Back to top

Egy dolog egyszerű: FendtONE és a Fendt 500, 900 és 1000 Vario új generációja

A rövid betakarítási időszakok, a változó éghajlati viszonyok és a jogszabályi korlátozások világszerte egyre nagyobb követelményeket támasztanak a gazdálkodókkal, és így a mezőgazdasági technológiával szemben is. Az új, jövőorientált FendtONE üzemeltetési koncepció egyszerű megoldásokat kínál ezen követelmények könnyebb teljesítésére.

A FendtONE rendszer mostantól a Fendt 500, 900 és 1000 Vario szériák három új generációjánál is elérhető. A Smart Farming funkciók mellett további műszaki újítások is megjelentek a szériákban, mint például a nagyméretű traktorokhoz választható öntisztító légszűrő, valamint a Fendt 500 Vario esetében a homlokrakodóval való munkavégzésre vonatkozó fejlesztések.

Fotó: Fendt

Támogatás a sikeres gazdálkodáshoz

A dokumentációra vonatkozó jogszabályi követelmények folyamatosan bővülnek, csakúgy, mint a fenntartható mezőgazdaság iránti igények vagy a mezőgazdasági termékek árszínvonalának növekedése. Ez világszerte növeli a gazdákra és a vállalkozókra nehezedő nyomást a gazdaságos és ezáltal hatékony termelés érdekében.

A sikeres gazdálkodás alapja a gazdaság saját kulcsszámainak alapos ismerete. Ezek a kulcsszámok a fenntartható gazdálkodás alátámasztása szempontjából is fontosak.

További kihívást jelentenek a telep és a szántóföld közötti egyre nagyobb távolságok, a gazdaságok egyre nagyobb számú szántóföldjei, valamint az, hogy a szűk betakarítási időszakokban olyan alkalmi sofőröket kell alkalmazni, akik nem ismerik a területet. Ezek a tényezők megnehezítik a munkaszervezést és az időbeosztást a gazdaságokban. A szigorú tervezés és előkészítés ezért hatalmas lehetőségeket kínál a munka hatékonyságának növelésére.

Gép és iroda eggyé válik

A FendtONE pontosan ezeket a kihívásokat kezeli: a FendtONE offboard digitális platformmal a Fendt olyan rendszert kínál, amellyel a gazdaságok vezetői a gépadatokat és az agronómiai adatokat is kezelhetik, és bármikor figyelemmel kísérhetik azokat.

A személyzet- és a gépek kirendelése, valamint a munkautasítások jobban tervezhetők, szervezhetők és dokumentálhatók, és ezzel egyidejűleg értékes munkaidő takarítható meg a terepen.

Ha például a traktoron már rendelkezésre állnak a szántóföldhatárok és a nyomvonalak, valamint az optimalizált művelési útvonal, akkor a gépkombináció teljes kapacitása már az első perctől kezdve kihasználható.

Fotó: Fendt

Ugyanakkor a FendtONE kezelőszervek számos megoldást kínálnak a gép hatékonyságának növelésére. Az intelligens funkciók, mint például az automata kormányzás, a precíziós talajművelés és a gépkapcsolatok optimalizálása hosszú időre csökkentik az üzemanyag- és inputanyag-fogyasztást, időt takarítanak meg és tehermentesítik a vezetőt.

A dokumentáció könnyebb, mint valaha

Műtrágyaszóró vagy hígtrágyaszállító tartálykocsi használata esetén a kijuttatott tápanyagok mennyiségét pontosan fel kell jegyezni és nyomon kell követni. Ez nagyon egyszerűen elvégezhető a munkához kapcsolódó dokumentáción keresztül a gépen lévő Fendt Task Doc segítségével.

A Profi+ felszereltségi változat alapfelszereltségként a Fendt Task Doc funkcióval is fel van szerelve.

A munka a FendtONE offboard rendszerben kerül megtervezésére, és mobilhálózat segítségével kerül a gépre kiküldésre. A munka elvégzése közben a fedélzeti Fendt Task Doc rögzíti az agronómiai adatokat, például a tényleges kijuttatási mennyiséget. A munka befejezése után a FendtONE offboard rendszerben elérhetővé válik a munkajelentés. Ez képezi a fenntartható tápanyag-felhasználás dokumentálásának alapját. Az átfogó dokumentáció az élelmiszeripari szabványoknak való megfelelést is támogatja.

