Back to top

Katasztrófa sújtotta területté vált a különleges borvidék

Németország egyik rendkívül különleges mezőgazdasági tája, az Ahr folyócska völgyében fekvő, alig több mint ötszáz hektáros borvidék a katasztrófa sújtotta területek egyik legérintettebbje. A meredek sziklafalakkal szegett zegzugos völgy, amely „békeidőben” a borvidék utánozhatatlan klímáját adja, most éppen a helyzet menthetetlenségéhez járult hozzá.

„Az Ahr folyó 24 kilométeres szakasza mentén, a meredek hegyoldalakon húzódó borvidék egyedülállóan enyhe klímája elsősorban a domborzati viszonyoknak köszönhető: az Eifel és a Hohes Venn esőárnyékában, a könnyen melegedő talajokba ültetett tőkéken biztonságosan beérnek a fürtök.

A vulkanikus kőzet alapú talaj, akár a padlófűtés, a nappal fölvett hőt az éjszaka folyamán leadja, így folyamatosan meleget ad a tőkéknek […],

ezt a palakőzetből készült támfalak által tárolt, majd éjjel kisugárzott hő egészíti ki, kitűnő klimatikus viszonyokat teremtve a szőlőnek” – így mutattuk be a borvidéket a Kertészet és Szőlészet hasábjain (Biza Klára cikke a Kertészet és Szőlészet 2020/25. számában jelent meg Németország legészakibb és legkisebb borvidékéről).

Most itt van a legnagyobb baj.

Az agrarheute.com újságírói a regionális szőlész- és gazdaegyesület elnökét, Michael Horpert kérték, hogy segítsen megvilágítani, mekkora is a kár.

Az elnök azzal kezdte, hogy

az Ahr völgyében a legmagasabb a halálos áldozatok száma, ami minden másnál lényegesebb és szomorúbb. Az Eifel hegységben csodával határos módon nem tudnak halálos áldozatról, bár eltűnt személyeket még keresnek,

mondta. A térség szőlőtermesztő gazdaságai közül mindössze három van, amelyet nem érintett az áradás, az összes többi katasztrofális állapotba került.

Július 22-én még mindig nagy területeken nem volt az Ahr völgyében áram, mobilhálózat, ivóvíz és gáz.

Az Eifel hegység völgyeiben is súlyos a helyzet, ott Bitburg-Prüm térsége a legérintettebb, ahol egyes gazdaságok két órán át két méter mély víz alatt álltak, mondta.

A károk mértékének még a becslésére sem vállalkozott a szakember, de elmondta, hogy

százával fulladtak meg az állatok, sár és szemét öntötte el a legelőket, és minden tönkrement, amije csak egy mezőgazdasági üzemnek van: traktorok, silók, bálák stb.

Van, ahol totálisan megsemmisült a teljes idei termés, de a regionális gabonakereskedelemben nagy szerepet betöltő kicsi malmok is tönkrementek. A tejtermelő gazdaságokban az áramszünet miatt nem tudtak fejni, a fejőrobotok amúgy is tönkrementek az áradásban, időbe telik a javításuk. Vannak, akik gazdatársaiknál tudták elhelyezni az állataikat ideiglenesen.

Óriási egyébként a segítőkészség,  tette hozzá az elnök.

„Rendkívül büszke vagyok a gazdáinkra, akik ilyen összetartással dolgoznak, hogy kiverekedjék magukat ebből a súlyos helyzetből”, fogalmazott, külön kiemelve a nők szerepét, akik egy személyben irányítják a komplett gazdaságokat, amíg a családok férfitagjai szó szerint éjjel-nappal dolgoznak a mentési munkákban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.