Back to top

Napi 3 adag teljes kiőrlésű gabona fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

A kutatások összefüggést találtak a magasabb teljes kiőrlésű gabonafogyasztás és bizonyos szívbetegségek kockázati tényezőinek kisebb mértékű növekedése között. Táplálkozási szakértők szerint ez azért lehet, mert a finomítással eltávolítják a rostokat és a szívbarát tápanyagokat. Emiatt ajánlott, hogy az emberek naponta legalább háromszor fogyasszanak teljes kiőrlésű gabonát.

A The Journal of Nutrition című folyóiratban közzétett új kutatás szerint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása a deréktáji elhízás, a vérnyomás és a vércukorszint kisebb mértékű növekedésével jár együtt. Ez igaz volt azokra a középkorú és idősebb felnőttekre, akik naponta legalább háromszor fogyasztottak belőle.

Ám azok, akik kevesebb mint napi fél adagot ettek ebből a tápanyagforrásból, nem jártak ilyen jól.

Egy új tanulmány szerint napi háromszori teljes kiőrlésű gabona fogyasztása segíthet csökkenteni a szívbetegségek számos kockázati tényezőjét, a deréktáji elhízást, a magas vérnyomást, a vércukorszint emelkedést, a magas triglicerid szintet és a káros koleszterin jelenlétét.

A teljes kiőrlésű gabona fogyasztása segít csökkenteni a szívbetegségek kockázati tényezőit

A kutatók célja a vizsgálat elvégzésével az volt, hogy meghatározzák, hogyan befolyásolja a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása a finomított gabonafélékkel szemben a szívbetegségek különböző kockázati tényezőit, köztük a deréktáji elhízást, a vérnyomás- és vércukorszint problémát, valamint a triglicerideket és a HDL-koleszterint.

A kutatás során a Framingham Heart Study Offspring Cohort tanulmány adatait használták fel, - amely az 1970-es években kezdődött - ezen kockázati tényezők értékeléséhez.

A vizsgálatban 3121 ember vett részt. A résztvevők átlagéletkora 55 év volt.

A kutatók átlagosan 18 éven keresztül vizsgálták a résztvevők egészségügyii állapotát, hogy megállapítsák, milyen hatása van a teljes, illetve a finomított gabonafélék fogyasztásának. A kutatás során összehasonlították a négyéves időközönként bekövetkezett változásokat.

A csoport felméréséből kiderült, hogy a derékbőség kevésbé nőtt azoknál, akik több teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak.

Emellett a vércukorszint és a szisztolés vérnyomás növekedése nagyobb volt azoknál, akik kevesebb teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak. Valamint a finomított gabonafélék alacsonyabb bevitele a trigliceridszintek nagyobb átlagos csökkenésével is összefüggött.

A teljes kiőrlésű gabonafélék rostokat és szívbarát tápanyagokat tartalmaznak

Mary-Jon Ludy, PhD, az Ohio-i Bowling Green Állami Egyetem Közegészségügyi és Allied Health Tanszékének vezetője és az Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Tanszék docense szerint a teljes kiőrlésű gabonák azért jobbak számunkra, mert a gabonaszem összes ehető részét tartalmazzák: a gabona héját, a csírát és az endospermiumot is.

Amikor a gabonákat finomítják, a rostokban gazdag héjat és a tápanyagokban gazdag csírát eltávolítják - magyarázta. Ami megmarad, az endospermium, a mag belseje, ami főként keményítőtartalmú szénhidrátokból és kisebb mennyiségű vitaminból és ásványi anyagból áll.

Ludy szerint ezek az eltávolított összetevők fontos szerepet játszanak az egészségben.

"A rostok segítenek fenntartani a vércukorszintet, csökkenthetik a koleszterinszintet, és elősegítik az egészséges emésztést" - magyarázta.

A rostok B-vitaminokkal (tiamin, riboflavin, niacin), E-vitaminnal, ásványi anyagokkal (vas, magnézium, szelén, cink) való kombinációja számos betegségmegelőző előnyt biztosít, beleértve az alacsonyabb gyulladásszintet és a szívbetegségek, magas vérnyomás, stroke, 2-es típusú cukorbetegség, vastagbélrák és elhízás arányának csökkenését.

Hozzátette azt is, hogy a finomított gabonákat olyan tápanyagokkal, például folsavval dúsíthatják, amelyek a teljes kiőrlésű gabonákban természetes módon nem fordulnak elő. Ha megpróbálja növelni a teljes kiőrlésű gabonafogyasztását, különösen, ha terhes, vagy babavárás előtt áll, érdemes meggyőződnie arról, hogy elegendő folsavat kap.

Hogyan építsünk be több teljes kiőrlésű gabonát az étrendünkbe?

Colleen Tewksbury, PhD, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia országos szóvivője elmondta, hogy az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek legalább napi háromszori teljes kiőrlésű gabona fogyasztást javasolnak.

A finomított gabonaféléket három vagy annál kevesebb adagra kell korlátozni.

Egy adag általában egy kis szelet kenyérnek vagy fél csésze főtt gabonaterméknek, például tésztának, zabnak, quinoának vagy rizsnek felel meg.

"Jó kiindulópont, ha megnézzük, hogy milyen finomított gabonából készült ételeket fogyasztunk, és megnézzük, hogy le tudjuk-e cserélni ezeket teljes kiőrlésű változatra" - mondta Tewksbury.

Forrás: 
healthline.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb étteremlánc csatlakozik a vegán forradalomhoz

A McDonald’s háromévnyi kutatás és fejlesztés után piacra dobja első növényi alapú burgerét az Egyesült Királyságban.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

Veszélyes új diéta - Ártalmas lehet a túlzott gyümölcsfogyasztás?

A kizárólag „nyers” élelmiszerekből álló étrend komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásra törekedjük a mindennapok során.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

A bodzafelvásárlók és -feldolgozók működését ellenőrizték a növényvédőszerekre fókuszálva

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein.

Véget ért a jubileumi Coop Rally

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Coop Rally-t, amely 8 állomáson keresztül Nyugat-Magyarországot járta körbe. A két napos rendezvényen a 250 versenyző 105 autóval tett meg több mint 800 kilométert, hogy megtekintsenek hat meghatározó, minőségi magyar termékeket gyártó és forgalmazó élelmiszeripari céget, valamint két Coop tagvállalatot

A boltok polcai üresen maradhatnak karácsonyra Angliában

A brit kiskereskedőknek arra kellene ösztönözniük vásárlóikat, hogy már most kezdjenek el karácsonyra tervezni, mivel az ország ellátási láncának kihívásai az ünnepi szezon alatt csak tovább súlyosbíthatják a hiányt a boltok polcain– javasolja egy iparági elemző.

Immunerősítés ősszel

Ha ősz, akkor jöhet egy adag immunerősítés, hogy felkészülten nézzünk elébe a télen ránk váró kórokozók hadviselésének. Ez az időszak fantasztikus segítőket állít csatasorba a mi oldalunkon, érdemes közülük minél többel szövetkezni. És a hagyományosan bevált gyógynövények is jelentkeznek egy-egy bevetésre.

Miért háromszor olyan drága a zab alapú tejhelyettesítő, mint a tehéntej?

A tejtermelőket bosszantó, megválaszolhatatlan kérdésre a német agrarheute.com portál szerzője próbált mégis választ keresni.

Hihetetlenül kis területen van gyümölcsös Magyarországon

Még a mezőgazdasági területhez képest is csak egy számjegyű százaléknyi.