A terepen történő munkavégzés során az új FendtONE használata megkönnyíti a munkát. A kartámaszon lévő 12"-os terminálon és az opcionális 12"-os tetőterminálon a járművezetők testre szabhatják a különböző „csempék” tartalmát. Például a kartámaszon lévő 12"-os terminálon megjeleníthető a kijuttatási térkép a Fendt Variable Rate Control alkalmazás számára, míg a tetőterminálon a munkagép ISOBUS funkciói jeleníthetők meg.

A járművezető minden lényeges funkciót folyamatosan szem előtt tarthat.

Fotó: Fendt
A Fendt Variable Rate Control segítségével a vetőmag, a műtrágya vagy a növényvédő szerek hatékonyan és az igényeknek megfelelően kerülnek kijuttatásra, az erőforrások és a környezet védelme mellett.

Intelligens megoldások

A FendtONE még egyszerűbbé teszi az összetett traktorok üzemeltetését. Mind a traktor, mind az ISOBUS-funkciók a multifunkciós joystickkal vezérelhetők. Ezt egészíti ki a teljesen újonnan kifejlesztett 3L joystick. Ehhez három szinten akár 27 ISOBUS-funkció is szabadon hozzárendelhető. A 3L joystick komplex ISOBUS-kompatibilis munkagépek vezérlésére használható. Külső joystickokra nincs szükség, ha a munkagép támogatja az AUX-N szabványt.

Egy másik intelligens megoldás a traktorok hatékonyságának optimalizálására a TIM (Tractor Implement Management).

A TIM segítségével a traktor tökéletesen alkalmazkodik a munkagép követelményeihez, és növeli a szerelvény termelékenységét. Egy TIM-képes munkagép bizonyos traktorfunkciókat, például a haladási sebességet vezérli, hogy a betakarítási körülményeknek megfelelően optimalizálja a folyamatot. Ha a rend térfogata nagy, a traktor sebessége automatikusan csökken, és ismét nő, ha a térfogat kisebb. Ennek eredményeként a felszedés mindig optimális, a gépkapcsolat mindig teljes kapacitással dolgozik, a sofőr pedig teljes mértékben a felrakási folyamat ellenőrzésére koncentrálhat.

Precízen, pontosan

A Power+ és Profi+ felszereltségű gépek alapfelszereltségként tartalmazzák az alap nyomvonal-vezetési rendszercsomagot, és ezért „Fendt Guide-készek”. A precíz szántóföldi műveléshez további precíziós funkciók, mint például a Fendt Contour Assistant, a Fendt TI Auto vagy novembertől a Fendt TI Headland, opcionálisan felvehető hozzá.

A Fendt TI Headland egy professzionális táblavégi-fordulást szolgáló funkciócsomag, amely a Fendt TI Auto és a Fendt TI Turn Assistant funkciókból áll.

Fotó: Fendt
A Fendt TI Auto rendszerrel a munkalépések sorozata közvetlenül a fordulóvonal átlépésekor indul el, így nincs szükség a joystickkal történő kézi aktiválásra. A Fendt TI fordulási asszisztens segítségével a traktor és a munkagép automatikusan fordul az előre kiszámított fordulási sorrend szerint. A területet hatékonyan és precízen művelik meg, elkerülhetők a felesleges taposások. Csökken az üzemanyag- és az inputanyagok, például a vetőmag vagy a műtrágya felhasználása, és megóvja a talajt.

A teljes Fendt TI (Teach In) Headland funkciócsomag 2021 novemberétől érhető el. A FendtONE munkaállomással rendelkező ügyfelek, akik már megrendelték a Fendt TI Auto-t, 2022-ben ingyenesen válthatnak Fendt TI Headlandre.

Teljes körű összeköttetés

A Fendt Connect központi telemetriai rendszer lehetővé teszi a helyfüggetlen flottakezelést és a géphasználat optimalizálását.

A Fendt Connect képes kiolvasni a gép adatait, például a gép helyzetét, valamint a CAN-buszon található összes adatot,

például az üzemanyag-fogyasztást és az AdBlue töltöttségi szintet, a gép kihasználtságát, sebességét és üzemidejét. Ezek az adatok ezután megjelennek a kapcsolódó alkalmazásban vagy webes alkalmazásban. Ez azt jelenti, hogy a gazdaság vezetője mindig átlátja gépeit, és szükség esetén például közvetlenül elláthatja a gépeket üzemanyaggal vagy AdBlue-val. A FendtONE offboard funkcióinak teljes skálája, beleértve a valós idejű adatok térképen történő megjelenítését, csak a Fendt Connect rendszerrel együtt lehetséges.

A géptulajdonos jóváhagyását követően a kereskedő is hozzáférhet a gép adataihoz. A hibakódok és a közelgő szervizintervallumok elemzésével helytől függetlenül csökkenthetők vagy teljesen elkerülhetők az állásidők, és a szervizidőpontok intelligens módon tervezhetők.

