További gazdasági előnye, hogy mivel famentes, mentesül ISPM 15 növényegészségügyi bejelentési kötelezettség alól, amely a költségmegtakarítás mellett gyorsabb árukezelést biztosít a konténer- és hajózási vámok tekintetében.

Vízlepergető bevonattal is rendelkezik, aminek köszönhetően rövid esőt, nedvességet kibír, hosszútávú külső tárolásra azonban nem alkalmas.

Az ipari mennyiségű előállítás érdekében a fejlesztés során olyan gyártósort terveztek hozzá, amely teljes mértékben automatizált.

MMG – Gazdahang

Magyarország legnagyobb mezőgazdasági integrátora, a KITE Zrt. 20 alközpontjában magas szintű szaktanácsadással látja el a gazdálkodókat, amihez biztosítja a termeléshez szükséges legmodernebb eszközöket. Teszi ezt úgy, hogy a napjainkban „több oldalról szorongatott mezőgazdaság” érdekeit tartja szem előtt. De mik is az agrárium szorongatói? Erről is kérdezte Szabó Leventét, a vállalat vezérigazgatóját Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kiadó ügyvezető igazgatója. Hallgassák meg interjúnkat!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu