Back to top

Megnyitott az Agrárminisztérium pavilonja a Campus Fesztiválon

Interaktív játékokkal, filmvetítésekkel, rövid tájékoztatókkal és tematikus szakmai nappal várja az Agrárminisztérium pavilonja a fiatalokat az idei év legnagyobb zenei eseményén, a július 21. és 25. között zajló debreceni Campus Fesztiválon.

A megnyitó sajtótájékoztatón Dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára arról beszélt, nagyon jó érzés, hogy ilyen hosszú bezártság után, végre személyesen és korlátok nélkül szabadon élvezhetjük a fesztiválozás örömét, az önfeledten együtt töltött pillanatok pedig hozzájárulnak a testi-lelki feltöltődéshez.

Fotó: Pelsőczy Csaba
Kiemelte, ezekhez az élményekhez az Agrárminisztérium is hozzájárul, hiszen a fesztivál területén felállított pavilonjában a fiatalok színes programokon keresztül ismerkedhetnek meg a szakképzésekkel, az agrárdigitalizációval, az élelmiszergazdasággal kapcsolatos ismeretátadásról - beleértve a bor- és pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítését kóstoltatással – továbbá a földrajzi árujelzőkről és a hungarikumokról. Emellett a látogatók átfogó képet kaphatnak a Nemzeti Állatvédelmi Program és annak megújításával kapcsolatos feladatokról, a felelős állattartás fontosságáról és gyakorlatáról, valamint a nemrégiben alakult Nemzeti Állatvédelmi Tanács működéséről is.

Emlékeztetett, a kormány 141 millió forinttal segíti 67 állatvédő civil szervezet munkáját, amelyről a döntés az év elején indított állatvédelmi online párbeszéd nyomán hozták meg.

Ezen túlmenően félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat a kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására a falvak önkormányzatai számára is.

Fotó: Pelsőczy Csaba
Az államtitkár említést tett arról is, hogy a pandémia alatt jelentősen felértékelődött a természetben töltött idő, ezzel együtt az ökoturizmus szerepe, amelynek legfőbb letéteményese Magyarország 10 nemzeti parkja. Fenntartásukban összesen 65 bemutatóhely, 33 látogatóközpont, 4 arborétum, 6 tájház, 40 idegenforgalmi hasznosítású barlang várja a látogatókat. Emellett ugyanennyire fontos a védett területek természeti és kultúrtörténeti értékeit bemutató 194 darab, csaknem 1000 km hosszú tanösvény-hálózat.

Kiemelte, a nemzeti park igazgatóságai idén 30 beruházást adtak át, mintegy 8,7 milliárd forint összértékben.

Az elmúlt 10 év alatt 186 projekt segítségével, 78 milliárd forint felhasználásával összességében 320 ezer hektáron javították a természeti környezet állapotát.

„Határozottan állást foglaltunk a fiatalok mellett, számítunk tehetségükre, lelkesedésükre, szorgalmukra, munkabírásukra és vállalkozó kedvükre. Bízunk benne, hogy ők is olyan nyitottak lesznek ránk és az általunk képviselt értékekre, mint amennyire mi rájuk” - mondta Dr. Szinay Attila.

Forrás: 
AM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felértékelődik a biomassza szerepe

A biomassza hasznosításának távlati lehetőségeiről és különösen a közép- és kelet- európai országok adottságairól és kihívásairól szólt a magyar és a szlovén agrárminisztérium közös szervezésében 2021. szeptember 27-én megrendezett nemzetközi online BIOEAST Forsight konferencia.

Életet és vagyont ment a pontos előrejelzés

Az uniós irányelveknek megfelelően az OMSZ 2021. január 1-től nyílt meteorológiai adatpolitikát vezetett be. Minden nélkülözhetetlen adatot díjmentesen, géppel olvasható formátumban megnézhetünk az odp.met.hu adatszerver oldalon.

Eredményes az Agrárminisztérium fogolyvédelmi programja

A szürke fogoly védelme minden olyan hazai vadászterületen prioritás, ahol komplex fajvédelmi terv megvalósításával van esély a természetes populációk megmentésére – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

Széllel szemben született – fél évszázaddal a CPS megalakulása után

Történelmi dátum a hazai mezőgazdaságban 1971. október 11. – de ne essen kétségbe, aki első hallásra semmit sem tud róla. Burgert Róbert kezdeményezésére ebben az évben alapították meg Bábolnán a CPS-t. A Corn Production System, azaz Kukoricatermelési Rendszer kifejezésből alkotott betűszó az IKR, vagyis az Iparszerű Kukoricatermelési Rendszer elődszervezetét jelölte.

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

Minőségi mezőgazdaság születhet a következő tíz évben

A mezőgazdasági termékek feldolgozására fókuszál a következő tíz év fejlesztéspolitikája, mert az erősebb feldolgozóipar stabilabb értékesítési hátteret jelent az egész agrárium számára – mondta el Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, Hódmezővásárhelyen.

Elindul a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program második üteme

Az Agrárminisztérium 2021-ben a Vidékfejlesztési Program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat - jelentette be Nagy István.

Látványosan fejlődik a hazai állattenyésztés

„A magyar mezőgazdaság sohasem lehet sikeres sikeres állattartók nélkül”, de ha minden nap a túlélésről szól, nagy bizalom kell a beruházásokhoz, amelyek nélkül nem lehet versenyképes az ágazat – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján, Hódmezővásárhelyen.

Uniós oltalomban részesült a Madarasi birspálinka

Az Európai Bizottság szeptember 21-én kihirdetett rendeletével a „Madarasi birspálinka” védett elnevezés lett az EU-ban. Ezzel tizenkettőre emelkedett az uniós oltalmat élvező magyar pálinka elnevezések száma.