0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A húst semmi sem pótolhatja?

Egy tanulmány szerint a növényi alapú húspótlók nem tekinthetők táplálkozási szempontból felcserélhetőnek a valódi hússal. Habár a növényi alapú húspótlók íze és textúrája hasonló lehet például a marhahúséhoz, ám a kettő tápanyagtartalma nagymértékben eltérhet.

Az amerikai Duke Egyetem kutatói úgy vélik, hogy tanulmányuk eredményei segíthetnek a fogyasztóknak abban, hogy megalapozott döntéseket hozzanak étkezési szokásaikkal kapcsolatban, mivel a hústermékek és a növényi eredetű helyettesítő termékek táplálkozási szempontból nem igazán felcserélhetők.

A múltban több tanulmány is arra bíztatta az országokat, hogy csökkentsék hús- és tejtermelésüket annak érdekében, hogy a szarvasmarha tartásból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának biztonságos határértékein belül maradjanak.

Az évek óta tartó nyomás hatására, amelyet nagy beruházások és kifinomult marketing egészített ki, a vállalatok elkezdték a hús növényi alapú alternatíváinak előállítását, amelyekről azt állították, hogy megkülönböztethetetlenek a marhahústól.

Annak érdekében, hogy a hús tápanyagtartalmát megközelítsék, a gyártók B12-vitamint, cinket, valamint szójából, borsóból és más növényi forrásokból származó fehérjéket adnak a húspótlókhoz. Valamint a marhahús vérességét és textúráját adó leghemoglobint, egy szójából és vörösrépából származó vashordozó molekulával, és a metilcellulóz nevű rosttal pótolják.

Azonban a tanulmány megállapította, hogy a két termék táplálkozás szempontjából nagyban különbözik egymástól.

„A tápértékcímkéket olvasó fogyasztók számára táplálkozási szempontból felcserélhetőnek tűnhet a hús a húspótlóval.

De ha a metabolizmus segítségével a függöny mögé kukkantunk, és megnézzük a kibővített tápanyagprofilokat, láthatjuk, hogy nagy különbségek vannak a hús és a növényi alapú húsalternatívák között” – mondta Stephan van Vliet, a tanulmány társszerzője.

A kutatás során a tudósok a metabolomika néven ismert technikával elemezték a két élelmiszer alapvető kémiai összetevőit, ami segített meghatározni, hogy az emberi szervezet és az emésztőrendszer hogyan alakítja át azokat energiává és szerkezeti építőelemekké.

A kutatók 18 mintát hasonlítottak össze egy népszerű növényi alapú húsalternatívából és ugyanennyit, egy idahói farmról származó, fűvel táplált darált marhahúsból. Amikor a tudósok elemezték a 36 gondosan megfőzött húspogácsát, megállapították, hogy az általuk mért 190 kémiai összetevő vagy metabolit közül 171 különbözött a marhahús és a növényi alapú húspótló között.

A húsminták 22 olyan anyagcsereterméket tartalmaztak, amelyeket a növényi helyettesítő nem, míg a növényi alapú húspótlók 31 összetevőt tartalmazott, amelyeket a valódi húsban nem találtak.

A tudósok megállapították, hogy több, az emberi egészség szempontjából fontosnak ismert metabolit – például a kreatin, az anserin és az omega-3 zsírsav – kizárólag vagy nagyobb mennyiségben a marhahúsban volt megtalálható.

Korábban közzétett tanulmányokra hivatkozva a tudósok hozzátették, hogy ezek a metabolitok potenciálisan fontos gyulladáscsökkentő és élettani szerepet töltenek be, amelyek fontosak az agy és más szervek, például az izmok működésében. „Fontos, hogy a fogyasztók megértsék, hogy ezeket a termékeket nem szabad felcserélhető tápanyagoknak tekinteni, de ez nem jelenti azt, hogy az egyik jobb lenne a másiknál.

A növényi és állati eredetű élelmiszerek kiegészíthetik egymást, mivel különböző tápanyagokat biztosítanak”

– mondta Van Vliet. Hozzátette: „de egyes emberek vegán étrenddel táplálkozva is élhetnek egészségesen.”

Forrás: independent.co.uk