Back to top

Örömforrás - A Gergely-kert

Gergely Róbert figyel a részletekre, különösen, ha a kertjéről van szó. Mindennek megvan a maga tudatosan kialakított helye. Nem kerüli el a figyelmét egyetlen elszáradt levél vagy virágszirom sem. Éppen ezektől szabadította meg növényeit, mielőtt megérkeztünk az udvarába.

Az ország Gergely Robija olyan házigazda, mint amilyen kertész. Érezhető szeretettel gondoskodik a vendégeiről és a növényeiről is. A megérkezés pillanatától figyel ránk. Jó érzés belépni az érdi „takaros” házba, többször is így említi beszélgetésünk alatt az otthonát. Valóban az! Tiszta és rendezett. Bája és hangulata van. Különösen a kertnek, ahol a színművész és énekes szívesen tölti a mindennapjait.

MMG - Kertész leszek, fát nevelek... Gergely Róbert mesés kertjében jártunk

Minden szegletére büszke

Gergely Róbertnek nem ez az első kertes háza. Hacsak tehette, olyan otthont választott, ahol a saját növényei vették körül, mindig megvolt a maga kis birtoka, mert szereti megélni azt az örömöt, amit egy kert adhat.

Az általa tíz éve megálmodott és gondosan ápolt Gergely-kert minden szegletére büszke.

Tudatosan alakította úgy, hogy az igényeinek megfeleljen, ezért három részre tagolta. Az előkert a két játékos kutyáé, mert ők az „emberkertbe” nem mehetnek be. Az esztétikum mellett mindenhol jelen van a praktikum is. Az oldalkertet illatos levendulák és színpompás rózsák szegélyezik. Ide került a pingpongasztal, amely megmozgatja a ház lakóit és vendégeit. A belső nagykertet fák övezik, amelyek árnyékot adnak a fűnek és a hűsölni vágyóknak. Megtalálható benne hárs-, füge-, cseresznye- és meggyfa, de veteményes és fűszernövények is helyet kaptak. A művész úr mindenre gondolt.

Névjegy

Gergely Róbert kétszeres eMeRTon- és Arany Zsiráf díjas énekes, színművész. 1958. január 21-én született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1980-ban diplomázott, majd a Pécsi Nemzeti Színházban helyezkedett el. Játszott többek között a Vidám Színpadon, a Budapesti Operettszínházban, a Vígszínházban és a Madách Színházban. Szabadúszó. 12 éve megalapította a Gergely Theáter utazó színházat. Elvált, egy felnőtt fia van.

Lelkesen meséli, hogy zuglói születésű gyerekként mindig sok zöld vette körül.

– Olyan világba születtem, ahol a fa, a virág, a környezet meghatározó volt, és mindez a mostani életemben is visszaköszön.

Májustól szeptember végéig kiköltözik a kertjébe. Azt mondja, nincs is nagyobb élmény a nyári estéknél.

– Este, mikor jó idő van, és elcsendesül a város zaja, hallom, ahogy ciripelnek a szöcskék, tücskök, bogarak. És egyszer csak egy másik zenét is lehet hallani, ez pedig az öntözőrendszer hangja.

Sokszor kint is alszik a szaletli alatt, élvezi a jó levegőt, a csillagos eget, és frissen, kipihenten ébred reggel ötkor.

Kertész leszek, fát nevelek...

Nem csak gyönyörködni szeret a növényekben. Gondozza is őket szeretettel és odafigyeléssel. Ahogy fogalmaz, zöldkezű kertésszé vált. Nem ijeszti meg semmilyen kerti munka, ha kell füvet nyír, öntöz, lehullott levelet seper, vagy akár fát ültet.

Fotó: Bokor Ádám

Sokat tanult a szakértőktől, és rengeteg tapasztalata van. Érdekli a kertészet, ezért magazinunkat is érdeklődéssel forgatja, amikor csak teheti.

– Ha odafigyelek másokra, ha ellesem a dolgokat, ha utánaolvasok bizonyos kérdéseknek, akkor az nemcsak a kertemet, hanem engem is épít.

Többet tudok a témáról, jobban figyelhetek a növényeimre, látom, min kell változtatni. Így a kertész Robi nem csak a versben mondja, hogy kertész leszek, fát nevelek, hanem valóban kertésznek kell lenni és fát kell nevelni.

Egész életében rajongással figyelte a szomorúfüzeket. Érden is ültetett egyet, ami központi helyet kapott a belső nagykertben.

