Back to top

Katasztrófa sújtotta területté vált a különleges borvidék

Németország egyik rendkívül különleges mezőgazdasági tája, az Ahr folyócska völgyében fekvő, alig több mint ötszáz hektáros borvidék a katasztrófa sújtotta területek egyik legérintettebbje. A meredek sziklafalakkal szegett zegzugos völgy, amely „békeidőben” a borvidék utánozhatatlan klímáját adja, most éppen a helyzet menthetetlenségéhez járult hozzá.

„Az Ahr folyó 24 kilométeres szakasza mentén, a meredek hegyoldalakon húzódó borvidék egyedülállóan enyhe klímája elsősorban a domborzati viszonyoknak köszönhető: az Eifel és a Hohes Venn esőárnyékában, a könnyen melegedő talajokba ültetett tőkéken biztonságosan beérnek a fürtök.

A vulkanikus kőzet alapú talaj, akár a padlófűtés, a nappal fölvett hőt az éjszaka folyamán leadja, így folyamatosan meleget ad a tőkéknek […],

ezt a palakőzetből készült támfalak által tárolt, majd éjjel kisugárzott hő egészíti ki, kitűnő klimatikus viszonyokat teremtve a szőlőnek” – így mutattuk be a borvidéket a Kertészet és Szőlészet hasábjain (Biza Klára cikke a Kertészet és Szőlészet 2020/25. számában jelent meg Németország legészakibb és legkisebb borvidékéről).

Most itt van a legnagyobb baj.

Az agrarheute.com újságírói a regionális szőlész- és gazdaegyesület elnökét, Michael Horpert kérték, hogy segítsen megvilágítani, mekkora is a kár.

Az elnök azzal kezdte, hogy

az Ahr völgyében a legmagasabb a halálos áldozatok száma, ami minden másnál lényegesebb és szomorúbb. Az Eifel hegységben csodával határos módon nem tudnak halálos áldozatról, bár eltűnt személyeket még keresnek,

mondta. A térség szőlőtermesztő gazdaságai közül mindössze három van, amelyet nem érintett az áradás, az összes többi katasztrofális állapotba került.

Július 22-én még mindig nagy területeken nem volt az Ahr völgyében áram, mobilhálózat, ivóvíz és gáz.

Az Eifel hegység völgyeiben is súlyos a helyzet, ott Bitburg-Prüm térsége a legérintettebb, ahol egyes gazdaságok két órán át két méter mély víz alatt álltak, mondta.

A károk mértékének még a becslésére sem vállalkozott a szakember, de elmondta, hogy

százával fulladtak meg az állatok, sár és szemét öntötte el a legelőket, és minden tönkrement, amije csak egy mezőgazdasági üzemnek van: traktorok, silók, bálák stb.

Van, ahol totálisan megsemmisült a teljes idei termés, de a regionális gabonakereskedelemben nagy szerepet betöltő kicsi malmok is tönkrementek. A tejtermelő gazdaságokban az áramszünet miatt nem tudtak fejni, a fejőrobotok amúgy is tönkrementek az áradásban, időbe telik a javításuk. Vannak, akik gazdatársaiknál tudták elhelyezni az állataikat ideiglenesen.

Óriási egyébként a segítőkészség,  tette hozzá az elnök.

„Rendkívül büszke vagyok a gazdáinkra, akik ilyen összetartással dolgoznak, hogy kiverekedjék magukat ebből a súlyos helyzetből”, fogalmazott, külön kiemelve a nők szerepét, akik egy személyben irányítják a komplett gazdaságokat, amíg a családok férfitagjai szó szerint éjjel-nappal dolgoznak a mentési munkákban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

A természetvédőknek fejfájást okoz a pampafű terjeszkedése

A magas és szépséges növénynek mutatós virágbugája van, és a tengerpartokon, a városokban vagy akár a kertekben is otthon érezheti magát. A természetvédők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a pampafű (Cortaderia selloana) káros invazív faj, amely Dél-Európa egyes részeit fenyegeti.

A földművelés embert próbáló hivatás

Ötödik alkalommal rendezték meg a Földművesek Napját, amelynek ezúttal szeptember 18-án Alsónémedi Nagyközség Széchenyi István Általános Iskolája adott otthont. Az ünnepnap létrejötte és szervezése Lambert Győzőnének, az Arany-Korona Alapítvány képviselőjének, a Földművesek Napja alapítójának, valamint Petráss László alapítónak köszönhető. Az ünnepnap fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt.

Az idei év legszebb szőlőbirtokai

Tizedik éve hirdetik ki a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj győzteseit, a díjat a Bor és Piac szaklap 2012-ben alapította, amelynek díjkiosztója a napokban volt. Az idei kategóriagyőztesek pedig a Tringa Borpince, a Borbély Családi Pincészet, a Günzer Tamás Pincészete, illetve a Schieber Pincészet lettek.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

A kis tavak természetvédelmi szerepe

Magyarországon az emberek mintegy 70 százaléka városokban él. Az elvárosiasodás következtében rohamosan pusztulnak a természetes vizes élőhelyek. A parkokban, magánkeretekben eredetileg esztétikai céllal létrehozott dísztavak jelentős szerepet töltenek be a meglévő természetes életközösségek fenntartásában, afféle biohűtőként funkcionálnak, ezáltal elviselhetőbbé teszik a városi klímát.

A földművelés hivatás és életforma

Földművelők nélkül nem tudnánk mit tenni az asztalra, és a vidék sem lehetne teljes nélkülük. A paraszti társadalomnak is – amely kifejezés napjainkra igen pejoratívvá vált a köztudatban – alkalmazkodnia kellett a XXI. század modernizációjához, azonban mindeközben megőrizte tradícióit, és a természettől elidegeníthetetlenül kemény munkával dolgozik mindannyiunk élelmezéséért a földeken.

Készül a drónos jogszabály

A mezőgazdaság műszaki és informatikai fejlődése rengeteg új lehetőséget kínál, ezek közé tartozik a drónok használata is. A drónos növényvédelem lehetőségeiről és korlátairól beszélt Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának vezetője növényorvosoknak.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot