Back to top

Csemegekukorica-fajtabemutatót tartott az Orosco Kft.

A spanyolországi Semillas Fító vetőmagjai közül hármat ismerhettek meg a gazdálkodók. A rendkívül jó ízű, édes SF1379 egyre keresettebb a friss piac és az ipar részéről is.

Az eseményen készült fotógalériánkat ide kattintva tekintheti meg.

Rajki Attila szerint olyan népszerűek ezek a fajták, hogy kérdés, ki tudnak-e majd mindenkit szolgálni.
Fotó: Králik Emese
Csemegekukorica fajtabemutatót tartott a kecskemét-borbási Sáringer gazdaságban az Orosco Kft. Az érdeklődő gazdálkodók a spanyolországi Semillas Fitó cég fajtáiról - SF1770, SF2070, SF1379  - kaphattak szakmai információt. Rajki Attila, az Orosco Kft. tulajdonos-ügyvezetője kiemelte, hogy a friss piac és az ipar részéről is egyre keresettebb a 1379. 

Az SF2070 korán is extra méretű csöveket eredményez, korai vetés esetén is gyorsan fejlődik, a jól termékenyülő csövek takarása kiváló, erős a gyökérzete, megdőlésre nem hajlamos, ellenáll az MDMV vírusra.

Az SF1379 erős, nagyméretű csövekkel, kiemelkedően jó ízű, tökéletes a csővég berakottsága és a takarás, stabil hozam szélsőséges körülmények között is, kiváló MDMV vírus és rozsda ellenálló.

Az IFS1770 kiváló szezonnyitó fajta, magas hozama miatt ipari feldolgozásra is alkalmas, nagyon jó csírázási erély, szépen berakódott csővég, RpG ellenálló.

Lluis Garcia és Olivier Laffargue egyaránt nagyon fontosnak nevezte a magyar piacot.
Fotó: Králik Emese
Lluís Garcia, a  Semillas Fitó csemegekukorica-üzletág vezetője elmondta, a családi céget 1880-ban alapították, a céget az ötödik generáció vezeti,  a közelmúltban fejlődött nemzetközi, multinacionális vállalattá. Több, mint 70 országban árulnak vetőmagot, kilenc leányvállalati központjuk van, évi 100 millió eurós árbevételük van, és több mint 700 munkatársuk. Húsz éve kezdtek  csemegekukoricával foglalkozni, ebben a szezonban 1000 millió vetőmagot adtak el, ez 6 ezer hektárra elegendő. Kiemelte,  ez az első alkalom, hogy ilyen bemutatót szerveztek

Magyarországon. Olivier Laffargue, a cég franciaországi szakembere hozzátette, a nemesítésben öt éve fókuszálnak a magyar piacra, speciális tulajdonságokra is figyelnek,

A területen gazdálkodó Sáringer Attila többek között arról beszélt, hogy  az édesapjával gazdálkodik, a csemegekukoricát idén hozzávetőleg 37 hektáron termelik. A palettájukon egyre nagyobb  a jelentősége az Orosco fajtáinak, a 1379-et biztos, hogy növelni fogják. Az édesapja kérdésünkre elmondta, június 28-án kezdték a csemegekukorica betakarítását. Tavaly egy hektáron 38 ezer cső jött le, idén ennél valószínűleg kevesebb lesz.

Egy helyre adják el a kukoricát, mindenki egyéni alkuban van, náluk az idei felvásárlási ár nettó 125 forint körül kezdődött, most 70-et kínálnak, de ők, mint fogalmazott, ennyiért nem szeretnék odaadni.

A tavaszi időjárás miatt március helyett idén április 11-én tudtak vetni.
Fotó: Králik Emese

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elektromos riadó a paradicsomban

Elektromos jelekkel riasztja a növény többi részét a paradicsom termése hernyófertőzéskor, derült ki egy nemrég végzett vizsgálatból.

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában

Csaknem kétezren vettek részt a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában 2021 májusában. A felmérésből kiderült, hogyan változtak a Covid-19 járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai.

Kóser kertészetet tanulhatnak az SZTE mezőgazdász hallgatói

Tökéletesen illeszkedne az új képzés abba a törekvésbe, amely szerint az SZTE MGK-n funkcionális kertkultúrát kezdenének oktatni. A kereslet már most is megvan: az izraeli piac tonnaszám venné fel a magyar kóser és a kommersz uborkát is.

Szúrós segítőtársak

A gyógynövények között többnek is van tövise vagy tüskéje, ami arra hivatott, hogy megvédje a növényt, ha már helyváltoztatásra, menekülésre nem képes. Ezek a harcias növények is számos hasznos hatóanyagot rejtenek.

Törzsültetvény régi fajtákból

Háromszázféle régi sváb alma- és körtefajtát őriznek meg a jövő nemzedékeinek a weihenstephan-triesdorfi alkalmazott tudományok egyetem (HSWT) gyümölcstermesztési kísérleti állomásán létrehozott 4000 négyzetméteres ültetvényben.

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák

A kaszálások okozta természeti károk felmérésében is segíthetnek a méregkereső kutyák, az állatok hatékonyan bevethetők a kaszálások során akaratlanul elpusztított védett gerinces állatok és apróvadfajok felderítésében - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Augusztus 17-20. között Farmer-Expo Debrecenben

Több kiállító, szakmai és élményprogram várható az idei Farmer-Expón, mint amennyi 2019-ben volt. Tavaly a covid-járvány keresztbe tett a kiállításnak, mégsem maradt el, de idén minden korábbinál nagyobb területen és nagyobb látnivalókkal várja a látogatókat a debreceni kiállítás.

Már lehet pályázni a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére augusztus 2-tól lehet pályázni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Uniós oltalomban részesült a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.