Back to top

Érzelmi állapottól függő gyümölcsfogyasztás?

Az elfogyasztott gyümölcsök nem csupán a fizikai testre vannak hatással, hanem a lelki világunkra is, ezért lényegében minden szinten táplálnak. Ezt úgy fordíthatjuk a javunkra, ha jobban megismerjük a gyümölcsök igazi „mondanivalóját”, így aztán tudatosan „kérhetjük” a támogatásukat bizonyos érzelmi állapotok esetén.

Miként táplálnak a gyümölcsök?

Miért lenne meglepő, vagy hihetetlen, hogy egy étel nem csak a hasunkat tölti meg, hanem akár érzelmileg is feltankol, kiegyensúlyoz, vagy megnyugtat? Minden tápláléknak megvan a sajátos gyógyító tulajdonsága, ami csak rá jellemző. Minthogy minden ember is egyedi és értékes, kifejezetten akkor, ha önazonos életet él, ha hagyja kiteljesedni önmagát. A növényeknél - de még az állatok esetében is - az életcél „felismerése”, és az önvalójuk megélése sokkal természetesebben megy végbe, mint az embernél.

A termések ahogy részünkké válnak, kiadják magukból a belső lényüket és átadják „titkos” tanításukat.

Eddig ennek nem voltunk teljesen tudatában, de ezentúl jobban odafigyelhetünk rá, még ha misztikusan hangzik is...

A gyümölcsök „titkos” üzenete

Léteznek olyan különlegesen érzékeny emberek, akik az állatokat és a növényeket is másképpen, a maguk teljességében képesek érzékelni, tőlük megdöbbentő üzeneteket hallhatunk a körülöttünk élő lények „érzéseiről”, céljairól, motivációiról. Amikor figyelünk és kicsit szélesítjük a látókörünket, absztrakt módon gondolkodunk és próbáljuk felismerni a világot, közelebb kerülhetünk a növényekhez, jobban megérthetjük őket és az üzenetüket.

A következőkben a gyümölcsöknek az emberi lélekre ható gyógyhatásával kapcsolatban ismerhetünk meg érdekes részleteket.

Alma

Ősi, biztos pontnak számító gyümölcsünk, talán éppen ezért egyike a leggyakrabban fogyasztottaknak is. Ösztönösen legelőször jut eszünkbe hozzáfordulni, mert egész évben jelen van, és érezzük, hogy számíthatunk rá. Gyakorlatilag mindenki találhat kedvére valót a rengeteg fajta között. Naponta többször ajánlott fogyasztani, akár minden főétkezés előtt.

Különösen érdemes elrágcsálni egy almát, amikor erőtlennek, levertnek, szánalmasnak, használhatatlannak, értéktelennek érezzük magunkat, mert felvidít, energikusabbá tesz, és képes jó irányba terelni minket.

Banán

Segít felismerni és elengedni az önmagunkról alkotott hamis képzelgéseinket, hogy valódi önismeretre tehessünk szert. Ösztönöz, hogy kifejezésre juttassuk igazi vágyainkat és bátorít, hogy elhagyjuk a romboló szokásainkat, többek között például a halogatást. Legalább napi három banán elfogyasztása csökkenti a poszttraumás stressz szindróma tüneteit is.

Cseresznye

Mindazon túl, hogy elképesztően ügyesen együtt tud dolgozni a májjal, támogatja a hemoglobinképződést és rendkívül hatékony bél-, és méhtisztító. Aminosav-, és ásványi anyagtartalma révén csökkenti a stressz okozta belső feszültséget. A cseresznye elűzi a szorongást, felvidít, lelkesít, könnyedebbé és elégedetté tesz.

Visszatereli az érzelmeit a közösség irányába azoknak, akik céltalannak találják az életüket és eltávolodtak a környezetüktől.

Türelemre tanít, valamint, hogy a kapkodás helyett tisztelettel bánjunk a dolgokkal és szánjunk elegendő időt a feladataink elvégzésére.

Datolya

A rendszeres, de mértékletes datolyafogyasztás védőpajzsot von körénk az ellenségeskedés és féltékenykedések ellen, továbbá segít, hogy kialudjuk magunkból a negatív érzelmeket, mint például a félelmeket, vagy a szégyenérzetet. Önzetlen gondolkodásra tanít, így a megosztás illetve az adás, adakozás életünk természetes részévé válik.

