0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az akácméz mindent visz

Ha az akác jól fizet, akkor a méhésznek nem lehet rossz szezonja. Ez a régi igazság látszik beigazolódni idén is, holott még csak a nyár közepén tartunk. És arra is emlékszünk, hogy a tavaszi indulás nem volt túl biztató.

Az évszázad leghidegebb áprilisa után miben reménykedhettek a szakmabeliek – tettük fel a kérdést beszélgetésünk elején Szűcs Zoltán kaszonyi méhésznek.

– Valójában a hűvös, esős április nem jelentett oly nagy problémát méhcsaládjaink számára, mint amilyet a mezőgazdászoknak okozott, akik az átázott talaj miatt hosszú hetekre kényszerpihenőre voltak kárhoztatva.

Igaz, hogy a hideg következtében a korán virágzó gyümölcsfák egy részéről a szokottnál kevesebb virágport tudtak begyűjteni hasznos rovarjaink, ám ezt sokszorosan pótolták valamivel később, mivel – ahogy errefelé mondják – a fák nyitása elhúzódott.

De a lényeg mégiscsak az, hogy az akác virágzása mintegy három hetet késett. Jellemző módon ez a növény úgy viselkedett, mint a szőlő, ami szintén későn fakadt. Ekkorra a fagyveszély már rég elmúlt, a méhcsaládok megerősödtek, így gőzerővel láthattak hozzá a legértékesebb méz begyűjtéséhez.

A méhészeknek nem minden évben van rá alkalmuk, ezért is kérdezem, hogy most érdemes volt-e külön kipergetni az akácmézet?

– Én úgy fogalmaznék, öröm volt az akácmézet pergetni. Annál is inkább, mivel tavaly ez a lehetőség a fagyok miatt teljesen elmaradt, és az azelőtti években sem alakult kedvezően az akácszezon. Mondanom sem kell, hogy már a fogyasztók is nagyon kiéheztek erre az ínyencségre.

Az értékesítési főszezon nálunk általában ősszel kezdődik, de az állandó vevőink pontosan tudják, hogy akkor már hiába adnának le megrendelést a legfelkapottabb termékre.

Így már most sorra jelentkeznek a kuncsaftjaink, és szépen fogy a készletünk.

Történelmileg úgy alakult, hogy a Kárpátalján működő méhészetek legfőbb bevételi forrásává a más vidékeken tavasszal eladott műrajok váltak. A járványhelyzetben mennyire sikerült ezt megvalósítani?

– Mivel a műrajok értékesítése május folyamán zajlik, tavaly a vesztegzár miatt viszonylag kevés műrajt sikerült eladnunk. Idén ilyen akadály nem merült fel, ám a hágón túlról – főleg az ország déli és keleti részéből – érkező kollégák keveset ígértek a műrajokért. Ez érthető, hisz a 2020-as esztendő az ágazat szinte valamennyi szereplője számára ráfizetéssel zárult. Egyszerűen nem volt pénzük az újrakezdéshez. A kínálkozó szerény lehetőséget viszont felelőtlenség lett volna elszalasztani, így aztán tavasszal több tízezer méhcsaládot szállítottak el a megyéből.

Mint említettem, olcsón jutottak hozzájuk a felvásárlók.

Egyébként már kormányzati szinten is foglalkoznak azzal a súlyos problémával, hogy különböző vegyszerek – különösen az erős csávázószerek – miatt évről évre jelentős méhpusztulás tapasztalható Ukrajna-szerte. Emiatt mostanra csak a legkitartóbbak maradtak meg ennél a hivatásnál, és sok esetben ők is csak úgy, hogy megfelezték az állományt. A miniszteri kabinet nemrég úgy döntött, hogy méhcsaládonként mintegy 2 ezer forintnak megfelelő összeggel, 200 hrivnyával támogatják a méhészeteket. Mint látjuk, megmosolyognivalóan, vagy inkább elkeserítően csekély összegről van szó. Ennek ellenére, sorstársaim jelentős részével együtt, jómagam abban bízom, hogy ez egy reményteljes folyamat kezdete.

Ami pedig egészen új és biztató fejlemény: a szorgos, nagy munkabírású, emellett könnyen kezelhető kárpáti méhre felfigyeltek Kanadában.

Tavasszal kísérletképpen több ezer méhanyát szállítottak a tengerentúlra.

Ha rovarjaink alkalmazkodni tudnak az ottani körülményekhez – amiben én szinte biztos vagyok –, akkor már jövőre műrajokat is szállíthatunk.

Már semmi sem ronthatja el a mostani idényt?

– Botorság lenne ilyesmit mondani, hisz komoly kitettségű ágazatról van szó. Annyit viszont elmondhatok, hogy a mi környékünkön jelenleg sincs holtszezon, hisz virágzik a fehérhere, meg számos más réti növény, és hamarosan virágpompában díszlenek a napraforgótáblák is. Már most látszik, hogy a betelelés nem lesz zökkenőmentes, mert ahhoz mindig sok cukorra van szükség, márpedig Ukrajnában eddig, írd és mondd, 70 százalékkal emelkedett a cukor ára a tavalyihoz képest.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni magyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap
tájékoztat.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság