Back to top

Egy dolog egyszerű: FendtONE és a Fendt 500, 900 és 1000 Vario új generációja

A rövid betakarítási időszakok, a változó éghajlati viszonyok és a jogszabályi korlátozások világszerte egyre nagyobb követelményeket támasztanak a gazdálkodókkal, és így a mezőgazdasági technológiával szemben is. Az új, jövőorientált FendtONE üzemeltetési koncepció egyszerű megoldásokat kínál ezen követelmények könnyebb teljesítésére.

A FendtONE rendszer mostantól a Fendt 500, 900 és 1000 Vario szériák három új generációjánál is elérhető. A Smart Farming funkciók mellett további műszaki újítások is megjelentek a szériákban, mint például a nagyméretű traktorokhoz választható öntisztító légszűrő, valamint a Fendt 500 Vario esetében a homlokrakodóval való munkavégzésre vonatkozó fejlesztések.

Fotó: Fendt

Támogatás a sikeres gazdálkodáshoz

A dokumentációra vonatkozó jogszabályi követelmények folyamatosan bővülnek, csakúgy, mint a fenntartható mezőgazdaság iránti igények vagy a mezőgazdasági termékek árszínvonalának növekedése. Ez világszerte növeli a gazdákra és a vállalkozókra nehezedő nyomást a gazdaságos és ezáltal hatékony termelés érdekében.

A sikeres gazdálkodás alapja a gazdaság saját kulcsszámainak alapos ismerete. Ezek a kulcsszámok a fenntartható gazdálkodás alátámasztása szempontjából is fontosak.

További kihívást jelentenek a telep és a szántóföld közötti egyre nagyobb távolságok, a gazdaságok egyre nagyobb számú szántóföldjei, valamint az, hogy a szűk betakarítási időszakokban olyan alkalmi sofőröket kell alkalmazni, akik nem ismerik a területet. Ezek a tényezők megnehezítik a munkaszervezést és az időbeosztást a gazdaságokban. A szigorú tervezés és előkészítés ezért hatalmas lehetőségeket kínál a munka hatékonyságának növelésére.

Gép és iroda eggyé válik

A FendtONE pontosan ezeket a kihívásokat kezeli: a FendtONE offboard digitális platformmal a Fendt olyan rendszert kínál, amellyel a gazdaságok vezetői a gépadatokat és az agronómiai adatokat is kezelhetik, és bármikor figyelemmel kísérhetik azokat.

A személyzet- és a gépek kirendelése, valamint a munkautasítások jobban tervezhetők, szervezhetők és dokumentálhatók, és ezzel egyidejűleg értékes munkaidő takarítható meg a terepen.

Ha például a traktoron már rendelkezésre állnak a szántóföldhatárok és a nyomvonalak, valamint az optimalizált művelési útvonal, akkor a gépkombináció teljes kapacitása már az első perctől kezdve kihasználható.

Fotó: Fendt

Ugyanakkor a FendtONE kezelőszervek számos megoldást kínálnak a gép hatékonyságának növelésére. Az intelligens funkciók, mint például az automata kormányzás, a precíziós talajművelés és a gépkapcsolatok optimalizálása hosszú időre csökkentik az üzemanyag- és inputanyag-fogyasztást, időt takarítanak meg és tehermentesítik a vezetőt.

A dokumentáció könnyebb, mint valaha

Műtrágyaszóró vagy hígtrágyaszállító tartálykocsi használata esetén a kijuttatott tápanyagok mennyiségét pontosan fel kell jegyezni és nyomon kell követni. Ez nagyon egyszerűen elvégezhető a munkához kapcsolódó dokumentáción keresztül a gépen lévő Fendt Task Doc segítségével.

A Profi+ felszereltségi változat alapfelszereltségként a Fendt Task Doc funkcióval is fel van szerelve.

A munka a FendtONE offboard rendszerben kerül megtervezésére, és mobilhálózat segítségével kerül a gépre kiküldésre. A munka elvégzése közben a fedélzeti Fendt Task Doc rögzíti az agronómiai adatokat, például a tényleges kijuttatási mennyiséget. A munka befejezése után a FendtONE offboard rendszerben elérhetővé válik a munkajelentés. Ez képezi a fenntartható tápanyag-felhasználás dokumentálásának alapját. Az átfogó dokumentáció az élelmiszeripari szabványoknak való megfelelést is támogatja.

A terepen történő munkavégzés során az új FendtONE használata megkönnyíti a munkát. A kartámaszon lévő 12"-os terminálon és az opcionális 12"-os tetőterminálon a járművezetők testre szabhatják a különböző „csempék” tartalmát. Például a kartámaszon lévő 12"-os terminálon megjeleníthető a kijuttatási térkép a Fendt Variable Rate Control alkalmazás számára, míg a tetőterminálon a munkagép ISOBUS funkciói jeleníthetők meg.

A járművezető minden lényeges funkciót folyamatosan szem előtt tarthat.

Fotó: Fendt
A Fendt Variable Rate Control segítségével a vetőmag, a műtrágya vagy a növényvédő szerek hatékonyan és az igényeknek megfelelően kerülnek kijuttatásra, az erőforrások és a környezet védelme mellett.

Intelligens megoldások

A FendtONE még egyszerűbbé teszi az összetett traktorok üzemeltetését. Mind a traktor, mind az ISOBUS-funkciók a multifunkciós joystickkal vezérelhetők. Ezt egészíti ki a teljesen újonnan kifejlesztett 3L joystick. Ehhez három szinten akár 27 ISOBUS-funkció is szabadon hozzárendelhető. A 3L joystick komplex ISOBUS-kompatibilis munkagépek vezérlésére használható. Külső joystickokra nincs szükség, ha a munkagép támogatja az AUX-N szabványt.

Egy másik intelligens megoldás a traktorok hatékonyságának optimalizálására a TIM (Tractor Implement Management).

A TIM segítségével a traktor tökéletesen alkalmazkodik a munkagép követelményeihez, és növeli a szerelvény termelékenységét. Egy TIM-képes munkagép bizonyos traktorfunkciókat, például a haladási sebességet vezérli, hogy a betakarítási körülményeknek megfelelően optimalizálja a folyamatot. Ha a rend térfogata nagy, a traktor sebessége automatikusan csökken, és ismét nő, ha a térfogat kisebb. Ennek eredményeként a felszedés mindig optimális, a gépkapcsolat mindig teljes kapacitással dolgozik, a sofőr pedig teljes mértékben a felrakási folyamat ellenőrzésére koncentrálhat.

Precízen, pontosan

A Power+ és Profi+ felszereltségű gépek alapfelszereltségként tartalmazzák az alap nyomvonal-vezetési rendszercsomagot, és ezért „Fendt Guide-készek”. A precíz szántóföldi műveléshez további precíziós funkciók, mint például a Fendt Contour Assistant, a Fendt TI Auto vagy novembertől a Fendt TI Headland, opcionálisan felvehető hozzá.

A Fendt TI Headland egy professzionális táblavégi-fordulást szolgáló funkciócsomag, amely a Fendt TI Auto és a Fendt TI Turn Assistant funkciókból áll.

Fotó: Fendt
A Fendt TI Auto rendszerrel a munkalépések sorozata közvetlenül a fordulóvonal átlépésekor indul el, így nincs szükség a joystickkal történő kézi aktiválásra. A Fendt TI fordulási asszisztens segítségével a traktor és a munkagép automatikusan fordul az előre kiszámított fordulási sorrend szerint. A területet hatékonyan és precízen művelik meg, elkerülhetők a felesleges taposások. Csökken az üzemanyag- és az inputanyagok, például a vetőmag vagy a műtrágya felhasználása, és megóvja a talajt.

