Back to top

Kétféle kereskedelmi csoportba sorolják a nektarinokat Olaszországban

Olaszországban zavarba ejtően sok, rendkívül hasonló megjelenésű nektarinfajta van a piacon, ami nem is csoda, hiszen olasz nemesítők is számos új fajtát hoztak létre. Eddig a hússzínük alapján különböztették meg őket, most azonban az Európai Unió, az olasz vidékfejlesztési program és Emilia-Romagna támogatásával hatéves kutatási projekt eredményeként az ízükről is tájékoztatják a vásárlókat.

Fotó: Steve Bruissinne/Pixabay
Kétfelé sorolják a fajtákat, klasszikus, édes-savas ízű, illetve édes nektarinokra. Az 1970-es évek vége felé jelentek meg az első kopaszbarackok a piacon, amelyekben kiegyensúlyozott volt a cukor-sav arány, és ez enyhén savanykás ízben nyilvánult meg.

Az utóbbi évtizedben a nemesítők egyrészt a teljes gyümölcsöt beborító, sötét fedőszínre törekedtek, és alacsony savtartalmú, ezért kimondottan édesnek érződő fajtákat hoztak létre.

A Ciclone nevű kutatási projekt során az összes nektarinfajtát megvizsgálták és besorolták ebbe a két ízkategóriába.

Korábban sárga, illetve fehér húsú csoportra választották szét a nektarinokat és az őszibarackokat. A fajtanév megadása sem különösebben szerencsés, mert a vásárlók nem ismerik azokat, ezért célszerűnek látszott egy új kereskedelmi kategóriát létrehozni.

Ezt a felosztást is hosszas felmérés előzte meg, először édes és kemény húsú, illetve lédús és szomjoltó csoportokban gondolkodtak.

Fotó: Simone R/Pixabay
Ám kiderült, hogy a fogyasztókat sokkal jobban érdekli, hogy mennyire édes egy barack, Németországban például a vásárlók több mint 80%-a keresi az édes ízt a gyümölcsökben. Az eredményt most néhány vállalkozó bolognai, ravennai, cesenai szupermarketben mérik föl. Az első vásárlások arra utalnak, hogy négy vásárlóból három az édes gyümölcsöt választja.

Az édes nektarinok ikonikus képviselője az amerikai Big Top, vagy az egyik utóda, a Big Bang.

Nagy szükség volt rendet vágni a fajták között, mert majdnem 250 őszibarackot és nektarint tartanak nyilván az olasz termesztésben,

miközben az utóbbi évtizedben zsugorodott a termőterület. Nehezítette a munkát, hogy igen nagy termőhelyi különbségek vannak az országban, és egy fajta másképp viselkedik az északi és a déli területeken.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

30 éves az Axiál: „Ma is ugyanabba az irányba utazunk”

„Az Axiál Kft. fejlődése európai mércével mérve is rendkívüli, 30 év alatt a nagy nyugat-európai mintákat követő kisvállalkozásból követendő hazai példává váltunk.” – írta az AXIÁL Híradó jubileumi, a cég 30. születésnapjára megjelenő számában Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető.

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

Két ritka kártevő

Számos kártevőfajunk ritkán kerül szem elé, mert a kártétele nem szembeötlő, vagy tápnövényének mezőgazdasági szerepe kevésbe jelentős. Ilyen a városi parkokba gyakran ültetett aranyeső két kártevője is.

A francia elnök teljes tiltást tervez

Emanuel Macron bejelentette, hogy fel akarja gyorsítani a növényvédő szerek beszüntetését. A francia köztársasági elnök a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Marseille-i kongresszusán tartott beszédében azt mondta, hogy amikor Franciaország tölti be az EU elnökségét - azaz 2022. január 1. és 2022. június 30. között - kezdeményezni fogja a peszticidek használatának tiltását.

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

Ezt a zöldséget vásároljuk a leggyakrabban

A zöldségek közül a magyar vásárlók mennyiségben burgonyából visznek haza a legtöbbet, utána sorrendben a paradicsom, a vöröshagyma jön, és negyedik helyen következik a paprika. Ez utóbbi azonban a leggyakrabban vásárolt zöldség, derül ki a GfK Hungária Piackutató Kft. felméréséből.

Megszenvedik az aszályt a szántóföldi növények

Az őszi betakarítású növények esetében nagy a bizonytalanság a termésbecslésben, derült ki a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón. Az azonban teljesen bizonyos, hogy az aszály ellenére is megterem a hazai ellátáshoz szükséges mennyiség, és az állattartóknak is lesz elég takarmány.

Jogvesztő határidő közeleg - Szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Egy hetük maradt csupán az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2020-as vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

A világjárvány óta egyre többen (és többet) költenek online vásárlásra

A brit vásárlók mintegy 70%-a állítja, hogy az online és mobiltelefonon történő vásárlás vált a kedvenc vásárlási módjává, szemben a koronavírus-járvány előtti kevesebb mint 50%-kal – derült ki a Credit Karma személyi pénzügyi startup cég tanulmányából.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.