Kajszibarack

Erőteljes energetizáló és méregtelenítő hatással bír, különösen, amikor héjjal együtt fogyasztjuk. Erősíti a szívet, táplálja az agyat. Sokat segít depresszió, krónikus fáradtság szindróma, és szórakozottság esetén.

Jószívűbbé és intuitívvá tesz, megnyugtat, szabályozza az önvédelmet. Hatására megnyílik a szívünk, jobban megbecsüljük értékes családi és baráti kapcsolatainkat ahelyett, hogy természetesnek vennénk.

Körte

Megtisztítja a májat, megfiatalítja a hasnyálmirigyet, megelőzi illetve csillapítja annak esetleges gyulladását. A félelem, zaklatottság, csalódottság, fokozott ingerlékenység, stressz, levertség hátterében szinte már végletekig leterhelt hasnyálmirigy és máj áll. Remek ötlet a körtefogyasztás, amikor ilyesmiket tapasztalunk, mivel hűsítőleg hat ezekre a szervekre, csillapítja nyugtalanságukat.

Szőlő

Félresöpri a letörtséget és a búskomorságot, felvidít. Segít továbblépni a visszautasítás, kirekesztettség, vagy elmarasztalás miatt keletkezett érzelmi sérüléseinken. Hatására nyitottabban fogadjuk a változásokat és bátrabban tudunk lecsapni és megragadni életünk várva várt, de mégis rémisztő lehetőségeire.

A gyümölcsök azontúl, hogy ízletes és tápláló falatok, szövetségeseink az életben, és segítenek, megbirkózni életünk eseményeivel is.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

Újabb étteremlánc csatlakozik a vegán forradalomhoz

A McDonald’s háromévnyi kutatás és fejlesztés után piacra dobja első növényi alapú burgerét az Egyesült Királyságban.

Eredetvédett vadkörtepálinka

A mai értelemben használt eredetvédelem kifejezést a francia borászok találták ki a filoxéravész után, alaptétele, hogy a bor minőségét elsősorban a termőhely határozza meg. Így a legkiválóbb termőhelyeken termelt borok viselhetik a megkülönböztető jelzést, ha megfelelnek a termelők által megfogalmazott rendkívül szigorú követelményeknek.

A természetvédőknek fejfájást okoz a pampafű terjeszkedése

A magas és szépséges növénynek mutatós virágbugája van, és a tengerpartokon, a városokban vagy akár a kertekben is otthon érezheti magát. A természetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a pampafű (Cortaderia selloana) káros invazív faj, amely Dél-Európa egyes részeit fenyegeti.

Vendégház a Börzsöny szívében

Aki igazán eldugott, vagy éppen izgalmas erdei tájat keres, a Börzsönyben mindkettőt megtalálja. Jó kiindulópont a bakancsos túrákhoz az Ipoly Erdő Zrt. Királyréti Erdészetének Tóvik vendégháza a Magas-Börzsöny kapujában. Az exkluzív kialakítású épületegyüttes a fővárosból alig egy órányi utazással elérhető, házias és vadételeket egyaránt kínáló, családias hangulatú, panzió jellegű szálláshely.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Keleti és nyugati ízek találkozója

Magyarország keleti és nyugati felének ízei találkoznak bennük – fogalmazta meg Lovászné Baranyi Magdolna a mottóját, ami alapján szörpnek és lekvárnak dolgozzák fel a gyümölcsöket, „ezerféle” módon. A jelmondat magyarázataként elmondta, hogy Debrecenből költözött zalai férjéhez, így találkoztak a különböző ízek, amelyek meghatározzák termékeiket.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

A kis tavak természetvédelmi szerepe

Magyarországon az emberek mintegy 70 százaléka városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként funkcionálnak, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

Készül a drónos jogszabály

A mezőgazdaság műszaki és informatikai fejlődése rengeteg új lehetőséget kínál, ezek közé tartozik a drónok használata is. A drónos növényvédelem lehetőségeiről és korlátairól beszélt Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője növényorvosoknak.