Fotó: Bokor Ádám

– Festőivé, romantikussá válik a környezet, ahol megjelenik egy szomorúfűz. Lenyűgöz a látvány, ahogy ráborul a körülötte lévő területre. Nagyon sok esztétikai örömöt ad, és sok munkát is.

A koronavírus-járvány elvette a fellépéseket tőle is, mint sok más művészembertől. De nem tört meg, értékeli azt az időt, amit cserébe kapott, és amit a természet közelségében tölthet.

Most minden munkát ő végez a kertben.

– Évek óta besegített nekem István, a gyakorlott kertész, hogy a kertem szép maradjon, de jelenleg ezt nem engedhetem meg magamnak.

Nézze meg a kertben készült fotóinkat!

Visszatekintő romantika

Fotó: Bokor Ádám
Gergely Róbert fülbemászó szerelmes dalait már tinédzser lánykaként is dúdoltam. Egy ország gondol a szerelemre és romantikára, ha említésre kerül a neve. Nem tudom kihagyni a kérdést, hogy romantikusnak tartja-e magát.

Azt mondja, nem akar elszomorítani engem és az olvasókat sem. Ha fiatal korában kérdezem, könnyen azt válaszolja, persze, de őt akkor sem a romantikus oldal jellemezte, azt a dalaiban, a szerepeiben élte meg. A magánéletben inkább reális, két lábbal a földön álló férfi.

– Ma 63 évesen egyedül élek, és a romantikám visszatekintő. Már nem szeretnék hódítani, csábítani, nem vagyok kalandéhes.

Arra vágyom, hogy a hétköznapjaimat tartalmasan és egészséggel éljem meg. Ebben a kert is segít, ahol jó a levegő, körbevesz a természet és a nyugalom.

MMG - Egy igazi Kertbarát koncertje

Nem okoz csalódást a válasz, hiszen már én sem vagyok az a fiatal lányka. Értem és érzem, amit mond. Akárhogy is van, megjegyzem, hogy a romantika mégiscsak visszatért a hétköznapjaiba. Visszakérdez, hogyan? Emlékeztetem, hogy most egy különleges koncertre készül. Mosolyogva bólint:

Fotó: Bokor Ádám
– Igen, egy romantikus estére készülök a kollégáimmal, a 30 éves jubileumi nagykoncertünkre. Mesebeli környezetben, fák és erdőség közepén, Csillebércen, a Budai Szabadtéri Színházban augusztus nyolcadikán, este fél nyolckor elénekelem azokat a dalokat, amik az én zenei kertem gyöngyszemei. Például az Emmanuelle, Azok a fehér éjszakák, vagy a Rég várok rád. Erre az estére csokorba gyűjtöttem az elmúlt három évtized legismertebb slágereit, és ezt nyújtom majd át az én kedves közönségemnek.

Fotó: Bokor Ádám

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2021/7-8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

Két ritka kártevő

Számos kártevőfajunk ritkán kerül szem elé, mert a kártétele nem szembeötlő, vagy tápnövényének mezőgazdasági szerepe kevésbe jelentős. Ilyen a városi parkokba gyakran ültetett aranyeső két kártevője is.

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

Kolbász(tök)ből kerítés

„Kolbászból van a kerítés” tartja a mondás, azokról, akik jó módban élnek. Kis átalakítással igaz lehet ez a kolbásztökre is, mert egy egyszerűen tartható, és sokféleképp felhasználható növényről van szó, ami kifejezetten jól mutat a kerítésen, és akinél ilyen van az a késő nyári kora őszi időszakban biztosan nem éhezik...

Elindul a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program második üteme

Az Agrárminisztérium 2021-ben a Vidékfejlesztési Program keretében 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat - jelentette be Nagy István.

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától

Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását.

Uniós oltalomban részesült a Madarasi birspálinka

Az Európai Bizottság szeptember 21-én kihirdetett rendeletével a „Madarasi birspálinka” védett elnevezés lett az EU-ban. Ezzel tizenkettőre emelkedett az uniós oltalmat élvező magyar pálinka elnevezések száma.

„Nagy hiba volna elhallgatni, hogy túltermelés van”

Senki nem tudja, vagy legalábbis nem akarja elárulni, hogy mekkora is valójában a lengyelországi almatermés. Pedig nagy hiba volna elhallgatni a valóságot – idéz egy lengyel szakértőt a fruchthandel.de portál.