A teljes Fendt TI (Teach In) Headland funkciócsomag 2021 novemberétől érhető el. A FendtONE munkaállomással rendelkező ügyfelek, akik már megrendelték a Fendt TI Auto-t, 2022-ben ingyenesen válthatnak Fendt TI Headlandre.

Teljes körű összeköttetés

A Fendt Connect központi telemetriai rendszer lehetővé teszi a helyfüggetlen flottakezelést és a géphasználat optimalizálását.

A Fendt Connect képes kiolvasni a gép adatait, például a gép helyzetét, valamint a CAN-buszon található összes adatot,

például az üzemanyag-fogyasztást és az AdBlue töltöttségi szintet, a gép kihasználtságát, sebességét és üzemidejét. Ezek az adatok ezután megjelennek a kapcsolódó alkalmazásban vagy webes alkalmazásban. Ez azt jelenti, hogy a gazdaság vezetője mindig átlátja gépeit, és szükség esetén például közvetlenül elláthatja a gépeket üzemanyaggal vagy AdBlue-val. A FendtONE offboard funkcióinak teljes skálája, beleértve a valós idejű adatok térképen történő megjelenítését, csak a Fendt Connect rendszerrel együtt lehetséges.

A géptulajdonos jóváhagyását követően a kereskedő is hozzáférhet a gép adataihoz. A hibakódok és a közelgő szervizintervallumok elemzésével helytől függetlenül csökkenthetők vagy teljesen elkerülhetők az állásidők, és a szervizidőpontok intelligens módon tervezhetők.

A gépekkel kapcsolatos adatokat nem tárolják szervereken és nem továbbítják.

Az egész folyamat az európai adatvédelmi rendelet (DSGVO) szigorú irányelveinek megfelelően történik. A Fendt Connect a Fendt 500 Vario szériától a Fendt 1000 Vario szériáig a Profi+ felszereltségi változatban minden géphez alapfelszereltségként elérhető.

A Fendt 900 és 1000 Vario újításai

A Fendt 900 és 1000 Vario gépeket világszerte a nagy gazdaságok használják. Az olyan újításokkal, mint az öntisztító légszűrőrendszer és a nagyobb abroncsválaszték, a két széria még jobban megfelel a nagy professzionális gazdaságok által globálisan támasztott követelményeknek.

Fendt 900 Vario
Fendt 900 Vario
Fotó: Fendt
A különösen nagy porterhelésű régiókban, például Dél-Amerikában vagy Ausztráliában történő használathoz a Fendt az első gyártó, amelyik opcionális öntisztító légszűrőt kínál közvetlenül a gyárból.

A szűrőrendszer a folyamatos porelszívást a szűrő aktív tisztításával kombinálja egy 30 másodperces tisztítási ciklusban.

A kifúvás menet közben történik, így nem kell leállni a kézi szűrőtisztítás idejére. A tisztítási ciklus során a szűrőt kétszer fújják ki, minden alkalommal tíz másodperces elő- és utófúvással. A porszűrő saját 12 baros sűrített levegőtartállyal rendelkezik. A sűrített levegő áramlását mágnesszelep és pulzusszelep vezérli. Röviddel a kifújás előtt a ventilátor fordulatszáma megnövekszik, majd rövid ideig ezen a fordulatszámon működik tovább. Ez fokozza a tisztítóhatást. A tisztítást a terminál felugró ablakán keresztül jelzi, és manuálisan, vagy kívánság szerint, teljesen automatikusan is elvégezhető. A szűrő élettartama körülbelül két év. A rendszerhez egy speciálisan kifejlesztett szűrőbetétre van szükség.

A 60 hüvelykes nyomtáv (sorközművelés) Észak-Amerikában, Ausztráliában és Dél-Afrikában elterjedt. A Trelleborggal közösen a Fendt kifejlesztette saját, 2,35 méter átmérőjű ápolóabroncsát, amely kifejezetten a Fendt 1000 Vario sorközművelő gépekhez készült.

