0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Katasztrófa sújtotta területté vált a különleges borvidék

Németország egyik rendkívül különleges mezőgazdasági tája, az Ahr folyócska völgyében fekvő, alig több mint ötszáz hektáros borvidék a katasztrófa sújtotta területek egyik legérintettebbje. A meredek sziklafalakkal szegett zegzugos völgy, amely „békeidőben” a borvidék utánozhatatlan klímáját adja, most éppen a helyzet menthetetlenségéhez járult hozzá.

„Az Ahr folyó 24 kilométeres szakasza mentén, a meredek hegyoldalakon húzódó borvidék egyedülállóan enyhe klímája elsősorban a domborzati viszonyoknak köszönhető: az Eifel és a Hohes Venn esőárnyékában, a könnyen melegedő talajokba ültetett tőkéken biztonságosan beérnek a fürtök.

A vulkanikus kőzet alapú talaj, akár a padlófűtés, a nappal fölvett hőt az éjszaka folyamán leadja, így folyamatosan meleget ad a tőkéknek […],

ezt a palakőzetből készült támfalak által tárolt, majd éjjel kisugárzott hő egészíti ki, kitűnő klimatikus viszonyokat teremtve a szőlőnek” – így mutattuk be a borvidéket a Kertészet és Szőlészet hasábjain (Biza Klára cikke a Kertészet és Szőlészet 2020/25. számában jelent meg Németország legészakibb és legkisebb borvidékéről).

Most itt van a legnagyobb baj.

Az agrarheute.com újságírói a regionális szőlész- és gazdaegyesület elnökét, Michael Horpert kérték, hogy segítsen megvilágítani, mekkora is a kár.

Az elnök azzal kezdte, hogy

az Ahr völgyében a legmagasabb a halálos áldozatok száma, ami minden másnál lényegesebb és szomorúbb. Az Eifel hegységben csodával határos módon nem tudnak halálos áldozatról, bár eltűnt személyeket még keresnek,

mondta. A térség szőlőtermesztő gazdaságai közül mindössze három van, amelyet nem érintett az áradás, az összes többi katasztrofális állapotba került.

Július 22-én még mindig nagy területeken nem volt az Ahr völgyében áram, mobilhálózat, ivóvíz és gáz.

Az Eifel hegység völgyeiben is súlyos a helyzet, ott Bitburg-Prüm térsége a legérintettebb, ahol egyes gazdaságok két órán át két méter mély víz alatt álltak, mondta.

A károk mértékének még a becslésére sem vállalkozott a szakember, de elmondta, hogy

százával fulladtak meg az állatok, sár és szemét öntötte el a legelőket, és minden tönkrement, amije csak egy mezőgazdasági üzemnek van: traktorok, silók, bálák stb.

Van, ahol totálisan megsemmisült a teljes idei termés, de a regionális gabonakereskedelemben nagy szerepet betöltő kicsi malmok is tönkrementek. A tejtermelő gazdaságokban az áramszünet miatt nem tudtak fejni, a fejőrobotok amúgy is tönkrementek az áradásban, időbe telik a javításuk. Vannak, akik gazdatársaiknál tudták elhelyezni az állataikat ideiglenesen.

Óriási egyébként a segítőkészség,  tette hozzá az elnök.

„Rendkívül büszke vagyok a gazdáinkra, akik ilyen összetartással dolgoznak, hogy kiverekedjék magukat ebből a súlyos helyzetből”, fogalmazott, külön kiemelve a nők szerepét, akik egy személyben irányítják a komplett gazdaságokat, amíg a családok férfitagjai szó szerint éjjel-nappal dolgoznak a mentési munkákban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu