Back to top

Kétműszakos kert: éjjel nyíló virágok…

A kertben éjszaka sem áll meg az élet, éppen ellenkezőleg, egy különleges előadás veszi kezdetét, melyben aktivizálódnak a napközben meghúzódó és pihenő állatok, és egyes virágok is éppen ekkora időzítik a kinyílásukat. Meg kell jegyezni, hogy ezt egyébként jó okkal teszik.

A későn kelők taktikája

A virágok életbevágóan fontos feladata, hogy elnyerjék a beporzók kegyeit, ezért különféle praktikákat is képesek bevetni. Vannak, akik egyszerűen használható és könnyen hozzáférhető szerkezet ötletével élnek, mások figyelemfelkeltő színeket és megint mások édes illatokat alkalmaznak, de még olyanok is akadnak, akik nem rettennek vissza a csapdaállítástól sem.

A virágok egy csoportja késő este nyílik, vagy ekkor kezdenek fokozottabban illatozni, kihasználva a lehetőséget, hogy a csekély fényben a színek és a formák kevésbé mérvadóak, nem úgy az illatingerek. Ezidőtájt ugyanis kisebb a konkurencia. Vagy mégsem?

Talán egyszerűen csak szívesebben szövetkeznek a szerény külsejű éjjeli lepkékkel. A kerti növények mellett a vadvirágok között is vannak, akik "éjszakai műszakosak"…

Kikre figyeljünk este?

Az este nyíló virágokra elsősorban az egyszerűség, a kifinomultság jellemző, napközben olykor ügyet sem vetünk rájuk, mert a sok egyéb cicoma eltereli a figyelmünket. Mégis érdemes belőlük olyan helyekre is ültetni, ahol esténként többet tartózkodunk, mert ekkor bőségesen kárpótolnak minket.

lonicerajaponica.jpg

Lonicera japonica
Fotó: wikipedia
Késő délután tátja ki hatalmas ajkait a japán lonc (Lonicera japonica) és csodálatos illatával betölti a teret. Színük délelőttre sárgára vált, miközben lassan elhervadnak, és átadják helyüket a következő generációnak.

Alkonyat táján a színek kissé „elvesznek, megfakulnak, egyre kevésbé láthatók, ekkor egy kis előnyhöz jutnak a fehér virágok, mert ezek „világítanak” legtovább. Így tesz a fehér mécsvirág (Silene lactifolia) is, aki estefelé mozgósítja a "parfüm tartalékait", és enyhe illatával édesgeti magához az éjjeli lepkefajokat.

Este 6 óra körül bont szirmot a virágportól roskadozó parlagi ligetszépe (Oenothera biennis). Ilyenkor néha még egy- egy tettre kész méh is csapong körülöttük türelmetlenül, hiszen érzik, hogy nekik már lassan  a kaptárban a helyük.

Az egyik legcsodálatosabb élmény estefelé élő adásban megfigyelni, amint kitekeredés után szétfeszíti szirmait, majd a gyönyörű, napsárga fénypontokkal tarkított növény káprázatosan ragyog az alkonyati fényviszonyokban. A ligetszépe elsősorban a lepkékre hagyatkozik, akik készségesen végzik el a feladatukat, ezért a rövid életű virágok délelőttre már össze is csukódnak.

mirabilisjalapa.jpg

Mirabilis jalapa
Fotó: wikipedia
Szintén hasonló időpontra állította be ébresztőóráját a csodatölcsér (Mirabilis jalapa), mely a nappali átlagos külső után estére mindig kirittyenti magát. Egész nyáron ontja élénk színű, kellemes illatú virágait. Igaz ugyan, hogy főleg éjjel, de borongósabb, lassabban induló napokon kora délelőttig élvezhetjük a társaságukat.

A sásliliomok (Hemerocallis) is felkészülnek éjszakai előadásukra, és 7-8 óra körül színre lépnek. Sajnos hiába a pompás szerep, és a remek alakítás, nagyon kevés idő jut nekik is a hírnévből.

Jól tesszük, ha legkésőbb a reggelihez begyűjtünk egy marék finom virágot (mert ez ehető), hisz nappal hamar elhervadnak, figyelmeztetve arra, hogy az éjszakai életnek is megvan a maga ára.

Szürkületkor kezdi néma trombitaszólóját a díszdohány (Nicotiana alata) mint például a fehér színű ’Jasmine’. És szintén elbűvölő illatszólamokkal hat a lelkünkre frézia illatú virágaival a N. sylvestris. A gyorsan fejlődő, impozáns növények szélvédett helyen érzik magukat biztonságban. Kisebb kertekbe választhatunk az alacsonyabb fajtákból, pl.: a N. alata ’Dynamo’- t, vagy a magyar nemesítésű ’Hópelyhet’.

Estig készülődik az édes illatú holdvirág (Ipomoea alba) is, hogy elkápráztasson minket hatalmas, hófehér virágaival, melyek aztán miniatűr holdakként ragyognak a 3-4 métert elérő szárakon.

Az eleinte kissé kényesnek és vonakodónak tűnő japán lilaakáccal (Wisteria) befuttathatjuk a pergolát vagy káprázatos lugast álmodhatunk meg. Miután kényelmesen berendezkedett későn nyíló, illatos virágai megkoronázzák erőfeszítéseinket.

datura_innoxia.jpg

Datura innoxia - amikor egy gyomnövénynek is van díszváltozata...
Fotó: wikipedia
Késő este teríti ki édeskés illatú tölcséreit a csattanó maszlag (Datura stramonium), egy melegkedvelő, szárazságtűrő gyom, mely szívesen megjelenik a gondozott kertekben is.

Erősen mérgező növény, de a dísznövényként kedvelt rokonával, az angyaltrombitával (Brugmansia) is vigyázni kell, aki szintén jellemzően estefelé szólaltatja meg gigantikus trombitáit.

Az esti parfümfelhő kedvelőinek elnyerheti tetszését a látványos fehér virágú Datura meteloides 'Evening Fragrance' vagy a lila tölcsérekkel elkápráztató, kisebb helyeken is elférő D. metel 'La Fleur Lilac'.

Tudvalevő, hogy kardvirágok ragaszkodnak a napos helyek élvezetéhez, ahol jó vízelvezetésű a talaj. De azért a rekkenő hőségben képesek ám nagyon megszomjazni, ezért rendszeres időközönként elvárják a frissítő felkínálását. Két különleges faj valóságos ékessége lesz kertünk, ezért érdemes őket a pihenőhely közelébe ültetnünk. Éjjel nyitja ki fűszeres illatú, világossárga, tölcséralakú virágait a bókoló kardvirág (Gladiolus tristis), szintúgy az elbűvölő illatú, fehér leplű, bordó torkú abesszin kardvirág (G. callianthus).

A fagyérzékeny, nap-, és melegimádó tubarózsa (Polianthes tuberosa) rabul ejtő illatát a szeptemberi éjszakákra tartogatja.

Mintha a Rút kiskacsa meséje elevenedne meg előttünk, amikor napnyugtakor kifeslik az évelő lángvirág (Zaluzianskya capensis) bordó bimbója, hogy aztán varázslatos illatú szépséggé váljon. A fehér virágok édes, fűszeres illata az éjszaka előre haladtával egyre erősödik, mígnem betöltik a környéket.

Az inkább dézsás növényként tartandó éjjeli jázmin (Cestrum nocturnum) nevéhez méltóan éjjelente virágzik és kellemes illatát kiárasztva teszi varázslatossá ezt a rejtélyes időszakot.

holgyestika.png

Hölgyestike (Hesperis matronalis)
Fotó: wikipedia
Az este közeledtével a selyemkóró (Asclepias syriaca) virágai is felerősítik az illatozást már- már émelyitő fokozatra kapcsolva. Hasonlóan viselkedik az ibolya illatú hölgyestike (Hesperis matronalis), aki napközben virít ugyan, de parfümjét csak estére tartogatja. A mediterrán hangulatot keltő, bódítóan édes illatú gardénia is csatlakozik az előbbi csoporthoz, ezért intenzíven kihasználja az éj leplét a csábításra.