A 480/95R54 méretű ápoló gumiabroncs a VarioGrip integrált gumiabroncsnyomás-szabályozó rendszerrel kombinálható gyárilag ikerabroncsként.

Ez az 500 lóerős szegmensben egyedülálló megoldás lehetővé teszi a Fendt 1050 Vario vásárlói számára, hogy a gép teljes potenciálját kihasználják, a VarioGrip segítségével pedig növeljék a gumiabroncs felfekvő felületét, és ezáltal védjék a talajt.

A Fendt 900 és 1000 Vario fülkéi mostantól szériafelszereltségként laminált biztonsági üvegezéssel vannak ellátva. Ehhez szériafelszereltségként szélvédőfűtés is jár. A laminált üveg tompítja a zajt és csökkenti a fülkében a zajszintet. Ezenkívül a laminált üveg nem szilánkokra törik, ami tovább növeli a munkavégzés biztonságát. Az egyrétegű üvegezés továbbra is választható.

Fendt 1000 Vario
Fendt 1000 Vario
Fotó: Fendt

A Fendt 500 Vario újításai

A Fendt 500 Vario egyesíti a kompakt méretet a teljesítményt és a sokoldalúságot a szántóföldön, a legelőn és a szállításban, valamint telephelyi traktorként. A FendtONE összes funkciójával e kompakt széria a családi gazdaságok számára is megkönnyíti a nyomvonalvezetés és a rendszer által támogatott dokumentáció bevezetését.

A Fendt 500 Vario homlokrakodó sokoldalú és nagy teljesítményű.

A 3L joystick és a 3. szeleppel ellátott Fendt homlokrakodó kombinációjával most először lehet egyszerre három funkciót működtetni. Például a bálafogók egyszerre zárhatók, behúzhatók és felemelhetők. A 3L joystick új irányváltó-gombja gyors és fáradtságmentes működtetést tesz lehetővé gyakori irányváltoztatás esetén is. Nincs szükség arra, hogy a gépkezelő fogást váltson a kezével.

A Fendt 500 Vario traktor elejére ISOBUS-csatlakozó is rendelhető. A professzionális homlokrakodó használathoz az ügyfelek választhatnak a Fendt Cargo és a Fendt CargoProfi homlokrakodók közül, amelyek Cargo Lock munkaeszköz-csatlakozórendszerrel és Z-kinematikával ellátott párhuzam vezetéssel rendelkeznek.

Fendt 500 Vario
Fendt 500 Vario
Fotó: Fendt

A fülke tekintetében az ügyfelek választhatnak az osztott szélvédővel és jobb és bal oldali ajtóval rendelkező VisioPlus fülke, vagy az osztatlan szélvédővel és bal oldali ajtóval rendelkező panorámafülke között. Új opció a panorámafülke, amely egybefüggő szélvédővel, valamint jobb és bal oldali ajtóval rendelkezik.

Forrás: 
Fendt

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új digitális platform a precíziós mezőgazdaság szolgálatában

Újdonsággal jelentkezik a Trimble, a precíziós gazdálkodási megoldások népszerű gyártója. A hazánkban most induló a Trimble Virtuális Gazdaság egy digitális platform, ami interaktív online élményt nyújt a gazdáknak, hogy elmerüljenek a precíziós mezőgazdaság világában.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Műtrágyából ne keverjen AdBlue-t!

Lesz-e elég AdBlue a piacon? Hogyan kell tárolni és meddig áll el ez a fontos adalékanyag? Ha ugyanúgy karbamidból áll, mint a műtrágya, akkor miért nem lehet házilag előállítani? Érdekes AdBlue-kisokost tett közzé a minap az agrarheute.com portál három nagy mezőgépgyártó cég segítségével.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Vége az ezer töltők korának

Egységesítik a mobiltöltőket, erről határozott az Európai Parlament kedden. Vége az ezer töltők korának, A C típusú USB-port lesz az új szabvány, amely töltéshez és adatátvitelhez is kiváló minőséget biztosít.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.