0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megnyitott az Agrárminisztérium pavilonja a Campus Fesztiválon

Interaktív játékokkal, filmvetítésekkel, rövid tájékoztatókkal és tematikus szakmai nappal várja az Agrárminisztérium pavilonja a fiatalokat az idei év legnagyobb zenei eseményén, a július 21. és 25. között zajló debreceni Campus Fesztiválon.

A megnyitó sajtótájékoztatón Dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára arról beszélt, nagyon jó érzés, hogy ilyen hosszú bezártság után, végre személyesen és korlátok nélkül szabadon élvezhetjük a fesztiválozás örömét, az önfeledten együtt töltött pillanatok pedig hozzájárulnak a testi-lelki feltöltődéshez.

Kiemelte, ezekhez az élményekhez az Agrárminisztérium is hozzájárul, hiszen a fesztivál területén felállított pavilonjában a fiatalok színes programokon keresztül ismerkedhetnek meg a szakképzésekkel, az agrárdigitalizációval, az élelmiszergazdasággal kapcsolatos ismeretátadásról – beleértve a bor- és pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítését kóstoltatással – továbbá a földrajzi árujelzőkről és a hungarikumokról. Emellett a látogatók átfogó képet kaphatnak a Nemzeti Állatvédelmi Program és annak megújításával kapcsolatos feladatokról, a felelős állattartás fontosságáról és gyakorlatáról, valamint a nemrégiben alakult Nemzeti Állatvédelmi Tanács működéséről is.

Emlékeztetett, a kormány 141 millió forinttal segíti 67 állatvédő civil szervezet munkáját, amelyről a döntés az év elején indított állatvédelmi online párbeszéd nyomán hozták meg.

Ezen túlmenően félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat a kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására a falvak önkormányzatai számára is.

Az államtitkár említést tett arról is, hogy a pandémia alatt jelentősen felértékelődött a természetben töltött idő, ezzel együtt az ökoturizmus szerepe, amelynek legfőbb letéteményese Magyarország 10 nemzeti parkja. Fenntartásukban összesen 65 bemutatóhely, 33 látogatóközpont, 4 arborétum, 6 tájház, 40 idegenforgalmi hasznosítású barlang várja a látogatókat. Emellett ugyanennyire fontos a védett területek természeti és kultúrtörténeti értékeit bemutató 194 darab, csaknem 1000 km hosszú tanösvény-hálózat.

Kiemelte, a nemzeti park igazgatóságai idén 30 beruházást adtak át, mintegy 8,7 milliárd forint összértékben.

Az elmúlt 10 év alatt 186 projekt segítségével, 78 milliárd forint felhasználásával összességében 320 ezer hektáron javították a természeti környezet állapotát.

„Határozottan állást foglaltunk a fiatalok mellett, számítunk tehetségükre, lelkesedésükre, szorgalmukra, munkabírásukra és vállalkozó kedvükre. Bízunk benne, hogy ők is olyan nyitottak lesznek ránk és az általunk képviselt értékekre, mint amennyire mi rájuk” – mondta Dr. Szinay Attila.

Forrás: AM Sajtóiroda