A gépekkel kapcsolatos adatokat nem tárolják szervereken és nem továbbítják.

Az egész folyamat az európai adatvédelmi rendelet (DSGVO) szigorú irányelveinek megfelelően történik. A Fendt Connect a Fendt 500 Vario szériától a Fendt 1000 Vario szériáig a Profi+ felszereltségi változatban minden géphez alapfelszereltségként elérhető.

A Fendt 900 és 1000 Vario újításai

A Fendt 900 és 1000 Vario gépeket világszerte a nagy gazdaságok használják. Az olyan újításokkal, mint az öntisztító légszűrőrendszer és a nagyobb abroncsválaszték, a két széria még jobban megfelel a nagy professzionális gazdaságok által globálisan támasztott követelményeknek.

Fendt 900 Vario
Fotó: Fendt
A különösen nagy porterhelésű régiókban, például Dél-Amerikában vagy Ausztráliában történő használathoz a Fendt az első gyártó, amelyik opcionális öntisztító légszűrőt kínál közvetlenül a gyárból.

A szűrőrendszer a folyamatos porelszívást a szűrő aktív tisztításával kombinálja egy 30 másodperces tisztítási ciklusban.

A kifúvás menet közben történik, így nem kell leállni a kézi szűrőtisztítás idejére. A tisztítási ciklus során a szűrőt kétszer fújják ki, minden alkalommal tíz másodperces elő- és utófúvással. A porszűrő saját 12 baros sűrített levegőtartállyal rendelkezik. A sűrített levegő áramlását mágnesszelep és pulzusszelep vezérli. Röviddel a kifújás előtt a ventilátor fordulatszáma megnövekszik, majd rövid ideig ezen a fordulatszámon működik tovább. Ez fokozza a tisztítóhatást. A tisztítást a terminál felugró ablakán keresztül jelzi, és manuálisan, vagy kívánság szerint, teljesen automatikusan is elvégezhető. A szűrő élettartama körülbelül két év. A rendszerhez egy speciálisan kifejlesztett szűrőbetétre van szükség.

A 60 hüvelykes nyomtáv (sorközművelés) Észak-Amerikában, Ausztráliában és Dél-Afrikában elterjedt. A Trelleborggal közösen a Fendt kifejlesztette saját, 2,35 méter átmérőjű ápolóabroncsát, amely kifejezetten a Fendt 1000 Vario sorközművelő gépekhez készült.

A 480/95R54 méretű ápoló gumiabroncs a VarioGrip integrált gumiabroncsnyomás-szabályozó rendszerrel kombinálható gyárilag ikerabroncsként.

Ez az 500 lóerős szegmensben egyedülálló megoldás lehetővé teszi a Fendt 1050 Vario vásárlói számára, hogy a gép teljes potenciálját kihasználják, a VarioGrip segítségével pedig növeljék a gumiabroncs felfekvő felületét, és ezáltal védjék a talajt.

A Fendt 900 és 1000 Vario fülkéi mostantól szériafelszereltségként laminált biztonsági üvegezéssel vannak ellátva. Ehhez szériafelszereltségként szélvédőfűtés is jár. A laminált üveg tompítja a zajt és csökkenti a fülkében a zajszintet. Ezenkívül a laminált üveg nem szilánkokra törik, ami tovább növeli a munkavégzés biztonságát. Az egyrétegű üvegezés továbbra is választható.

Fendt 1000 Vario
Fotó: Fendt

A Fendt 500 Vario újításai

A Fendt 500 Vario egyesíti a kompakt méretet a teljesítményt és a sokoldalúságot a szántóföldön, a legelőn és a szállításban, valamint telephelyi traktorként. A FendtONE összes funkciójával e kompakt széria a családi gazdaságok számára is megkönnyíti a nyomvonalvezetés és a rendszer által támogatott dokumentáció bevezetését.

A Fendt 500 Vario homlokrakodó sokoldalú és nagy teljesítményű.

A 3L joystick és a 3. szeleppel ellátott Fendt homlokrakodó kombinációjával most először lehet egyszerre három funkciót működtetni. Például a bálafogók egyszerre zárhatók, behúzhatók és felemelhetők. A 3L joystick új irányváltó-gombja gyors és fáradtságmentes működtetést tesz lehetővé gyakori irányváltoztatás esetén is. Nincs szükség arra, hogy a gépkezelő fogást váltson a kezével.