Bőségesen megtérül, ha egy kis fáradozással „kétműszakos” kertet alakítunk ki, vagy legalább egyes helyekre, - ahol este legtöbbet tartózkodunk – becsempésszünk egy-egy ilyen szívmelengető meglepetést.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az élővilág és a munka szeretetére tanítanak

„Elvarázsol az a rendezettség és szépség, amit a méhek megtestesítenek. Amikor kaptárt bontunk, egy jól szervezett társadalom tárul elénk, amiben a család a legfontosabb. Mindenkinek megvan benne a maga feladata, és hihetetlen pontossággal teszik a dolgukat."

Kolbász(tök)ből kerítés

„Kolbászból van a kerítés” tartja a mondás, azokról, akik jó módban élnek. Kis átalakítással igaz lehet ez a kolbásztökre is, mert egy egyszerűen tartható, és sokféleképp felhasználható növényről van szó, ami kifejezetten jól mutat a kerítésen, és akinél ilyen van az a késő nyári kora őszi időszakban biztosan nem éhezik...

Karalyos Gábor interjú - Kertbarát Magazin

Karalyos Gábor színésszel színházi darabokban, filmekben, televíziós sorozatokban sokszor lehet találkozni, sőt még reklámfilmekben is. Legújabban pedig egy új csatornán is egyre népszerűbb, a Vegán Hegylakó Facebook oldalán rengetegen követik a posztjait. Ezt a szerepet, mint mondja, egyedül játssza, a posztokban ő az egyedüli szereplő, sőt főszereplő, hiszen a saját életébe enged bepillantást...és további érdekes részletek derülnek ki a Kertbarát Magazin szeptember 24-én megjelenő számában.

Méhek öltek meg 63 veszélyeztetett pingvint Dél-Afrikában

Méhraj ölt meg 63 veszélyeztetett pingvint a dél-afrikai Fokvároshoz közeli tengerparton.

Innovatív takarmánykiegészítő - Cinket és vitaminokat is tartalmaz

Speciális takarmánykiegészítőt fejlesztett ki és tesztelt egy hároméves nemzetközi projekt keretében az Adexgo Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE ÉTTI), valamint négy román partner közös konzorciuma.

A természetvédőknek fejfájást okoz a pampafű terjeszkedése

A magas és szépséges növénynek mutatós virágbugája van, és a tengerpartokon, a városokban vagy akár a kertekben is otthon érezheti magát. A természetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a pampafű (Cortaderia selloana) káros invazív faj, amely Dél-Európa egyes részeit fenyegeti.

Immunerősítés ősszel

Ha ősz, akkor jöhet egy adag immunerősítés, hogy felkészülten nézzünk elébe a télen ránk váró kórokozók hadviselésének. Ez az időszak fantasztikus segítőket állít csatasorba a mi oldalunkon, érdemes közülük minél többel szövetkezni. És a hagyományosan bevált gyógynövények is jelentkeznek egy-egy bevetésre.

Csalás és bűncselekmény

Dr. Norberto Garcia, az Apimondia Mézminőség és Mézkereskedelmi Állandó Bizottságának elnöke, a Nemzetközi Mézkereskedelmi Szövetség titkára röviden ezekkel a szavakkal jellemezte napjaink nemzetközi mézkereskedelmét: csalás és bűncselekmény. Lássuk kijelentésének okait. A leírtakat sok-sok nemzetközi tanulmány, előadás, cikk elemzéséből, értelmezéséből állítottam össze.

Apiterápiás méhesház a Mecsekben

Kocsis Ernő egy mecseki faluban, Hetvehelyen él családjával. Ha ismerős lehet a név és a hely az olvasóknak, az nem véletlen, ugyanis Ernő lánya, Kocsis Vivien Evelin, aki néhány éve indult a mézkirálynő-választáson. Bár Vivient nem választották meg, édesapja így is nagyon büszke rá, és joggal: Vivien cikkeivel a méhészeti termékeket népszerűsíti.

Természetesen szépek

Az évelő díszfüvek évek óta nagyon kedveltek, szívesen ültetik a kertbarátok, kerttulajdonosok, és a kerttervezők is előszeretettel dolgoznak ezzel a növénycsoporttal magánkertekben és közterületeken egyaránt. Tág tűrőképességük, változatos színeik és formáik miatt sokrétűen használhatók. A vegyes, a biodiverz és a természetközeli kertek trendjével párhuzamosan népszerűségük várhatóan tovább nő.