Back to top

Kétféle kereskedelmi csoportba sorolják a nektarinokat Olaszországban

Olaszországban zavarba ejtően sok, rendkívül hasonló megjelenésű nektarinfajta van a piacon, ami nem is csoda, hiszen olasz nemesítők is számos új fajtát hoztak létre. Eddig a hússzínük alapján különböztették meg őket, most azonban az Európai Unió, az olasz vidékfejlesztési program és Emilia-Romagna támogatásával hatéves kutatási projekt eredményeként az ízükről is tájékoztatják a vásárlókat.

Fotó: Steve Bruissinne/Pixabay
Kétfelé sorolják a fajtákat, klasszikus, édes-savas ízű, illetve édes nektarinokra. Az 1970-es évek vége felé jelentek meg az első kopaszbarackok a piacon, amelyekben kiegyensúlyozott volt a cukor-sav arány, és ez enyhén savanykás ízben nyilvánult meg.

Az utóbbi évtizedben a nemesítők egyrészt a teljes gyümölcsöt beborító, sötét fedőszínre törekedtek, és alacsony savtartalmú, ezért kimondottan édesnek érződő fajtákat hoztak létre.

A Ciclone nevű kutatási projekt során az összes nektarinfajtát megvizsgálták és besorolták ebbe a két ízkategóriába.

Korábban sárga, illetve fehér húsú csoportra választották szét a nektarinokat és az őszibarackokat. A fajtanév megadása sem különösebben szerencsés, mert a vásárlók nem ismerik azokat, ezért célszerűnek látszott egy új kereskedelmi kategóriát létrehozni.

Ezt a felosztást is hosszas felmérés előzte meg, először édes és kemény húsú, illetve lédús és szomjoltó csoportokban gondolkodtak.

Fotó: Simone R/Pixabay
Ám kiderült, hogy a fogyasztókat sokkal jobban érdekli, hogy mennyire édes egy barack, Németországban például a vásárlók több mint 80%-a keresi az édes ízt a gyümölcsökben. Az eredményt most néhány vállalkozó bolognai, ravennai, cesenai szupermarketben mérik föl. Az első vásárlások arra utalnak, hogy négy vásárlóból három az édes gyümölcsöt választja.

Az édes nektarinok ikonikus képviselője az amerikai Big Top, vagy az egyik utóda, a Big Bang.

Nagy szükség volt rendet vágni a fajták között, mert majdnem 250 őszibarackot és nektarint tartanak nyilván az olasz termesztésben,

miközben az utóbbi évtizedben zsugorodott a termőterület. Nehezítette a munkát, hogy igen nagy termőhelyi különbségek vannak az országban, és egy fajta másképp viselkedik az északi és a déli területeken.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

Költségoptimalizálás a Fruit Logistica jelszava

2023. február 8–10. között rendezik a világ legnagyobb zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem tematikájú üzleti találkozóját Berlinben. A kiállítók hivatalos jelentkezési határideje már lejárt, de a szervezők közleménye szerint várólistára még fel lehet iratkozni.

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Szüret utáni teendők

A nyár elején letermő gyümölcsfák esetében gyakori probléma, hogy a szüret után elhanyagolják vagy teljesen elhagyják a növényvédelmet. Pedig a szüret utáni védekezések is elengedhetetlenek, mert a korai lombhullás káros a rügydifferenciálódásra, ami a következő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolja.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.

Szent Mihály-napi állattenyésztési fórum

Nehéz időszak jön: nem a minőség lesz a kérdés, hanem hogy lesz-e egyáltalán takarmány a jövő évi betakarításig. De egy év múlva talán könnyebbnek látjuk majd a helyzetünket – hangzott el Kaposváron, a Szent Mihály-napi állattenyésztési fórumon. A különböző állattenyésztési ágazatok képviselői a jelenlegi helyzetet elemezték és igyekeztek néhány jótanáccsal is szolgálni a jelenlévő gazdálkodóknak.

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.