Back to top

Ötven éves a kertbarátok szövetsége

A koronavírus-járvány miatt az idén tudta megünnepelni 50. születésnapját a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Ennél is régebbre, több mint 100 évre nyúlik vissza az első hazai kertbarát kör megalakulása. 1916-ban jött létre a Közhasznú Kiskert Egyesület Diósgyőr-Vasgyár, azt tekintik kezdődátumnak a kertbarátok.

A kertbarát köröket országos szinten összefogó ernyőszervezet, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége (KKOSz–Kertszövetség) 1970-ben alakult meg, ma több mint 100 kertbarát kör tartozik hozzá. E körök évente több mint 1500 előadást, körülbelül 200 tanulmányi kirándulást, több mint 100 szakmai és metszési bemutatót és közel 100 terménybemutatót tartanak.

Az ünnepségen Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója azzal köszöntötte a résztvevőket, hogy az 1986-ban alapított múzeum 125 éve foglalkozik többi közt a szőlészet és a kertészet bemutatásával. Az ő életükben is nagy szerepe volt a civil szervezeteknek, egyesületeknek és magánszemélyeknek, akik jelentős adományokkal járultak hozzá a múzeum működéséhez, gyarapították a gyűjteményét. A kertbarátok tevékenysége is túlmutat a termelésen, kertgondozáson, bemutatja a munka jelentőségét és a munka gyümölcsét, így példaadás, erkölcsi nevelés is, hangsúlyozta a főigazgató.

Bittsánszky Márton miniszteri jubileumi oklevelet adott át a szövetség elnökének, Szent-Miklóssy Ferencnek
Bittsánszky Márton miniszteri jubileumi oklevelet adott át a szövetség elnökének, Szent-Miklóssy Ferencnek
Fotó: Horváth Csilla
Bittsánszky Márton, az Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztályának osztályvezetője

a kertészet előtt álló legfontosabb feladatnak nevezte az öntözés fejlesztését, valamint a jég, az eső és a fagy elleni védekezés megoldását.

A termesztési színvonalat növelni kell hazánkban, hogy versenyképes legyen a magyar kertészeti ágazat, és rövidíteni kell az ellátási láncot, hogy a fogyasztók változatos igényeire a leggyorsabb választ lehessen adni. A termesztőknek pedig össze is kell fogniuk, hogy együtt lépjenek fel a kereskedelemben. Köszöntője után miniszteri jubileumi oklevelet adott át a KKOSz elnökének, Szent-Miklóssy Ferencnek a szervezet 50 éves fennállásának alkalmából és miniszteri kitüntetéseket a mozgalomban régóta eredményesen dolgozó kertbarát köri vezetőknek.

A magyar kertbarát körök újjáélesztésében nagy szerepe volt Gyúró Ferencnek,

a volt Kertészeti Egyetem tanárának, aki már tanársegéd korától tartott előadásokat, bemutatókat a kertbarátoknak, majd a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatban dolgozva fűzte mind szorosabbra kapcsolatait az újonnan szerveződő kertbarát szakkörökkel, klubokkal. A baráti, szívélyes légkörű eseményekre elkísérte felesége is, aki a születésnapi ünnepségen emlékezett vissza azokra az évekre. Gyúró Ferenc 1970-ben lett az országos szervezet elnöke, és mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a programok megvalósítsák a kertbarátok jelmondatát: Kertészkedj, művelődj, barátkozz.

Több kiadvány készült a jubileumra
Több kiadvány készült a jubileumra
Fotó: Horváth Csilla
Szent-Miklóssy Ferenc arra emlékeztetett, hogy 1916-ban diósgyőri vasmunkások alapították meg a Közhasznú Kiskert Egyesületet, mert rájöttek: érdemes szervezetten, egymást segítve működni a kertkedvelőknek. A civil szervezetek felfutását az 1950-es években tiltás követte, még a kiskertegyesületek sem működhettek, elvették tőlük a földet. Az 1956-os forradalom után lehetett újra szakköröket alakítani, és a rendszerváltásig 300-350 kertbarát kör működött Magyarországon. Jó részük megmaradt azóta is, de sok megszűnt, azzal párhuzamosan, hogy eltűntek az Áfészek, ahol felvásárolták a kistermelők áruját.

Nagy jelentőségű volt 1989. áprilisában a kiadónk gondozásában ma is működő Kerti Kalendárium havilap elindítása, amely a kertészek és kertbarátok munkáját kívánja segíteni. Ennek alapító szerkesztője Székely József, alapító főszerkesztője Szent-Miklóssy Ferenc volt.

Az egyik legrégebbi kertbarát kör, az esztergom-szentgyörgymezei kör elnöke, Erős Miklós szerint biztos alapokat, hagyományokat ápolnak a kertbarátok,

Esztergomban 1895-ben alakult meg az olvasókör, gazdakör, és a kertbarátok máig megtartják a búzaszentelőket, aratóünnepeket.

Szüleink, nagyszüleink segítségével építettük újjá a hagyományokat, fogalmazott, most a fiataloknak kellene átadni azt a szellemiséget, amivel értékelni tudják a közös munka eredményét.

Elismerések

 

Miniszteri Elismerő Oklevelet kaptak kiemelkedő tevékenységükért: Bányi Gyuláné (Budapest), Fejszés Imre (Téglás), Gemela Elvira (Pilisvörösvár), Ménes Attila (Debrecen), Molnár Ferenc (Várpalota-Pétfürdő), Nagykutasi Viktor (Győr), Sas István (Jászberény), Skucziné Divald Klára (Göd), Várfoki Tibor (Budapest), Szent-Miklóssy Ferenc (Budapest).

A Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége az Év Kertbarát Köre 2020 címet és Somogyi Imre érmet adományozott a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete részére a kertbarát mozgalom, a kertészeti kultúra fejlesztéséért, népszerűsítéséért.

Zsigó György agrármérnök Kiemelt elnöki dicséretben részesült a kertbarátoknak nyújtott széles körű, rendszeres szaktanácsadásáért.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elismerésre méltó, amit ez a közösség véghez vitt

Az idei aszály nyomai sem voltak láthatók a kertbarát körök Stefánia palotában rendezett terménybemutatóján. Szemnek-szájnak gyönyörű termények várták az érdeklődőket frissen és feldolgozva egyaránt. Az idén 50 éves honvéd kertbarát tagozat születésnapjára emlékfát is ültettek a Honvéd Kulturális Központ kertjében, a Budapesti kertbarátok legszebb kertjei verseny díjait pedig Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára adta át.

2021 jó év volt a dísznövénytermesztőknek

Kiugró termelési eredménnyel zárták 2021-et a dísznövénytermesztők, a dísznövénykertészetek árbevétele 14,8 milliárd forintra nőtt a 2020-as 11,5 milliárd forintról - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet statisztikai jelentéséből.

A Lavazza kávégyártó leállítja oroszországi tevékenységét

A Lavazza olasz kávégyártó a héten közölte, hogy a nyersanyagárak emelkedése miatt kihívásokkal teli 2022-re számít, pedig a 2021-es évet jelentős nyereségnövekedéssel zárták.

Vetőmag, tehenek, lovak az egyik legmodernebb magyar gazdaságban

A modern mezőgazdasági technológiák gyakorlati hasznáról van szó a legutóbbi, Kovács Norberttel, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatójával készített podcastunkban. A ménesbirtokon az adatalapú döntéshozatal gyakorlati előnyeit mutatják be, legyen szó akár szántóföldi öntözésről, vetőmagtermelésről, vagy robotfejésről.

Lezárult a 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat bírálata

Kiemelkedő innovációs teljesítmények születtek a 2021. évben. Lezárult a 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat bírálata. A 2021. évi Magyar Innovációs Nagydíjat Budapesten, az Európa Hajón, március 24-én adják át.

Virágzik a helyi

A francia fogyasztók eddig is előnyben részesítették saját termékeiket, a Covid-járvány óta pedig virágzik a helyi és térségi termékek kereslete. Ráadásul a bioélelmiszerek rovására is.

Értékes melléktermékek

Mangóhéj, hibiszkuszvirág, pörkölt kávé. Mi a közös bennük? Újabb adalékanyagok bioműanyag készítéséhez. Egy mexikói kutatócsoport vizsgálta a mangó, hibiszkuszvirág és pörkölt kávé felhasználásakor képződött melléktermékek hasznosításának lehetőségét a keményítő alapú bioműanyagok gyártása során.

Az egyetlen kertészeti hetilap

Az immár 71. évfolyamába lépő Kertészet és Szőlészet 2022-ben is hetente viszi házhoz az ágazati híreket, tudósít a szakmai rendezvényekről, ismerteti a legújabb technológiákat, fajtákat.

Friss saláta vagy szamóca az üzletben szedve

A német Infarm cég 200 millió dolláros tőkeemelést hajtott végre a vertikális kertészet további fejlesztésére. Ebben régi és új befektetők is részt vettek, többek közt a katari beruházási alap, amely a cég közel-keleti terjeszkedését kívánja elősegíteni.

Az Igazgyöngy Alapítvány a Karácsonyi Hála Program kedvezményezettje

Az Igazgyöngy Alapítvány több mint 20 éve küzd a halmozottan hátrányos helyzetű berettyóújfalui kistérségben a gyerekszegénység, a mélyszegénység ellen, az esélyteremtésért és az integrációért. 2021-ben ők lettek a Magyar Termék Nonprofit Kft. és partnercégei által szervezett Karácsonyi Hála Program kedvezményezettjei.