0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Magyar vetőmag-bázis Martonvásáron

A nemesítés az egyik legnagyobb innováció, amely a biológiai értékek megőrzése mellett fejleszti napjaink igényeihez a genetikai alapokat. Akkor éri el célját, ha eredménye széles körben elérhető lesz, tehát a következő lépcsőfoka a produktum feldolgozása. Mindeközben a kommunikáció, azaz a piac érdeklődésének felkeltése is alapkövetelmény ahhoz, hogy sikeres legyen az innováció.

 

youtube://v/4Ddfa4d86L4

„Ennek metszéspontjában kell megtalálni a martonvásári genetikák helyét, és mindegyikben erősnek kell lenni”- foglalta össze filozófiájukat Sándorfy András, a martonvásári Marton Genetics ügyvezetője.

„A magyar vetőmag jelentősége óriási, ám nem csak stratégiai kérdés, hanem létkérdés is a jövőnk és a fenntarthatóság szempontjából”- húzta meg a mércét a szakember. Sokszor beszélünk a magyar agráriumról, s arról, hogy 1896 óta rendelkezünk vetőmag törvénnyel, ami garantálta, hogy kiszámítható és nyomon-követhető genetika kerüljön a földekbe. Az ügyvezető hangsúlyozta, a több, mint 120 év nem múlt el nyomtalanul. Az a tudás, biológiai érték, amely ezen időszak alatt felhalmozódott, adja ma a magyar vetőmagelőállítás stratégiájának alapját.

Minden fajta ott tudja a legnagyobb potenciált biztosítani, ahol azt előállították, mint esetünkben a Kárpát-medence.

Ha Magyarországon elveszítjük a lehetőségünket, hogy saját genetikai állományunkból, a klimatikus viszonyainkhoz nemesített magokból termeljük meg az élelmiszerünket, ki leszünk szolgáltatva a környezetünknek.

Az uniónak ugyancsak nagy értéket jelent az, hogy magyar vetőmagból sokak számára biztosítunk minőségi, nyomon-követhető élelmiszert, élelmiszer alapanyagot.

A martonvásári kutatás nemrégiben ünnepelte fennállásának 70. évét. Továbbra is kiemelt feladatuknak tekintik, az elődök által tudományos szinten elvégzett munka megőrzését és folytatását. A Marton Genetics vállalatcsoport – melynek része az Elitmag és a Bázismag Kft. – kiemelt küldetése, hogy olyan gazdasági hátteret biztosítson az Agrárgazdasági Kutatóintézet számára, amelyből el tudja végezni a feladatát. Nem utolsó sorban pedig

olyan piaci információt szolgáltassanak az intézet számára, amely alapján a gyakorlatban jól hasznosítható terméket tudnak a gazdák kezébe adni.

A legfontosabb cél, hogy a magyar, s a környező országok gazdálkodóit el lehessen látni minőségi vetőmaggal.

Bár a nemesítés, a vetőmag előállítás tőkeigényes ágazat, ez a tőke nem csak anyagiakban mérhető. Az a szellemi potenciál, ami Martonvásáron felhalmozódott, ami évről-évre gyarapodik, nem hagyható figyelmen kívül. Ezeket az ismereteket, a globális tudományos eredményekkel ötvözve lehet tartani a lépést a piaci versenyben.

„Martonvásár a kalászosok és a kukorica nemesítés területén tud felmutatni kiemelkedő eredményeket”- hangsúlyozta Sándorfy András. A magyar gabona nemzetközi hírű. Elég csak arra gondolni, hogy a Budapesti Árutőzsdén 1905-ben, előbb volt jegyzett gabonakereskedelem, mint Chicagóban. Martonvásár mindig a hazai búzanemesítés úttörőjének számított.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu