Back to top

A húst semmi sem pótolhatja?

Egy tanulmány szerint a növényi alapú húspótlók nem tekinthetők táplálkozási szempontból felcserélhetőnek a valódi hússal. Habár a növényi alapú húspótlók íze és textúrája hasonló lehet például a marhahúséhoz, ám a kettő tápanyagtartalma nagymértékben eltérhet.

Az amerikai Duke Egyetem kutatói úgy vélik, hogy tanulmányuk eredményei segíthetnek a fogyasztóknak abban, hogy megalapozott döntéseket hozzanak étkezési szokásaikkal kapcsolatban, mivel a hústermékek és a növényi eredetű helyettesítő termékek táplálkozási szempontból nem igazán felcserélhetők.

Fotó: Csatlós Norbert

A múltban több tanulmány is arra bíztatta az országokat, hogy csökkentsék hús- és tejtermelésüket annak érdekében, hogy a szarvasmarha tartásból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának biztonságos határértékein belül maradjanak.

Az évek óta tartó nyomás hatására, amelyet nagy beruházások és kifinomult marketing egészített ki, a vállalatok elkezdték a hús növényi alapú alternatíváinak előállítását, amelyekről azt állították, hogy megkülönböztethetetlenek a marhahústól.

Annak érdekében, hogy a hús tápanyagtartalmát megközelítsék, a gyártók B12-vitamint, cinket, valamint szójából, borsóból és más növényi forrásokból származó fehérjéket adnak a húspótlókhoz. Valamint a marhahús vérességét és textúráját adó leghemoglobint, egy szójából és vörösrépából származó vashordozó molekulával, és a metilcellulóz nevű rosttal pótolják.

Azonban a tanulmány megállapította, hogy a két termék táplálkozás szempontjából nagyban különbözik egymástól.

„A tápértékcímkéket olvasó fogyasztók számára táplálkozási szempontból felcserélhetőnek tűnhet a hús a húspótlóval.

De ha a metabolizmus segítségével a függöny mögé kukkantunk, és megnézzük a kibővített tápanyagprofilokat, láthatjuk, hogy nagy különbségek vannak a hús és a növényi alapú húsalternatívák között” – mondta Stephan van Vliet, a tanulmány társszerzője.

Illusztráció
A kutatás során a tudósok a metabolomika néven ismert technikával elemezték a két élelmiszer alapvető kémiai összetevőit, ami segített meghatározni, hogy az emberi szervezet és az emésztőrendszer hogyan alakítja át azokat energiává és szerkezeti építőelemekké.

A kutatók 18 mintát hasonlítottak össze egy népszerű növényi alapú húsalternatívából és ugyanennyit, egy idahói farmról származó, fűvel táplált darált marhahúsból. Amikor a tudósok elemezték a 36 gondosan megfőzött húspogácsát, megállapították, hogy az általuk mért 190 kémiai összetevő vagy metabolit közül 171 különbözött a marhahús és a növényi alapú húspótló között.

A húsminták 22 olyan anyagcsereterméket tartalmaztak, amelyeket a növényi helyettesítő nem, míg a növényi alapú húspótlók 31 összetevőt tartalmazott, amelyeket a valódi húsban nem találtak.

A tudósok megállapították, hogy több, az emberi egészség szempontjából fontosnak ismert metabolit – például a kreatin, az anserin és az omega-3 zsírsav – kizárólag vagy nagyobb mennyiségben a marhahúsban volt megtalálható.

Korábban közzétett tanulmányokra hivatkozva a tudósok hozzátették, hogy ezek a metabolitok potenciálisan fontos gyulladáscsökkentő és élettani szerepet töltenek be, amelyek fontosak az agy és más szervek, például az izmok működésében. „Fontos, hogy a fogyasztók megértsék, hogy ezeket a termékeket nem szabad felcserélhető tápanyagoknak tekinteni, de ez nem jelenti azt, hogy az egyik jobb lenne a másiknál.

A növényi és állati eredetű élelmiszerek kiegészíthetik egymást, mivel különböző tápanyagokat biztosítanak”

– mondta Van Vliet. Hozzátette: „de egyes emberek vegán étrenddel táplálkozva is élhetnek egészségesen.”

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Súlygyarapodást számít és receptet ír

Ma már ha az ember rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, a felíratása miatt nem kell elrohanni az orvoshoz, elég egy telefon, egy e-mail és a patikus a felhőből le tudja tölteni a receptet. Kényelmes megoldás mindenkinek, ráadásul az informatikai rendszer automatizmusai mindenkinek segítenek követni a „gyógyszermozgást”.

Intenzív ajánlat szójából és napraforgóból

Előző héten a KITE Zrt. dalmandi és nádudvari hibridkukorica- és cirokbemutatóján tapasztaltakról számoltunk be, ezen a héten pedig a szójával és a napraforgóval folytatjuk a tudósítást. Összegzésképpen mi is csak úgy fogalmazunk, mint Hadászi László innovációs főigazgató, aki mindkét helyen elmondta: a szélsőségek szorításában küzdünk.

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

Bámészkoni az állattenyésztési napokon - garantált a vízhólyag

Családi programnak sem utolsó a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napok. Ha valakinek otthon is vannak, állatai, ne hagyja ki a tenyésztő szervezetek sátrait és a csarnokokban bemutatkozó nagyobb cégek standját, és az ágazat „háttériparát”, takarmánygyártókat, állategészségügyi vagy szaporítóanyagos cégeket sem!

Elismert tenyésztők Hódmezővásárhelyen

„Az állattenyésztés a világ legszebb és legkreatívabb foglalkozása”– nyitotta meg az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok tenyészállat-felvezetését és ünnepélyes díjkiosztóját Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke.

James Bond lecserélte ikonikus koktélját

A Heineken egy új reklámfilmet mutatott be az új James Bond film, a Nincs idő meghalni közelgő bemutatójának alkalmából, „Worth The Wait”, (Megéri a várakozás) címmel, melynek főszereplője maga James Bond megtestesítője, Daniel Craig.

A világjárvány óta egyre többen (és többet) költenek online vásárlásra

A brit vásárlók mintegy 70%-a állítja, hogy az online és mobiltelefonon történő vásárlás vált a kedvenc vásárlási módjává, szemben a koronavírus-járvány előtti kevesebb mint 50%-kal – derült ki a Credit Karma személyi pénzügyi startup cég tanulmányából.

A társaságkedvelő mókusok boldogabbak

Egy kutatás során megállapították, hogy a mókusok négy különböző személyiségjegyet mutatnak, amelyek befolyásolják, hogyan használják a környezetükben lévő teret és erőforrásokat. A kutatók úgy vélik, hogy a tanulmány eredményei felhívhatják a figyelmet a vadon élő állatok védelmére irányuló intézkedések fontosságára.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától

Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását.