Back to top

Hatályba lép augusztus 1-től az új bortörvény

2020. decemberében megszavazta az országgyűlés az új bortörvényt (2020. Évi CLXIII Törvény A Szőlészetről És Borászatról), amely 2021. augusztus 1-jén lép hatályba, ezzel egy időben hatályát veszti a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény. A lényeges, a termelőket is érintő változások 2022-ben kezdődnek.

Az eddigi számos jogszabály helyett az új borágazati szabályozás három részből fog felépülni: a törvényből, kormányrendeletből, miniszteri rendeletből - olvasható a nak.hu összefoglalójában.

A szabályozás érinti a szőlőtermesztést, többek között a telepítést és újratelepítést, amely kataszterhez kötötten csak hegybíró engedélyével lehetséges.

Bevezetik majd a szakmai jövedéki nyilvántartást, 2022 augusztusától háromféle szakmai jövedéki nyilvántartást, kisüzemit, általánost és online regisztert kell majd vezetni, valamint egyszerűbb lesz a borászati termékek forgalomba hozatala is. A törvény kiterjed a borászati termékek előállítására, kiszerelésére és tárolására is, a földrajzi árujelzőkre is.

Külön kitér a Tokaji borvidékre vonatkozó különleges szabályokra, ahol a hegyvidéki és síkfekvésű szőlők vonatkozásában eltérő szabályokat alkothat a hegyközségi szervezet. A Tokaji borkülönlegességekre vonatkozó követelményeket is meghatározza, közfogyasztás céljára kizárólag meghatározott üvegpalackban szabad terméket forgalomba hozni.

Jelentős változás az ePincekönyv rendszer bevezetése, amely egy HEGYIR adatbázison alapuló rendszer, kezelésére és működtetésére a törvényileg meghatározottan a HNT jogosult.

Célja az EU-ban alkalmazandó jogszabályok adminisztrációjának megkönnyítése. A papíralapú ügyintézését elektronikus rendszer váltja fel, amely egyúttal a korábbinál gyorsabb és hatékonyabb adatgazdálkodást tesz lehetővé. Az ePincekönyv integrálja a HEGYIR, e-Pincekönyv és NÉBIH rendszereket. A HNT hozzáférést biztosít az ePincekönyv rendszerhez a miniszter, az állami adó- és vámhatóság, a földrajzi árujelzőt kezelő hegyközségi szervezet, valamint a borászati hatóság számára. Az ePincekönyvbe 2022-től kell majd a szüreti bejegyzést megtenni, A rendszer nyilvántartja az adatszolgáltató FELIR azonosítóját, valamint az agrártámogatásokhoz szükséges ügyfélazonosítót.

Ellenőrzések végzését és jogkövetkezményeket is tárgyalja az új törvény, köztük a hegybírók közigazgatási és ellenőrzési szerepét is.

A változások összefoglalva:

  • A rendeletek végrehajtására átmeneti év lesz biztosítva
  • A 2021. évi szüret időszakára még a 2020. évi szabályok érvényesek.
  • ePincekönyv 2022. január 29-től kerül bevezetésre, így 2022-től az alábbi változások következnek be a termelők típusát tekintve
  • a kisüzemi és 10 hektár alatti bortermelőknek a korábbiakhoz hasonlóan változatlan marad az ügyintézés és az adatszolgáltatás módja;
  • a 10 ha feletti termelőknek kötelezővé válik az e-ügyintézés;
  • az egyszerűsített adóraktár esetében tíz e- ügyintézés kötelező, de a szakmai jövedéki nyilvántartást vezetheti az eddigihez hasonló módon
  • 20 000 hektoliter feletti borászatoknak kötelező lesz a szakmai jövedéki nyilvántartás elektronikus ügyintézése.
Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szokatlan alapanyagok

Bár a bor sokak szerint csak szőlőből készülhet, érdemes megkóstolni rendhagyóbb italokat is. Székely András készített már bort ananászból, cukkiniből, rebarbarából, fenyőhajtásból és a ganoderma gombával való ízesítés sem idegen tőle egy különleges zamat létrehozása érdekében.

Legek a borok világából

Egy felmérés szerint a portugálok fogyasztják a legtöbb bort az ország lakossághoz viszonyítva, nyolcmillió hektoliterrel megelőzve Franciaországot, és több mint kétszeresével a szomszédos Spanyolországot. A nagy mennyiségű borfogyasztás hátterében kulturális tényezők is szerepet játszhatnak, sok portugál mindennapi ivónak tartja magát, és étkezéskor rendszeresen fogyaszt bort.

Szombaton ismét Forraltbor- és kocsonyapiknik lesz Vácrátóton

Ismét kocsonyakülönlegességekkel és többféle ízesítésű forralt borral, valamint füstölthús-szobrászattal várják az érdeklődőket szombat délután a Pest megyei Vácrátóton.

Kezdés rozékkal Spanyolországban

A Concours Mondial de Bruxelles az a nemzetközi verseny, ahol több mint 10 000 bort neveznek a termelők, tapasztalt borkóstolók, köztük sok újságíró és kereskedő bírálják el a versengő borokat. A verseny több mint 25 éves tapasztalatával a világ egyik vezető rendezvénye.

Január végén újra BORÉRT Konferencia és BorTÚRA

A BorÉrt Borturisztikai Egyesület negyedik alkalommal rendezi meg Magyarország egyetlen borturizmussal foglalkozó tematikus napját 2022. január 27-én a városligeti Vajdahunyadvárban.

Légből kapott fehérje

Mi lenne, ha egyszerűen a levegőből tudnánk fehérjéket előállítani, növénytermesztés vagy állattenyésztés nélkül? Talán meglepően hangzik, de egy finn élelmiszeripari startup cég, a Solar Foods pontosan ezt teszi.

Megváltozik a borok ízvilága

Aki borokba szeretne fektetni, különösen a klasszikusnak számító régiókból származó tételekbe, annak most kell cselekednie. A klímaváltozás miatt ugyanis a jövőben átalakul a borok ízvilága, figyelmeztetnek a szakértők.

Borbarátok indexe, avagy melyik a legnagyobb borország?

A Bounce decemberben közzétett tanulmányából kiderül, hogy 26 országot vizsgálva hazánk a borfogyasztás és -termelés, a szőlőültetvények és bortúrák száma, valamint egy palack bor átlagos ára alapján az előkelő 10 helyre került.

Ítélkeztek a hazai borszakírók

Egyedülálló versenynek számít a Magyar Bor Nagydíj, hiszen a hazai borszakírók szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat azon borait, amelyek megítélésük szerint „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”.

A borászatokat rendkívüli támogatással is segítette az Agrárminisztérium

1,5 milliárd forint támogatást kaptak 2021. végén azok a borászatok, amelyeknek komoly értékesítési nehézséget okozott a koronavírus-járvány vendéglátást és turizmust érintő hatása.