Back to top

Kétféle kereskedelmi csoportba sorolják a nektarinokat Olaszországban

Olaszországban zavarba ejtően sok, rendkívül hasonló megjelenésű nektarinfajta van a piacon, ami nem is csoda, hiszen olasz nemesítők is számos új fajtát hoztak létre. Eddig a hússzínük alapján különböztették meg őket, most azonban az Európai Unió, az olasz vidékfejlesztési program és Emilia-Romagna támogatásával hatéves kutatási projekt eredményeként az ízükről is tájékoztatják a vásárlókat.

Fotó: Steve Bruissinne/Pixabay
Kétfelé sorolják a fajtákat, klasszikus, édes-savas ízű, illetve édes nektarinokra. Az 1970-es évek vége felé jelentek meg az első kopaszbarackok a piacon, amelyekben kiegyensúlyozott volt a cukor-sav arány, és ez enyhén savanykás ízben nyilvánult meg.

Az utóbbi évtizedben a nemesítők egyrészt a teljes gyümölcsöt beborító, sötét fedőszínre törekedtek, és alacsony savtartalmú, ezért kimondottan édesnek érződő fajtákat hoztak létre.

A Ciclone nevű kutatási projekt során az összes nektarinfajtát megvizsgálták és besorolták ebbe a két ízkategóriába.

Korábban sárga, illetve fehér húsú csoportra választották szét a nektarinokat és az őszibarackokat. A fajtanév megadása sem különösebben szerencsés, mert a vásárlók nem ismerik azokat, ezért célszerűnek látszott egy új kereskedelmi kategóriát létrehozni.

Ezt a felosztást is hosszas felmérés előzte meg, először édes és kemény húsú, illetve lédús és szomjoltó csoportokban gondolkodtak.

Fotó: Simone R/Pixabay
Ám kiderült, hogy a fogyasztókat sokkal jobban érdekli, hogy mennyire édes egy barack, Németországban például a vásárlók több mint 80%-a keresi az édes ízt a gyümölcsökben. Az eredményt most néhány vállalkozó bolognai, ravennai, cesenai szupermarketben mérik föl. Az első vásárlások arra utalnak, hogy négy vásárlóból három az édes gyümölcsöt választja.

Az édes nektarinok ikonikus képviselője az amerikai Big Top, vagy az egyik utóda, a Big Bang.

Nagy szükség volt rendet vágni a fajták között, mert majdnem 250 őszibarackot és nektarint tartanak nyilván az olasz termesztésben,

miközben az utóbbi évtizedben zsugorodott a termőterület. Nehezítette a munkát, hogy igen nagy termőhelyi különbségek vannak az országban, és egy fajta másképp viselkedik az északi és a déli területeken.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Telivér-utánpótlás Dióspusztáról

A versenyistállókba szeptembertől folyamatosan érkeznek a másfél éves telivérek, akik a következő generációt képviselik jövőre a lóversenypályákon. A német, angol, francia és ír importok mellett meghatározó szerepet játszanak a magyar tenyésztésű lovak.

Javában zajlik az őszi faültetési program a településeken

Országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására is, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken Dunabogdányban, a Településfásítási Program faültetésén.

Nem hiányoznak az életünkből az egyszer használatos műanyagok

A megkérdezettek csaknem 70 százaléka nem érezte meg az egyszer használatos műanyag termékek kivonását a piacról - közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) az MTI-vel csütörtökön.

Meglódultak a vállalkozások és a feldolgozóipar

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a Covid19-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Különleges aromájú belga gyömbér

Az egyik belgiumi szupermarket kiváló minőségű, friss és helyben termesztett gyömbért kínál. A fenntartható módon, növényvédő szer használata nélkül nevelt gyömbérnek erősebb az íze, mint az importált árunak, állítja a forgalmazó vállalat.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Sok hasznos és értékes információval gazdagodhatnak a termelők, kereskedők akkor, ha a virágértékesítési szezont követően jut idő a tapasztalatok kiértékelésére.

Gazdálkodóként teljesedne ki az ezredfordulós generáció Kínában

Hu Siqin ígéretes karriert futott be Sanghajban egy Fortune 500-as cégnél, több mint elég pénzzel, de valami a nagyváros ragyogó fényei ellenére hiányzott neki, amit ő "gyökereknek" nevez.

A Mancs őrjárat szállítja az almát

Aligha van olyan óvodás és kisiskolás, aki ne ismerné a Mancs őrjárat cuki problémamegoldó kutyáit, telitalálatnak tűnik tehát a dél-tiroli Melinda almatermesztő konzorcium legújabb ötlete, amellyel ennek a korosztálynak a gyümölcsfogyasztását szeretnék felturbózni.

A Fülöp-szigetek ideiglenesen korlátozza a Vietnamból származó rizs behozatalát

A Fülöp-szigetek, a világ egyik legnagyobb rizsimportőre, lépéseket tesz a Vietnamból származó gabona behozatalának ideiglenes korlátozására, pont az aratás közepette - közölték a héten.

Együnk minél több szőlőt!

A szőlőnek számos jótékony hatást tulajdonítunk, napjainkban pedig közvetlen bizonyítékokkal is alátámasztották ezt. Huzamos szőlőfogyasztás hatására változatosabb bélbaktérium-flórát mutattak ki amerikai kutatók.