0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Csemegekukorica-fajtabemutatót tartott az Orosco Kft.

A spanyolországi Semillas Fító vetőmagjai közül hármat ismerhettek meg a gazdálkodók. A rendkívül jó ízű, édes SF1379 egyre keresettebb a friss piac és az ipar részéről is.

Az eseményen készült fotógalériánkat ide kattintva tekintheti meg.

Csemegekukorica fajtabemutatót tartott a kecskemét-borbási Sáringer gazdaságban az Orosco Kft. Az érdeklődő gazdálkodók a spanyolországi Semillas Fitó cég fajtáiról – SF1770, SF2070, SF1379  – kaphattak szakmai információt. Rajki Attila, az Orosco Kft. tulajdonos-ügyvezetője kiemelte, hogy a friss piac és az ipar részéről is egyre keresettebb a 1379. 

Az SF2070 korán is extra méretű csöveket eredményez, korai vetés esetén is gyorsan fejlődik, a jól termékenyülő csövek takarása kiváló, erős a gyökérzete, megdőlésre nem hajlamos, ellenáll az MDMV vírusra.

Az SF1379 erős, nagyméretű csövekkel, kiemelkedően jó ízű, tökéletes a csővég berakottsága és a takarás, stabil hozam szélsőséges körülmények között is, kiváló MDMV vírus és rozsda ellenálló.

Az IFS1770 kiváló szezonnyitó fajta, magas hozama miatt ipari feldolgozásra is alkalmas, nagyon jó csírázási erély, szépen berakódott csővég, RpG ellenálló.

Lluís Garcia, a  Semillas Fitó csemegekukorica-üzletág vezetője elmondta, a családi céget 1880-ban alapították, a céget az ötödik generáció vezeti,  a közelmúltban fejlődött nemzetközi, multinacionális vállalattá. Több, mint 70 országban árulnak vetőmagot, kilenc leányvállalati központjuk van, évi 100 millió eurós árbevételük van, és több mint 700 munkatársuk. Húsz éve kezdtek  csemegekukoricával foglalkozni, ebben a szezonban 1000 millió vetőmagot adtak el, ez 6 ezer hektárra elegendő. Kiemelte,  ez az első alkalom, hogy ilyen bemutatót szerveztek

Magyarországon. Olivier Laffargue, a cég franciaországi szakembere hozzátette, a nemesítésben öt éve fókuszálnak a magyar piacra, speciális tulajdonságokra is figyelnek,

A területen gazdálkodó Sáringer Attila többek között arról beszélt, hogy  az édesapjával gazdálkodik, a csemegekukoricát idén hozzávetőleg 37 hektáron termelik. A palettájukon egyre nagyobb  a jelentősége az Orosco fajtáinak, a 1379-et biztos, hogy növelni fogják. Az édesapja kérdésünkre elmondta, június 28-án kezdték a csemegekukorica betakarítását. Tavaly egy hektáron 38 ezer cső jött le, idén ennél valószínűleg kevesebb lesz.

Egy helyre adják el a kukoricát, mindenki egyéni alkuban van, náluk az idei felvásárlási ár nettó 125 forint körül kezdődött, most 70-et kínálnak, de ők, mint fogalmazott, ennyiért nem szeretnék odaadni.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu