Back to top

Óriási a beruházási kedv

Hatalmas a pályázati hajrá a magyar mezőgazdaságban, még a költségvetési ciklus elejét, a 2014-15-ös éveket is meghaladja a gazdálkodók beruházási kedve – mondta el Szigeti Tamás, aki néhány hete támogató okiratot vett át Nagy István agrárminisztertől, de profi pályázatíróként is jelentősek a tapasztalatai.

Kalocsa melletti családi gazdaságukban 550 hektárt művelnek, amelynek durván a fele szántó, a fele pedig gyep. A közös munkában nagyon sokan részt vesznek, mindenki azt csinálja, amit jobban ért, illetve szeret.

„Folyamatosan pályázunk, mert a 40-50-60 százalékos támogatást óriási segítségnek tartjuk, amely nélkül nem is tudnánk fejleszteni”

– mondta.

Gáspár Ferenc, a NAK Bács megyei elnöke, Szigeti Tibor, a Szigeti Farm vezetője, Szigeti Tamás agrármérnök és Nagy István miniszter

Legutóbb július elején vett át támogató okiratot Fülöpszálláson, ahol vele együtt ötvenöt Bács-Kiskun megyei gazdálkodónak adta át a dokumentumot Nagy István miniszter, összesen 28 milliárd forint értékben.

Szigeti Tamásék családi gazdasága 47 millió forintos pályázati támogatást nyert el, amelyből 115 millió forintos fejlesztést valósítanak meg 2023 tavaszáig.

Új, korszerű, energiatakarékos

Hetven millió forintból építenek hatszáz négyzetméteres korszerű istállót, futtatót és takarmánytárolót őshonos lipicai törzstenyészetük számára. Az épületben tizenhárom egyedi bokszot alakítanak ki, a tetőre pedig 26 kW kapacitású napelemrendszert telepítenek további 8 millió forintért.

Napelemek termelik majd az áramot az új itállóban
Támogatást kaptak egy 35 millió forintos markológép, valamint egy másfél milliós költségű magasnyomású mosó beszerzéséhez is. „A pályázati kiírások kiemelten kezelik az állatok higiéniáját, amiben valószínűleg nagy szerepe volt a kiterjedt járványoknak.”

Amit negatívumként értékelnek sikeres pályázatuk kapcsán, hogy míg más haszonállatok tekintetében támogatta a kiírás a „zöldsor”, vagyis a takarmánykezelést segítő gépek beszerzését, lovak esetében nem. Így nem is kapták meg az igényelt 35 millió forintot a tervezett bálázó, rendsodró, fűkasza és bálaszállító pótkocsi megvásárlásához.

Az ellentmondást több gazdatárssal közösen jelezték a kiíró szervezetnek, és örömmel tapasztalták, hogy a következő, tavasszal megjelent, állattartó telepek fejlesztésére vonatkozó pályázatban már korrigálták a feltételeket,

és lótenyésztők is igényelhetnek támogatást a takarmányozó berendezésekre.

A beruházást két szakaszban valósítják meg. Az eszközöket még idén megvásárolják, az építkezés azonban hosszabb folyamat. Sajnos, a költségei időközben várhatóan emelkedni fognak.

A családi gazdaság nem először pályázott eredményesen. Tavaly augusztusban adtak át egy 200 millió forintos beruházást, aminek keretében állattartó, öntözési és falusi turizmust támogató fejlesztéseket valósítottak meg, és további mintegy 500 millió forintos fejlesztésre pályáznak jelenleg is.

Ha sikerrel járnak, ötven százalékos támogatással modernizálhatják állattartó telepüket, precíziós gazdálkodásba ruházhatnak be és a terménytárolást is modernizálhatják két éven belül.

További 500 millió forintos fejlesztésre készülnek

Lehetne még jobb

Szigeti Tamás saját vállalkozásában közel tíz éve foglalkozik pályázatírással. Mint mondta, csak

az ő cége közel hárommilliárd forint értékben készít elő pályázatokat mintegy negyven Kalocsa környéki, dél-alföldi gazdálkodónak,

de tudomása szerint minden pályázatíró tele van munkával.

Óriási a várakozás a július 26-án nyíló precíziós pályázatra, amelyről azt gondolják, már az első, augusztus 9-ig tartó szakaszban el fog fogyni a rendelkezésre álló 100 milliárdos keret.

Feldman Zsolt államtitkár egy soltvadkerti pályázati fórumon arról tájékoztatta a gazdákat, hogy várhatóan meg fogják emelni a forrást.

