Back to top

Egyes területek kimaradtak a csapadékból

Az elmúlt bő tíz nap során az ország jelentős részén hullott kiadós csapadék. Végre megázott a talaj és mérséklődött a nyári növényeket sújtó aszály, azonban komoly károkat okozó viharok, jégesők, felhőszakadások is előfordultak. Egyes területek kimaradtak a csapadékból, emellett a nyár első felét máshol is jellemző csapadékhiány bizony megjelenik majd a termésátlagokban.

A folytatásban egyre melegebb, eleinte száraz, majd hétfőtől már kissé nedvesebb levegő érkezik fölénk. Múlt héten csütörtök óta minden nap előfordultak heves záporok, zivatarok az országban, majd kedden, szerdán csökkent a csapadékhajlam.

Az elmúlt tíz nap során az ország döntő részén 30-100 mm csapadék hullott.

A zivatarokat többfelé pusztító jég, felhőszakadás, vagy erősen viharos szél is kísérte, ami jelentős károkat okozott a mezőgazdaságban is. Helyenként azonban továbbra is vannak olyan foltok, melyek kimaradtak a csapadékból: a Jászságban, a Kis- és Nagy-Sárrét térségében, a Viharsarokban, a Bodrogköz keleti részén és Zalában. Ezeken a tájakon 20 mm alatt maradt a csapadékösszeg, mely alig enyhítette az aszályt.

A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól igen vegyes képet mutat az országban, a szeszélyes záporos csapadékeloszlás miatt.

A talaj az ország jelentős részén átnedvesedett a fölső 20 cm-es rétegben, és a középső, 20-50 cm-es talajréteg vízellátottsága is sokat javult. A csapadékból kimaradt területeken azonban egyre szárazabb és súlyosabb a helyzet.

A múlt héten még többnyire 30 fok körül, kissé a fölött, vasárnap délkeleten 35 fok körül alakultak a maximum-hőmérsékletek.

Hétfőtől kevésbé meleg légtömeg érkezett térségünkbe, így mérséklődött a kánikula, 25-30 fok közé csökkentek a csúcsértékek. Csütörtök reggelre helyenként 10 fokig csökkent az éjszakai minimum.

A kalászosok és a repce aratása zajlik, és bár a csapadékos időjárás hátráltatta a munkát, de már sokfelé végeztek a betakarítással. A napraforgó és a kukorica számára, ahol nem pusztított jég vagy erősen viharos szél, ott életmentő volt az elmúlt napok nagy mennyiségű csapadéka. Mindkét növény jellemzően a virágzás teljében van. A szárazság és hőség miatt eléggé vegyesen fejlődtek az állományok, jelentősen lemaradt, gyengén fejlett, alacsony, elöregedett táblák is láthatók. A Tiszántúlon látni derékig érő kukoricatáblákat is.

A növények a tavasszal és a nyár első felében elszenvedett lemaradást sokfelé már nem fogják tudni bepótolni, mai tudásunk alapján átlag alatti termésátlagokra lehet számítani.

A következő 6-8 nap során nyári idő várható.

A kezdeti mérsékelten meleg, az ország jelentős részén száraz idő után vasárnaptól már jelentősen erősödik a felmelegedés. Szerdáig a déli, délkeleti tájakon 35 fok körüli maximumok is várhatók. A hét második felében érkezik majd kevésbé forró levegő fölénk.

Vasárnapig számottevő csapadék nem valószínű, majd ismét előfordulhatnak záporok, zivatarok, elsősorban az ország északi felén.

Azonban területi átlagban nagyobb mennyiségnek (>10 mm) arrafelé is kicsi az esélye, a talaj így jellemzően száradni fog. A levegő páratartalma a legmelegebb órákban jellemzően 40% alá csökken, tartós levélnedvesség nem lesz, a gombás megbetegedések nem terjednek tovább. Kezdetben többnyire mérsékelt légmozgás várható, majd vasárnaptól kezd feltámadni a délies szél. Kedden és szerdán napközben már sokfelé várható erős délnyugati szél.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez nem a kukorica éve

Szeptember eleje évtizedek óta egyet jelent a martonvásári kukoricabemutató idejével. Így volt ez idén is, azzal a megkötéssel, hogy a koronavírus miatt a kutatóintézet épületében a tanácskozás elmaradt, helyette kint, kis csoportokban szemlézhették az intézet fajtáit az érdeklődők. A fajta- és agrotechnikai bemutatókat külön tartották.

Intenzív ajánlat szójából és napraforgóból

Előző héten a KITE Zrt. dalmandi és nádudvari hibridkukorica- és cirokbemutatóján tapasztaltakról számoltunk be, ezen a héten pedig a szójával és a napraforgóval folytatjuk a tudósítást. Összegzésképpen mi is csak úgy fogalmazunk, mint Hadászi László innovációs főigazgató, aki mindkét helyen elmondta: a szélsőségek szorításában küzdünk.

Megszenvedik az aszályt a szántóföldi növények

Az őszi betakarítású növények esetében nagy a bizonytalanság a termésbecslésben, derült ki a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón. Az azonban teljesen bizonyos, hogy az aszály ellenére is megterem a hazai ellátáshoz szükséges mennyiség, és az állattartóknak is lesz elég takarmány.

Csörög a növényzet a Dél-Alföldön

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. szeptember 2-án tartotta hibridkukorica-bemutatóját Kiszomboron. Ez évek óta így történik. Az oda érkezőket már nem nagyon éri meglepetés, mert a helyszínt övező közel 100 kilométeres körben szinte teljesen elszáradt a növényzet, zöldet még mutatóban is alig látni.

Betakarításra alkalmas idő várható a hétvégén

Előző héten többször, többfelé zavarta csapadék a mezőgazdasági munkákat, köztük a kukorica és a napraforgó betakarítását, ugyanakkor az ország jelentős részén összességében sem esett 10 mm, így csak kis mértékben csökkent a csapadékhiány. A repcének többfelé jól jönne még az eső a korai fejlődéshez, amire a jövő hét elejétől az északkeleti országrész kivételével, ismét sokfelé számítani lehet.

Kevesebb mint egy év alatt valósult meg az öntözési beruházás

A tervezéstől az öntözés megkezdéséig szűk egy év alatt valósult meg a dunapataji Új Élet Mezőgazdasági Kft. 131 millió forintos öntözési beruházása, amelyhez ötven százalékkal járult hozzá az állam. A környék és a régió eddigi legnagyobb Valley öntözőgépét építették meg, amely 24 óra alatt 94 hektárt képes beöntözni 7,11 milliméteren, hektáronként 327,6 köbméter víz felhasználásával.

Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 1950-es évek óta

Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 1950-es évek óta a túlhalászat, a bolygó melegedése, a környezetszennyezés és az élőhelyek pusztulása miatt - derült ki több ezer kutatás elemzéséből.

Még nagyobb az alma területe

Az almaszüret küszöbén a lengyel termelők abban bíznak, hogy a tavalyihoz képest több lesz a termés, noha a gyümölcs minőségében nagy eltérések mutatkoznak.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Gyors evolúció zajlik az állatvilágban?

Az éghajlatváltozás nemcsak emberi probléma; az állatoknak is alkalmazkodniuk kell hozzá. Egy ausztrál madárkutató állítása szerint néhány „melegvérű” állat azért növeszt nagyobb csőrt, lábakat és füleket, hogy a bolygó felmelegedésével jobban szabályozhassa testhőmérsékletét.