Back to top

Magyar vetőmag-bázis Martonvásáron

A nemesítés az egyik legnagyobb innováció, amely a biológiai értékek megőrzése mellett fejleszti napjaink igényeihez a genetikai alapokat. Akkor éri el célját, ha eredménye széles körben elérhető lesz, tehát a következő lépcsőfoka a produktum feldolgozása. Mindeközben a kommunikáció, azaz a piac érdeklődésének felkeltése is alapkövetelmény ahhoz, hogy sikeres legyen az innováció.

 

MMG - Magyar vetőmag-bázis Martonvásáron

„Ennek metszéspontjában kell megtalálni a martonvásári genetikák helyét, és mindegyikben erősnek kell lenni”- foglalta össze filozófiájukat Sándorfy András, a martonvásári Marton Genetics ügyvezetője.

Sándorfy András, a martonvásári Marton Genetics ügyvezetője
„A magyar vetőmag jelentősége óriási, ám nem csak stratégiai kérdés, hanem létkérdés is a jövőnk és a fenntarthatóság szempontjából”- húzta meg a mércét a szakember. Sokszor beszélünk a magyar agráriumról, s arról, hogy 1896 óta rendelkezünk vetőmag törvénnyel, ami garantálta, hogy kiszámítható és nyomon-követhető genetika kerüljön a földekbe. Az ügyvezető hangsúlyozta, a több, mint 120 év nem múlt el nyomtalanul. Az a tudás, biológiai érték, amely ezen időszak alatt felhalmozódott, adja ma a magyar vetőmagelőállítás stratégiájának alapját.

Minden fajta ott tudja a legnagyobb potenciált biztosítani, ahol azt előállították, mint esetünkben a Kárpát-medence.

Ha Magyarországon elveszítjük a lehetőségünket, hogy saját genetikai állományunkból, a klimatikus viszonyainkhoz nemesített magokból termeljük meg az élelmiszerünket, ki leszünk szolgáltatva a környezetünknek.

Az uniónak ugyancsak nagy értéket jelent az, hogy magyar vetőmagból sokak számára biztosítunk minőségi, nyomon-követhető élelmiszert, élelmiszer alapanyagot.

A martonvásári kutatás nemrégiben ünnepelte fennállásának 70. évét. Továbbra is kiemelt feladatuknak tekintik, az elődök által tudományos szinten elvégzett munka megőrzését és folytatását. A Marton Genetics vállalatcsoport – melynek része az Elitmag és a Bázismag Kft. - kiemelt küldetése, hogy olyan gazdasági hátteret biztosítson az Agrárgazdasági Kutatóintézet számára, amelyből el tudja végezni a feladatát. Nem utolsó sorban pedig

olyan piaci információt szolgáltassanak az intézet számára, amely alapján a gyakorlatban jól hasznosítható terméket tudnak a gazdák kezébe adni.

A legfontosabb cél, hogy a magyar, s a környező országok gazdálkodóit el lehessen látni minőségi vetőmaggal.

Bár a nemesítés, a vetőmag előállítás tőkeigényes ágazat, ez a tőke nem csak anyagiakban mérhető. Az a szellemi potenciál, ami Martonvásáron felhalmozódott, ami évről-évre gyarapodik, nem hagyható figyelmen kívül. Ezeket az ismereteket, a globális tudományos eredményekkel ötvözve lehet tartani a lépést a piaci versenyben.

„Martonvásár a kalászosok és a kukorica nemesítés területén tud felmutatni kiemelkedő eredményeket”- hangsúlyozta Sándorfy András. A magyar gabona nemzetközi hírű. Elég csak arra gondolni, hogy a Budapesti Árutőzsdén 1905-ben, előbb volt jegyzett gabonakereskedelem, mint Chicagóban. Martonvásár mindig a hazai búzanemesítés úttörőjének számított.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez nem a kukorica éve

Szeptember eleje évtizedek óta egyet jelent a martonvásári kukoricabemutató idejével. Így volt ez idén is, azzal a megkötéssel, hogy a koronavírus miatt a kutatóintézet épületében a tanácskozás elmaradt, helyette kint, kis csoportokban szemlézhették az intézet fajtáit az érdeklődők. A fajta- és agrotechnikai bemutatókat külön tartották.

Megszenvedik az aszályt a szántóföldi növények

Az őszi betakarítású növények esetében nagy a bizonytalanság a termésbecslésben, derült ki a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón. Az azonban teljesen bizonyos, hogy az aszály ellenére is megterem a hazai ellátáshoz szükséges mennyiség, és az állattartóknak is lesz elég takarmány.

Csörög a növényzet a Dél-Alföldön

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. szeptember 2-án tartotta hibridkukorica-bemutatóját Kiszomboron. Ez évek óta így történik. Az oda érkezőket már nem nagyon éri meglepetés, mert a helyszínt övező közel 100 kilométeres körben szinte teljesen elszáradt a növényzet, zöldet még mutatóban is alig látni.

Betakarításra alkalmas idő várható a hétvégén

Előző héten többször, többfelé zavarta csapadék a mezőgazdasági munkákat, köztük a kukorica és a napraforgó betakarítását, ugyanakkor az ország jelentős részén összességében sem esett 10 mm, így csak kis mértékben csökkent a csapadékhiány. A repcének többfelé jól jönne még az eső a korai fejlődéshez, amire a jövő hét elejétől az északkeleti országrész kivételével, ismét sokfelé számítani lehet.

Kevesebb mint egy év alatt valósult meg az öntözési beruházás

A tervezéstől az öntözés megkezdéséig szűk egy év alatt valósult meg a dunapataji Új Élet Mezőgazdasági Kft. 131 millió forintos öntözési beruházása, amelyhez ötven százalékkal járult hozzá az állam. A környék és a régió eddigi legnagyobb Valley öntözőgépét építették meg, amely 24 óra alatt 94 hektárt képes beöntözni 7,11 milliméteren, hektáronként 327,6 köbméter víz felhasználásával.

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Kukoricáról, napraforgóról tanácskoztak

A kukorica stratégiai termék, megtermelt mennyiség tekintetében a legversenyképesebb gabonaféle. Világszerte az olajat adó növényi termékek között, megelőzi az olajpálma, a szója és a repce is, hazánkban viszont a napraforgó a fő ezen a téren. Ez is szóba került a Szarvason tartott szakmai rendezvényen.

Véget ért az országos teszt, így teljesítettek a búzák és a repcék

Összesen 48 őszibúza-fajtát és 27 őszi káposztarepcét teszteltek ebben az évben az ország különböző pontjain a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletében. A teszt eredményeit nyilvános összefoglaló kiadványban mutatták be a szervezők.

Összevont fajtabemutató Debrecenben

A kukoricát, a napraforgót és a már nyáron learatott kalászosokat szeptember 1-jén értékelték a Debreceni Egyetemen.