Szigeti Tamás az agrárpályázatok kapcsán jelentős előre lépésként értékeli, hogy a korábbi másfél-két év helyett fél évre rövidült az elbírálási ideje. Ugyanakkor úgy véli, még mindig tetemes és esetenként felesleges az adminisztráció.

Példaként említi, hogy

egy alkalommal azt is igazolniuk kellett, hogy nem állnak kapcsolatban egy azonos vezetéknevű debreceni gazdálkodóval,

máskor azzal indokolták a pályázatuk elutasítását, hogy rosszul szerepelt egy dátum egy hozzájáruló nyilatkozaton egy családon belüli bérleti jogviszonyban.

Problémásnak érzik a pályázó gazdálkodók a banki finanszírozást is, amelyet a legtöbbjüknek igénybe kell vennie az önerőhöz. Úgy vélik,

nagyon sok a rejtett költsége, és sokszor rugalmatlanok a pénzintézetek, ami késedelmet, gyakran további költségeket okoz a pályázóknak.

Sokat segítene, ha a kiíró szervezet egyeztetne a bankokkal a feltételekről.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Széllel szemben született – fél évszázaddal a CPS megalakulása után

Történelmi dátum a hazai mezőgazdaságban 1971. október 11. – de ne essen kétségbe, aki első hallásra semmit sem tud róla. Burgert Róbert kezdeményezésére ebben az évben alapították meg Bábolnán a CPS-t. A Corn Production System, azaz Kukoricatermelési Rendszer kifejezésből alkotott betűszó az IKR, vagyis az Iparszerű Kukoricatermelési Rendszer elődszervezetét jelölte.

Nem arany a gyapjú, de nyírni muszáj

A juhokat évente legalább egyszer nyírni kell, ám egyre kevesebb az olyan szakember, aki ezt a feladatot jó minőségben elvégzi. Emellett a gyapjú ára nemhogy nyereséget termelne, de gyakran még a nyírás költségeit sem fedezi. A gazdák szerint sokat segítene, ha egy gyapjúmosó üzem működne az országban, mert az így feldolgozott terméket drágábban lehetne értékesíteni.

Súlygyarapodást számít és receptet ír

Ma már ha az ember rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, a felíratása miatt nem kell elrohanni az orvoshoz, elég egy telefon, egy e-mail és a patikus a felhőből le tudja tölteni a receptet. Kényelmes megoldás mindenkinek, ráadásul az informatikai rendszer automatizmusai mindenkinek segítenek követni a „gyógyszermozgást”.

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Sertésárverés Hódmezővásárhelyen

Az afrikai sertéspestis és még inkább a rendkívül alacsony felvásárlási árak csökkentették a sertéshizlalási kedvet. Hódmezővásárhelyen a sertésárverésen ugyan ott ültek, sőt a katalógusban be is jelöltek néhány állatot az érdeklődők, azonban üzlet nemigen köttetett. Az árverést leginkább a külföldi turisták élvezték – álmélkodtak hallván a sivalkodó disznót.

Követendő példa az ezeréves határnál

Vannak olyan vidékek Romániában, ahol még mindig visszafogottan gondolkodnak a mezőgazdasági társulásról, mert egyesek emlékezetében még mindig elevenen él a szocialista tervgazdaságon alapuló termelőszövetkezeti rémálom. Szerencsére, a rendszerváltás óta eltelt 30 esztendő alatt felnőtt egy nemzedék, amelynek a tagjait már nem kísérti a múlt szelleme.

Bámészkoni az állattenyésztési napokon - garantált a vízhólyag

Családi programnak sem utolsó a Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési Napok. Ha valakinek otthon is vannak, állatai, ne hagyja ki a tenyésztő szervezetek sátrait és a csarnokokban bemutatkozó nagyobb cégek standját, és az ágazat „háttériparát”, takarmánygyártókat, állategészségügyi vagy szaporítóanyagos cégeket sem!

Egy kezdő állattartó kalandjai - A hétköznapok derűje és borúja

Sokat tanulhatunk a természettől, ha állattartásba kezdünk: nemcsak a mindennapjaink ritmusa változik meg, de emberi egónk is alázatot tanul. Elfogadjuk, ha nem sikerül minden elsőre, megérezzük veszteségeink és nyereségeink sajátos egyensúlyát, lelassulunk, és jobban átéljük a mindennapok apróbb örömeit.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.

Minőségi mezőgazdaság születhet a következő tíz évben

A mezőgazdasági termékek feldolgozására fókuszál a következő tíz év fejlesztéspolitikája, mert az erősebb feldolgozóipar stabilabb értékesítési hátteret jelent az egész agrárium számára – mondta el Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, Hódmezővásárhelyen.