A Fendt 500 Vario traktor elejére ISOBUS-csatlakozó is rendelhető. A professzionális homlokrakodó használathoz az ügyfelek választhatnak a Fendt Cargo és a Fendt CargoProfi homlokrakodók közül, amelyek Cargo Lock munkaeszköz-csatlakozórendszerrel és Z-kinematikával ellátott párhuzam vezetéssel rendelkeznek.

Fendt 500 Vario
Fotó: Fendt

A fülke tekintetében az ügyfelek választhatnak az osztott szélvédővel és jobb és bal oldali ajtóval rendelkező VisioPlus fülke, vagy az osztatlan szélvédővel és bal oldali ajtóval rendelkező panorámafülke között. Új opció a panorámafülke, amely egybefüggő szélvédővel, valamint jobb és bal oldali ajtóval rendelkezik.

Forrás: 
Fendt

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Széllel szemben született – fél évszázaddal a CPS megalakulása után

Történelmi dátum a hazai mezőgazdaságban 1971. október 11. – de ne essen kétségbe, aki első hallásra semmit sem tud róla. Burgert Róbert kezdeményezésére ebben az évben alapították meg Bábolnán a CPS-t. A Corn Production System, azaz Kukoricatermelési Rendszer kifejezésből alkotott betűszó az IKR, vagyis az Iparszerű Kukoricatermelési Rendszer elődszervezetét jelölte.

Üzemanyag készül a whisky-gyártás során

Becsíphet az autónk, ha túl sokat tankolunk? Az attól is függ, hogy miből. De amíg számunkra továbbra is tilos, addig gépjárműveink nyugodtan leguríthatnak néhány korty whiskyt vagy pálinkát indulás előtt, sőt ettől indulnak be igazán. Aggodalomra semmi ok, az autók nem fognak részegen garázdálkodni tőle.

30 éves az Axiál: „Ma is ugyanabba az irányba utazunk”

„Az Axiál Kft. fejlődése európai mércével mérve is rendkívüli, 30 év alatt a nagy nyugat-európai mintákat követő kisvállalkozásból követendő hazai példává váltunk.” – írta az AXIÁL Híradó jubileumi, a cég 30. születésnapjára megjelenő számában Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető.

Sertésárverés Hódmezővásárhelyen

Az afrikai sertéspestis és még inkább a rendkívül alacsony felvásárlási árak csökkentették a sertéshizlalási kedvet. Hódmezővásárhelyen a sertésárverésen ugyan ott ültek, sőt a katalógusban be is jelöltek néhány állatot az érdeklődők, azonban üzlet nemigen köttetett. Az árverést leginkább a külföldi turisták élvezték – álmélkodtak hallván a sivalkodó disznót.

Bámészkoni az állattenyésztési napokon - garantált a vízhólyag

Családi programnak sem utolsó a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napok. Ha valakinek otthon is vannak, állatai, ne hagyja ki a tenyésztő szervezetek sátrait és a csarnokokban bemutatkozó nagyobb cégek standját, és az ágazat „háttériparát”, takarmánygyártókat, állategészségügyi vagy szaporítóanyagos cégeket sem!

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.

Betakarításra alkalmas idő várható a hétvégén

Előző héten többször, többfelé zavarta csapadék a mezőgazdasági munkákat, köztük a kukorica és a napraforgó betakarítását, ugyanakkor az ország jelentős részén összességében sem esett 10 mm, így csak kis mértékben csökkent a csapadékhiány. A repcének többfelé jól jönne még az eső a korai fejlődéshez, amire a jövő hét elejétől az északkeleti országrész kivételével, ismét sokfelé számítani lehet.

Elindul a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program második üteme

Az Agrárminisztérium 2021-ben a Vidékfejlesztési Program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat - jelentette be Nagy István.

Az agrárium égető problémáira hoznak megoldást a startupok

Szeptemberben kezdetét vette a NAK TechLab harmadik agrár startup inkubációs programja, amelyben olyan friss vállalkozások, új típusú fejlesztések támogatása zajlik, melyek elősegítik az agrárium digitalizációjának előremozdítását. A három hónapos programban új agrárszolgáltatások megjelenését megalapozó projektek indulhatnak a startupok és nagyvállalatok között.

Átadták Az Év Digitális Faluja díjakat

Az innovációt, a közösségépítő energiát díjazzuk az Év Digitális Faluja díjjal. Azokat a kistelepüléseket, amelyek a legtöbbet tették egy jobb lakókörnyezet és erősebb közösség 21. századi megoldásokkal történő létrehozásáért - fogalmazott Feldman Zsolt „ Az Év Digitális Faluja” díjátadó ünnepségen.